Στη Σόφια μεταβαίνει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.
Στο περιθώριο της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ ομόλογων υπουργών των δύο χωρών, και μετά το πέρας αυτής θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες.
Στην ατζέντα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια βρίσκονται τέσσερις βασικοί πυλώνες συνεργασίας: ενέργεια, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οικονομία-υποδομές, αμυντική συνεργασία.
Με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σόφια, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στη συνεργασία με χώρες των Βαλκανίων, αραβικών χωρών και των χωρών του Περσικού Κόλπου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η σειρά επαφών ξεκινάει με τη σύνοδο του Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, δεδομένου ότι στα Βαλκάνια ο πλέον στενός και αξιόπιστος εταίρος της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία, και προσθέτουν ότι, αντίστοιχα, ο πλέον στενός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή του Κόλπου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε στις 12 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είχαν συζητηθεί οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο και ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί την πρόσκληση που του απευθύνθηκε να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.
Οι επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε συνέχεια της προεργασίας και των επαφών που πραγματοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες στις δύο αυτές περιοχές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως της συνόδου των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Τουρκίας (21-22/4 στη Θεσσαλονίκη), αλλά και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία ως βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ (στον αντίποδα των χωρών του Βίζεγκραντ).
Η ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας
Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Στο πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι παράλληλα η αναβάθμιση του διαλόγου με τη Βουλγαρία, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Όσον αφορά στην οικονομία και τις υποδομές, βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.
Επίσης, της συνόδου προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού
10:30: Συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
10:30 έως 11:30: Διμερείς συναντήσεις των υπουργών.
11:30: Έναρξη συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.
12:40: Υπογραφή συμφωνιών.
13:00: Δηλώσεις Τσίπρα και Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.
13:30: Γεύμα εργασίας των δυο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.
15:15: Συνάντηση του Αλ.Τσίπρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.
Την κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούν οι: Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.