Σε αγώνα δρόμου πρέπει να τρέξει η ΔΕΗ ώστε να εξετάσει εγκαίρως τις τέσσερις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για το 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Στόχος είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, προκειμένου οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν, κατά τη δεύτερη φάση, χρηματοοικονομικές και νομικές εκθέσεις ελέγχου (vendor due diligence) και να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.
Ως την περασμένη Τρίτη που έληξε η σχετική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος τέσσερις εταιρείες διαχειριστές δικτύων κατέθεσαν φακέλους: η ιταλικήTERNA, η γαλλικήRTEκαι οι κινεζικές State Grid Corporation of China (SGCC) και China Southern Power Grid.
Από αυτές ο ιταλικός διαχειριστής και η κινεζική State Grid είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ακυρώθηκε. Η γαλλική RTE, θυγατρική της κρατικής εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής της Γαλλίας EdF, εμφανίζεται για πρώτη φορά, όπως και η έτερη κινεζική εταιρεία China Southern Power Grid.
Το ποιος τελικά θα είναι ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα κριθεί από το ποσό που θα προσφερθεί. Ωστόσο, με δεδομένο πως στις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού προβλέπεται ότι η εταιρεία που θα επιλεγεί πρέπει να είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου διαχειριστών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ENTSO – Ε), τίθεται θέμα για την China Southern Power Grid, η οποία τελικά ενδέχεται να συνεργαστεί με κάποια από τις άλλες τρεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ.
Αντίθετα, η State Grid έχει ήδη «πατήσει πόδι» σε ευρωπαίους διαχειριστές –διαθέτει 25% της πορτογαλικής REN, ενώ συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στην CDP RETI (Cassa Depositi e Prestiti RETI), η οποία ελέγχει περίπου 30% της TERNA και αντίστοιχο ποσοστό του ιταλικού διαχειριστή αερίου SNAM. Ετσι ο κινεζικός κολοσσός κατεβαίνει στον διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ και μεμονωμένα αλλά και μέσω της TERNA. Γι’ αυτό παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν ότι τελικά δεν αποκλείεται οι State Grid και TERNA να καταθέσουν κοινή προσφορά ή η μία από τις δύο να αποχωρήσει.
Οσον αφορά τους Γάλλους, δεν αποκλείεται να υπάρξει εμπλοκή στις Βρυξέλλες, καθώς η εταιρεία λειτουργεί ως ανεξάρτητος διαχειριστής (ΙΤΟ – Independent Transmission Operator), δηλαδή με μοντέλο αντίστοιχο με εκείνο που λειτουργούν σήμερα ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ. Ωστόσο το μοντέλο με το οποίο θα λειτουργήσει ο νέος ΑΔΜΗΕ θα είναι διαφορετικό, αφού έχει αποφασιστεί η αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.Σε κάθε περίπτωση, σαφής εικόνα θα υπάρξει στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε βάσει του σχετικού νόμου πρέπει να επιλεγεί ο στρατηγικός επενδυτής ώστε η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Διαφορετικά, σύμφωνα με απαίτηση των δανειστών, θα πρέπει να προχωρήσει το σενάριο της πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ.
Να σημειωθεί ότι, εκτός από το 24% των μετοχών που θα πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, το 25% θα περάσει σε εταιρεία του Δημοσίου και το υπόλοιπο 51% θα μεταφερθεί σε εταιρεία συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ, με μετοχική σύνθεση ίδια με τη σημερινή της επιχείρησης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ