Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και η προβληματική πρόταση για δημοψηφίσματα αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο διάστημα το βασικό θέμα συζήτησης και κατ’ επέκταση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε μια προσπάθεια να μεταθέσει την πολιτική ατζέντα και να αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ανοίξει τον φάκελο της συνταγματικής αναθεώρησης καταθέτοντας μια σειρά από αμφιλεγόμενες προτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο παρακάμπτουν «θεμελιώδεις εγγυήσεις του τυπικού, δηλαδή του γραπτού και αυστηρού, Συντάγματος της χώρας».
Από τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προδιαγράφεται ένα σκηνικό πόλωσης και σύγκρουσης, αν και ενδεχομένως να εξευρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα της αποσύνδεσης του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.
Η πρόταση την οποία κατέθεσε ο κ. Τσίπρας, και η οποία προσομοιάζει με αυτήν που υποστηρίζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για εκλογή από τον λαό μεταξύ δύο υποψηφίων, σε περίπτωση που η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα με αυξημένη πλειοψηφία, ενδέχεται να εξεταστεί θετικά από τη ΝΔ και να υπάρξει μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν πως «οι πολίτες κατανοούν ότι το πλέγμα των προτάσεών μας για τη συνταγματική αναθεώρηση κάνει τη δημοκρατία πιο λειτουργική» και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα περί δημοψηφισμάτων που είπε ο Πρωθυπουργός.
Ανοικτός διάλογος


Η κυβέρνηση εμμένει στη συμμετοχή των πολιτών στον διάλογο για το νέο Σύνταγμα, που δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και παρακάμπτει σε πρώτη φάση τη Βουλή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση Οργανωτικής Επιτροπής που θα αναλάβει τη διεξαγωγή μιας μεγάλης, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα.
Την άνοιξη του 2017, οπότε και θα ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος, η Οργανωτική Επιτροπή θα συντάξει έκθεση την οποία θα παραδώσει στα πολιτικά κόμματα για να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Σε αυτό το σημείο δεν αποκλείεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση δημοψήφισμα, όχι για να ζητηθεί η έγκριση συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης, αλλά για να αποφασίσουν οι πολίτες όσον αφορά μεγάλα πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα ζητήματα που ενδέχεται να περιληφθούν στην αναθεώρηση.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι από θέση αρχής αντίθετη στα δημοψηφίσματα και ετοιμάζεται να δώσει συνολική απάντηση στα όσα παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, ενώ εμμένει ότι πρόκειται για «μπαλώματα σκοπιμοτήτων» και δεν διαμορφώνονται οι όροι για μια ριζική συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια «νέα μεταπολίτευση». Μάλιστα προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, είχε τονίσει ότι οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από τους ηγέτες και οι πολίτες αποφαίνονται μέσω της ψήφου τους για την εκλογή των ηγετών τους.
Η στάση της ΝΔ


Το κρίσιμο είναι αν η ΝΔ θα συμφωνήσει με την πρόταση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ήδη ορισμένα στελέχη της είναι θετικά στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός. Και αυτό διότι αποτελεί την πρόταση Παυλόπουλου – Μεϊμαράκη, σύμφωνα με την οποία αν μετά τις τρεις ψηφοφορίες δεν βρεθούν οι 180 ψήφοι (στις δύο πρώτες οι 200), τότε χωρίς να διαλυθεί η Βουλή θα στηθούν κάλπες και ο λαός θα αποφασίσει ποιον προτιμά μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.
Η κυβέρνηση με αυτή την πρόταση επιχείρησε να δημιουργήσει και ρήγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, επενδύοντας στους «καραμανλικούς» που υπερασπίζονταν τη συγκεκριμένη πρόταση. Το τελευταίο διάστημα όμως ο κ. Μητσοτάκης, αν και αρχικά ήταν αντίθετος στην εκλογή από τον λαό, θεωρεί την πρόταση συζητήσιμη και λέγεται ότι αυτό συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Μεϊμαράκη.
Με αυτή την κίνηση ο κ. Μητσοτάκης καταφέρνει να γεφυρώσει και τις διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος στο εσωτερικό της ΝΔ και όπως λένε από τη Συγγρού το πρόβλημα το έχει πλέον ο κ. Τσίπρας με την κίνηση των «53» υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που αντιδρούν στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. «Δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει ερώτημα στο οποίο θα ήταν απάντηση η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» σημείωσε προ ημερών σε συνέντευξή του ο κ. Τσακαλώτος.

«Ετσι θα αποφύγουμε τη διάλυση του Κοινοβουλίου, η οποία έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα»
λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Αποσυνδέεται από εκλογικούς εκβιασμούς προκειμένου η χώρα να μην οδηγείται σε περιόδους ακυβερνησίας» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης τη χαρακτηρίζει «έξυπνη πρόταση» που «εξισορροπεί τις δύο διαφορετικές απόψεις», χωρίς να ανακόπτεται η θητεία της κυβέρνησης, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας βλέπει θετικά πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησης.
Στη σκιά των όσων είπε ο κ. Τσίπρας για την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, την προστασία των δημοσίων αγαθών, τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, την κατάργηση της ρύθμισης περί ευθύνης υπουργών, την ασυλία των βουλευτών και τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, η ΝΔ δεν σκοπεύει ως την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή να συμμετάσχει. «Δεν σας ενδιαφέρουν πραγματικά η αναθεώρηση του Συντάγματος και η θεσμική αναβάθμιση της χώρας» είπε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης που επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Τσίπρα, με το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά ότι η ΝΔ υπεκφεύγει να συζητήσει επί της ουσίας το μείζον ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΠαΣοΚ και Ποτάμι δεν θέλουν διάλυση της Βουλής

Σε αυτό το κλίμα της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (οι διαφορές τους είναι αρκετές και σημαντικές, όπως π.χ. στην αλλαγή του άρθρου 16), από το ΠαΣοΚ θυμίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά από τις 28 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση του κόμματος για το Σύνταγμα, είχε προτείνει ένα νέο, ορθολογικό σύστημα εκλογής, το οποίο αποσυνδέει τη διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου. Από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι η σύνδεσή της εκλογής του ΠτΔ με το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής αποτελεί παράδειγμα προβληματικής εφαρμογής του Συντάγματος. «Η εκλογική διαδικασία υποβιβάζεται σε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και χρησιμοποιείται για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων» τονίζουν.
Από την άλλη πλευρά, και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης θέτει ως μείζονα παράμετρο το ζήτημα της απεμπλοκής της εκλογής του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής. «Αν πάμε σε εκλογή από τον λαό, τότε αλλάζουμε το πολίτευμα. Πάμε σε Προεδρική Δημοκρατία» είναι η άποψή του και τάσσεται υπέρ της πρότασης του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου «για ένα «διευρυμένο σώμα» περίπου 400 εκλεκτόρων το οποίο θα εκλέγει τον Πρόεδρο».

ΑΡΝΗΣΗ
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι από θέση αρχής αντίθετη στα δημοψηφίσματα και ετοιμάζεται να δώσει συνολική απάντηση στα όσα παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, ενώ εμμένει ότι πρόκειται για «μπαλώματα σκοπιμοτήτων» και δεν διαμορφώνονται οι όροι για μια ριζική συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια «νέα μεταπολίτευση». Μάλιστα προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, είχε τονίσει ότι οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από τους ηγέτες και οι πολίτες αποφαίνονται μέσω της ψήφου τους για την εκλογή των ηγετών τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ