Με ικανοποίηση σε αφίξεις αλλά απώλειες στο ταμείο των επιχειρήσεων βαίνει προς ολοκλήρωση η εφετινή τουριστική χρονιά. Η υποτονική της έναρξη, με διστακτικότητα στις κρατήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο λόγω του Προσφυγικού, διεύρυνε την εκπτωτική πολιτική των ξενοδοχείων, ενώ η «πληγωμένη» ανταγωνιστικότητα από την αύξηση του ΦΠΑ και η αυξημένη φορολογία περιορίζουν τα τελικά αποτελέσματα.

«Η Κρήτη έχει άνοδο 10% σε αφίξεις. Το αν θα αποτυπωθεί αυτή η άνοδος στα έσοδα θα φανεί στο τέλος της σεζόν»
λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και αντιπρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) κ. Μιχάλης Βλατάκης. «Στην πραγματική οικονομία δεν φάνηκε η αύξηση στις αφίξεις» εξαιτίας της υπερφορολόγησης, αλλά και «γιατί τα τουριστικά πακέτα ήρθαν από την Τουρκία και την Αίγυπτο εξ ανάγκης και όχι εξ επιλογής στην Κρήτη, με πολύ χαμηλότερες τιμές» τονίζει. Η αμφιβολία για τα έσοδα οφείλεται «στην υπερφορολόγηση και στα τουριστικά πακέτα που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη» υποστηρίζει.
Η ζήτηση είναι κυρίως last minute, εκτός από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο «που πιάσαμε ταβάνι». Και ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται με καλύτερη κάλυψη, «ενώ δυναμική έχει και ο Οκτώβριος, με τη σεζόν να φθάνει ως τις αρχές Νοεμβρίου».

Μικρή αύξηση από Ρωσία
Εφέτος ήρθαν περισσότερες οικογένειες, αναζητώντας έναν ασφαλή προορισμό, με πρώτη αγορά τη Γερμανία και στη συνέχεια τη Βρετανία, ενώ υπάρχει μικρή αύξηση από τη Ρωσία, «όχι όμως ικανοποιητική. Η Ελλάδα δεν πήρε μερίδιο από την πίτα των Ρώσων» σημειώνει.
Παράλληλα, με τη διαμονή να είναι κυρίως σε all inclusive ξενοδοχεία, η κατανάλωση εκτός ξενοδοχείου «παρουσιάζει μεγάλη μείωση, με απώλειες στην οικονομική ζωή του προορισμού». Ενώ «κρούει τον κώδωνα» ώστε «να μη γίνουν hot spots σε τουριστικές περιοχές σε καμία περίπτωση», εξηγώντας ότι αυτό θα δημιουργήσει ανησυχία στους Βορειοευρωπαίους.

«Η σεζόν είναι καλή σε επίπεδο αφίξεων, αλλά για τα έσοδα υπάρχει δυσαρέσκεια στις επιχειρήσεις, λόγω του ΦΠΑ και των μειωμένων τιμών»
λέει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου κυρία Μαριέττα Παπαβασιλείου.
Η χρονιά εξελίχθηκε καλά, αλλά ως last minute, με τις ανάλογες εκπτώσεις, αφού η έναρξη της σεζόν ήταν υποτονική στις κρατήσεις, «μια και το Προσφυγικό επηρέασε περισσότερο τα Δωδεκάνησα», εξηγεί.

«Κάναμε πολλές προσπάθειες ώστε να μη μειωθούν οι θέσεις στα αεροπλάνα»,
αφού «λόγω Προσφυγικού και αύξησης της τιμής οι tour operators σκέφτονταν να μειώσουν τα αεροπλάνα» σημειώνει.
Πλέον τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος κινούνται ανοδικά και αναμένεται επέκταση της περιόδου τον Νοέμβριο, με ανοιχτά όλα τα ξενοδοχεία της πόλης και σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων (Ιαλυσός, Φαληράκι, Κολύμπια).
Για το 2017 «οι tour operators έχουν ξαναδείξει εμπιστοσύνη στα νησιά σε σχέση με το Προσφυγικό. Αν διατηρηθεί αυτό το κλίμα, θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά», εκτιμά. Ωστόσο οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και φορολογία «απορροφώνται στον μεγαλύτερο βαθμό από τους επιχειρηματίες», καταλήγει.

Περιορισμένη δαπάνη
Η Ηπειρος «είχε αύξηση αφίξεων και στον ορεινό όγκο και στα παράλια. Αυξήθηκαν τα charters στο αεροδρόμιο του Ακτίου και ο οδικός τουρισμός κυρίως από Βαλκάνια», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, αρμόδιος για τον τουρισμό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Στράτος Ιωάννου. Ωστόσο «η δαπάνη ήταν περιορισμένη. Οι εισπράξεις είναι ενισχυμένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι ανάλογες με την εφετινή αύξηση των αφίξεων». Ο ίδιος εξηγεί ότι η άνοδος της κίνησης οφείλεται «στις ενέργειες προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και στην ενεργοποίηση των επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν περιμένουν πια τους έλληνες ταξιδιώτες», αφού η εσωτερική αγορά παρουσιάζει κάμψη. Οι πτήσεις στο Ακτιο θα διατηρηθούν ως τις 23 Οκτωβρίου.
Με βάση μάλιστα τα στοιχεία του αεροδρομίου, προκύπτει ότι αυξήθηκε το ποσοστό των επισκεπτών προς την Ηπειρο, ενώ καταγράφηκε μικρή μείωση προς Λευκάδα. Ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει πληρότητες ως 90% στις οργανωμένες περιοχές, με αγορές της Βόρειας Ευρώπης και της Βρετανίας και την αεροπορική σύνδεση να είναι ισχυρή από τις σκανδιναβικές χώρες.

Οι ξενοδόχοι και όχι οι πελάτες πλήρωσαν την αύξηση του ΦΠΑ

«Πολύ καλή χρονιά, η οποία κλείνει πολύ καλά» χαρακτηρίζει την εφετινή ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Σπύρος Μίχας. «Ο Σεπτέμβριος έχει καλές πληρότητες και η σεζόν προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του Οκτώβρη» συμπληρώνει.

Οι αφίξεις «είναι αυξημένες, όχι όμως τα έσοδα» λέει ο κ. Μίχας, καθώς οι εισπράξεις «είναι περιορισμένες λόγω του ΦΠΑ στη διαμονή, ο οποίος αυξήθηκε από 6% στο 13%», η οποία «απορροφήθηκε από τους επιχειρηματίες, αφού οι tour operators δεν τη δέχθηκαν. Αυτό αδυνατίζει την τσέπη του επιχειρηματία» τονίζει και συμπληρώνει ότι και για τα συμβόλαια του 2017 «είναι πολύ δύσκολο για τους τουριστικούς οργανισμούς να δεχθούν αυξήσεις. Και η αύξηση σε φορολογία το 2017 θα απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις».
Η Κέρκυρα ήταν ένας από τους προορισμούς της χώρας που κατέγραψε διψήφια άνοδο τους καλοκαιρινούς μήνες. «Η Τουρκία και η Αίγυπτος είχαν σοβαρά προβλήματα, η Ισπανία γέμισε, οπότε ένα σημαντικό κομμάτι της κίνησης ήρθε στην Κέρκυρα, λόγω των καλών συνδέσεων και των υποδομών» υποστηρίζει. Από την άλλη, «το Ανατολικό Αιγαίο είχε πρόβλημα λόγω του Προσφυγικού και ήταν μεγαλύτερη η διαφορά από την αύξηση του ΦΠΑ». Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας, ενώ η Ρωσία είχε μείωση «λόγω των προβλημάτων στη βίζα και στην οικονομία».
Στον προορισμό έχουν ενισχυθεί οι αεροπορικές συνδέσεις, «ενώ λειτουργεί και ως βάση της Ryanair και της easyJet, κάτι που βοηθά πολύ. Το μεταφορικό μέσο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας» σχολιάζει και η Κέρκυρα «έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τη Γερμανία και την Αγγλία, οπότε μπορεί να προσδοκά αύξηση από αυτές τις χώρες».
Από την άλλη, «οι Ελληνες ήταν αρκετοί εφέτος, αλλά όχι όπως παλαιότερα. Αυτό όμως που αρχίζει να παρατηρείται στα Επτάνησα και στην Κέρκυρα ειδικότερα είναι οι τουρίστες από τα Βαλκάνια –Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α. -, οι οποίοι έρχονται μέσω της Εγνατίας» καταλήγει.

Αγορά όταν υπάρχει δέλεαρ στην τιμή
«Εχουμε αύξηση σε αφίξεις, όχι σε έσοδα» υποστηρίζει και η οικονομική επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά κυρία Χριστίνα Τετράδη. Με βάση τις αφίξεις του αεροδρομίου της Ζακύνθου τον Αύγουστο ο μέσος όρος παρουσιάζει αύξηση 13,47%, ενώ για το οκτάμηνο η άνοδος είναι ικανοποιητική σε ποσοστό 8,55%.

«Ο Αύγουστος ήταν ο πρώτος μήνας της σεζόν που έφερε αποτελέσματα πάνω από 10%»,
όμως «τα ξενοδοχεία δεν είδαν τα έσοδα που περίμεναν, λόγω της αύξησης στον ΦΠΑ και στα προϊόντα».
Εφέτος «έγιναν πολλές πωλήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς η αγορά κινείται πια σε last minute. Δεν υπάρχει κίνητρο αγοράς, αν δεν υπάρχει δέλεαρ στην τιμή. Μόνο τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων κινούνται διαφορετικά. Από τα τέσσερα αστέρια και κάτω τα ξενοδοχεία δουλεύουν μόνο με προσφορές».
Την ίδια ώρα «η παράνομη μίσθωση τουριστικών κατοικιών γιγαντώνεται και στη Ζάκυνθο», γιατί «παρότι ο κόσμος έρχεται, αυτό δεν αποτυπώνεται σε πληρότητες».

Τα στοιχεία από το λιμάνι της Ζακύνθου, σχετικά με την κίνηση του εσωτερικού τουρισμού τον Αύγουστο δείχνουν μικρή αύξηση 3,49%. Η αύξηση όμως δεν αντικατοπτρίζεται στα τουριστικά καταλύματα, κάτι που δείχνει ότι «οι Ελληνες και πάλι περιορίστηκαν σε φιλοξενίες φίλων ή συγγενών».

Στοχεύσαμε στην ποσότητα και χάσαμε τα υψηλά εισοδήματα

«Είχαμε μια κακή έναρξη της σεζόν στη Χαλκιδική από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου, η οποία δεν καλύφθηκε» από τις καλές επιδόσεις τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει 85% πληρότητα και η περίοδος θα φθάσει έως τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά με μόλις 15 ξενοδοχεία ανοικτά. Πλέον, σε επίπεδα last minute καταγράφονται κυρίως αεροπορικές αφίξεις. Ωστόσο, στην αιχμή της σεζόν «αν δεν είχαμε και τον οδικό τουρίστα θα κλαίγαμε στη Βόρεια Ελλάδα» τονίζει. «Η κίνηση καταγράφει πτώση 10% σε σχέση με πέρυσι, οι τζίροι όμως είναι περαιτέρω μειωμένοι εξαιτίας της εκπτωτικής πολιτικής, μια και το early booking διατηρήθηκε σταθερά όλο το καλοκαίρι με εκπτώσεις από 15% έως 25%».
Εκτός από την πτώση στα έσοδα, απώλειες έχει και η κερδοφορία «εξαιτίας της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, ιδιαίτερα με τον διπλασιασμό του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ». Για το 2017 θεωρεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα τη διαχείριση του Προσφυγικού, εκτιμώντας ότι για τη Χαλκιδική θα είναι μια παρόμοια χρονιά, με τα συμβόλαια να έχουν από μηδενικές έως 5% αυξήσεις.

Η διάρκεια παραμονής
«Η Κως έχει αρχίσει να ξεπερνά την κρίση σε αφίξεις. Ομως είμαστε χαμένοι σε εισπράξεις. Τα έσοδα είναι πολύ μειωμένα» υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου. «Εφέτος καταφέραμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών. Για να διαδοθεί η πραγματική εικόνα του νησιού» εξηγεί. Οι επιχειρηματίες «έβαλαν πλάτη και οι tour operators».
Η εικόνα από τους τουριστικούς οργανισμούς «δείχνει έναν καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και ένα πολύ καλό 2017, εφόσον ισχύσουν προϋποθέσεις που αφορούν την καλή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» σημειώνει.
Στη συνέχεια «χρειάζεται να βελτιώσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τουριστών μας» υποστηρίζει, επισημαίνοντας την ανάγκη «να γίνουν κινήσεις για την προσέλκυση τουριστών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου και για την αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής. Για να γίνουν αυτά πρέπει να αναβαθμιστεί το προϊόν. Εφέτος στοχεύσαμε στην ποσότητα» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ