Με έντονη κινητικότητα σε κοντινούς προορισμούς και ύστερα από έγκαιρο προγραμματισμό, ανοίγει η «αυλαία» της χειμερινής περιόδου στη χώρα. Το πρώτο τριήμερο παρουσιάζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για τους ορεινούς προορισμούς της επικράτειας, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη χειμερινή απόδραση των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιλογές των ταξιδιωτών διαμορφώνονται με βάση την εύκολη και φθηνή πρόσβαση, καθώς και την τιμή, γι’ αυτό και πολλοί είχαν από καιρό κάνει πρόωρες κρατήσεις.

«Η κίνηση είναι πολύ καλή για το τριήμερο της 28ης
Οκτωβρίου» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης. Η μέση πληρότητα κυμαινόταν από την αρχή της εβδομάδας σε ποσοστό 90% στα καταλύματα στον Βόλο, στην Πορταριά, στη Μακρινίτσα και γενικότερα στο Ανατολικό Πήλιο.
Το τριήμερο πραγματοποιείται και η Γιορτή του Κάστανου, η οποία επίσης «αποτελεί πόλο έλξης για ταξιδιώτες», σημειώνει ο κ. Ζαφείρης. Οι περισσότερες κρατήσεις είναι από κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, λόγω μεγαλύτερης εγγύτητας.
Η τιμή του δωματίου στα ξενοδοχεία αποτελεί «το πρώτο κριτήριο», με το εύρος να κυμαίνεται από 60 ως 120 ευρώ. Υπάρχουν και «πακέτα και προσφορές», αλλά «και εκδρομές και οργανωμένα γκρουπ», συμπληρώνει ο κ. Ζαφείρης.
Ανοίγουν από τώρα


Διαπιστώνει επίσης ότι τον τελευταίο καιρό οι Ελληνες προχωρούν «σε προγραμματισμό διακοπών, κάνοντας early booking (πρόωρες κρατήσεις), μια και έτσι εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές. Αυτό βοηθά πολύ και τα ξενοδοχεία, γιατί έτσι οργανώνονται με το προσωπικό», τονίζει. Οι κρατήσεις αφορούν δύο και τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ η περιοχή προσφέρεται για σειρά εναλλακτικών δραστηριοτήτων «και κρατά το ενδιαφέρον του κόσμου».
Ωστόσο, «πλην της αργίας, ο Νοέμβριος είναι πολύ υποτονικός», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, επισημαίνοντας τα αυξημένα κόστη, πέρα από τη φορολογική επιβάρυνση, του πετρελαίου θέρμανσης, «που πλέον αποτελεί απαγορευτικό κόστος, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση».

«Η κίνηση είναι θετική τόσο στην Αρκαδία όσο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου»
υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος.

«Το ξεκίνημα για την Αρκαδία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Υπάρχουν πολλές κρατήσεις για τα καταλύματα που θα ανοίξουν από τώρα»
αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «κάποια ακόμα παραμένουν κλειστά, αφού φοβούνται την «κοιλιά» του Νοεμβρίου. Μπορεί αρκετοί να ανοίξουν ανάλογα και με τις κρατήσεις που θα δεχθούν», εξηγεί. Σε όσα είναι σε λειτουργία όμως, η πληρότητα φθάνει και το 100%.
Αυτός «ο αυτοσχεδιασμός παρατηρείται τελευταία», εξηγεί, δηλαδή τα ξενοδοχεία «να ανοίγουν Σαββατοκύριακο με Σαββατοκύριακο, ανάλογα με την πληρότητα που διαμορφώνεται. Τα περισσότερα όμως δεν λειτουργούν τις καθημερινές».
Και για τα Χριστούγεννα


Ο ίδιος διαπιστώνει ότι η Πελοπόννησος γενικότερα παρουσιάζει ζήτηση το πρώτο τριήμερο του χειμώνα, ενώ «ήδη γίνονται κρατήσεις και για την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι Ελληνες τελευταία έχουν μάθει να προγραμματίζουν τις διακοπές τους», υποστηρίζει.
Και συμπληρώνει ότι η Αρκαδία αποτελεί από τις πρώτες επιλογές τους, γιατί «είναι ένας κοντινός, ασφαλής, προσβάσιμος και πιο φθηνός σε προσέγγιση προορισμός». Αυτό σημαίνει ότι «οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν και διακοπές διημέρου, ακόμα και με μία ή δύο διανυκτερεύσεις». Ωστόσο «αυτά τα δεδομένα δεν είναι ικανά για να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα. Δεν αντισταθμίζεται η ζημιά, αλλά δίνονται ελπίδες», σχολιάζει αναφερόμενος στην αδυναμία της εσωτερικής αγοράς, που επηρεάζει κυρίως τους χειμερινούς προορισμούς.
Περιγράφοντας την ψυχολογία των ελλήνων πελατών, σημειώνει τον «συμβιβασμό τους με τις δυσκολίες. Εχουν προσαρμοστεί στην πολύ δύσκολη νέα τάξη πραγμάτων», η οποία περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.
«Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που έχει ακόμα τη δυνατότητα να κάνει διακοπές. Βέβαια, αυτές οι διακοπές είναι πλέον πιο σύντομες και σε πιο κοντινούς προορισμούς». Ενώ και με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ουσιαστικά «θα ευνοηθούν πάλι οι πιο κοντινοί προορισμοί» καταλήγει.
Υψηλή πληρότητα


«Η πληρότητα φθάνει στο 80% και αυξάνεται. Ολα τα καταλύματα είναι ανοιχτά» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας και δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας κ.ΓιάννηςΓεωργακός.
Η ζήτηση για το τριήμερο είναι έντονη, με κρατήσεις για δύο και τρεις διανυκτερεύσεις, και τους περισσότερους πελάτες να είναι από την Αθήνα, ενώ αρκετές κρατήσεις είναι από την Πάτρα.
Ο ίδιος επισημαίνει την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, η οποία ολοκληρώθηκε, ενώ σημειώνει ότι, για την ενίσχυση του μεσοδιαστήματος ως τα Χριστούγεννα, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου ο δήμος διοργανώνει για τρίτη φορά εκδηλώσεις για την έναρξη της χειμερινής περιόδου, με μουσική βραδιά και επίδειξη χειμερινών συλλογών από τα τοπικά καταστήματα.

Ο δημοφιλέστερος προορισμός
Οι Ελληνες ανακάμπτουν στη Θεσσαλονίκη

«Η κίνηση στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται πολύ θετικά»
σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Ειδικότερα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, ο ίδιος διαπιστώνει «αλληλοκάλυψη» τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά, καθώς υπάρχει ένας «συνδυασμός ζήτησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό». Εξάλλου, πλέον τα Σαββατοκύριακα η πόλη δέχεται πολλούς ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια και την Τουρκία, οι οποίοι έρχονται κυρίως οδικώς. «Ωστόσο τις καθημερινές είμαστε άδειοι» προσθέτει.
Σύμφωνα με τις αεροπορικές κρατήσεις που έγιναν στην online ταξιδιωτική επιχείρηση airtickets, η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος προορισμός που επέλεξαν οι Ελληνες για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Ακολουθούν η Αθήνα, το Ηράκλειο και η Ρόδος, ενώ η Λάρνακα είναι πρώτη από τους προορισμούς του εξωτερικού που εμφανίζεται στη δεκάδα. Στην έκτη θέση βρίσκονται τα Χανιά, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ρώμη, το Λονδίνο, η Σόφια και η Κωνσταντινούπολη.

«Τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί η δραστηριότητα του corporate προορισμού».
Από την άλλη, η Θεσσαλονίκη γίνεται city break προορισμός για τους Ελληνες. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, η αύξηση 5% περίπου σε αφίξεις που καταγράφει το εφετινό εννεάμηνο η πόλη οφείλεται κυρίως στους Ελληνες, αφού οι αφίξεις των ξένων παρέμειναν σταθερές.

«Η αύξηση των Ελλήνων ξεπερνά το 10%. Είναι η πρώτη φορά που ανακάμπτουν».
Ο ίδιος αποδίδει τη θετική μεταβολή στην ελκυστική τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων, καθώς η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο στις πληρότητες όσο και στη μέση τιμή δωματίου, αλλά και στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο. «Η κατανάλωση όμως στην πόλη είναι πεσμένη» προσθέτει. Η πελατεία αφορά «κυρίως το σκέλος της αναψυχής. Το εταιρικό κομμάτι είναι μικρό».
Εξάλλου η Θεσσαλονίκη είχε κατά 75% εξάρτηση από την ελληνική αγορά, η οποία, όταν αποδυναμώθηκε, δεν ήταν πλέον σε θέση να στηρίξει το τουριστικό δυναμικό της πόλης. Επίσης ο προορισμός κινούνταν κυρίως με επαγγελματικούς πελάτες, οι δαπάνες των οποίων ήταν μεγαλύτερες. Και αυτό το είδος όμως μειώθηκε.
Ο ίδιος σημειώνει επίσης τη μεγάλη ενόχληση που δημιουργούν μία δεκαετία τώρα τα έργα κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μετρούν πλέον 10 χρόνια, ενώ και τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα προκαλέσουν αναστάτωση στον προγραμματισμό των πτήσεων το ερχόμενο διάστημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ