Απρόβλεπτη κίνηση των Αζέρων φέρνει σε αμηχανία την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. ΙλχάμΑλίγεφ, μετά την εμπλοκή στις συνομιλίες για την πώληση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ), αλλά και την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, αποφάσισε ως πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Socar να μετακινήσει τον επικεφαλής της στην Ελλάδα κ.Αναρ Μαμάντοφ.
Ο κ. Μαμάντοφ, ο άνθρωπος που από το 2013 χειρίστηκε από την πλευρά των Αζέρων το θέμα του ΔΕΣΦΑ, αποφασίστηκε να υπηρετήσει μεγαλύτερα στρατηγικά συμφέροντα και τοποθετήθηκε στα διυλιστήρια της Socar στη Σμύρνη της Τουρκίας, στην Petkim, μια επένδυση που κόστισε περί τα 18 δισ. δολάρια.
Για την αντικατάστασή του στη Socar Energy Greece, πηγές των Αζέρων αναφέρουν στο «Βήμα» ότι ακόμη τίποτε δεν έχει αποφασιστεί. Οπως υπογραμμίζουν, «αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» όσον αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ και δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα γραφεία τους στην Ελλάδα μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις με την κυβέρνηση.
Εισαγωγές και απαξίωση
Εν τω μεταξύ όσο καθυστερεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΔΕΣΦΑ και όσο ανοίγει η αγορά αερίου σε «ελεύθερες εισαγωγές» από τους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας τόσο αλλάζουν τα δεδομένα και η αξία της κρατικής εταιρείας.
Η τροπολογία Σκουρλέτη
Το «βραχυκύκλωμα» στις σχέσεις Αζέρων – κυβέρνησης προκάλεσε η πρόσφατη τροπολογία του υπουργού κ.Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία περιορίζεται το ποσό ανάκτησης κεφαλαίων του ΔΕΣΦΑ, άρα και τα μελλοντικά έσοδα της Socar, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης φυσικού αερίου και να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναζητεί ήδη εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που η Socar υπαναχωρήσει, αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κάποιο εφικτό σενάριο.
Πάντως, αν τελικά δεν βρεθεί μια μέση λύση, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την αποχώρηση της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν από τη διαδικασία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ. Αλλωστε ο κ. Μαμάντοφ είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που ψηφιζόταν η τροπολογία (ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή) θα ήταν δύσκολο να ολοκληρωθεί η πώληση του διαχειριστή. Τη συγκεκριμένη τοποθέτηση επανέλαβε και την περασμένη Τετάρτη στο αζερικό πρακτορείο Azernews, στο οποίο επιπλέον επεσήμανε ότι αν η Socar αποχωρήσει από την Ελλάδα η χώρα θα χάσει τεράστια κεφάλαια από την επένδυση.
Το 2013 η Socar είχε πλειοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο η σύμβαση «σκάλωσε» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απαίτησε να μειωθεί το ποσοστό της Socar στο 49% ώστε να μη διατεθεί πλειοψηφικό ποσοστό του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη χώρα και να πάρει το υπόλοιπο 17% άλλη εταιρεία. Ηδη η ιταλική Snam έχει δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού.
Πάντως το έργο του Αναρ Μαμάντοφ δεν θα είναι εύκολο ούτε στην Τουρκία, καθώς καλείται να αντικαταστήσει στην Petkim τον Σεντεντίν Κορκούτ, ο οποίος όπως ανέφερε το Azernews συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι κατηγορήθηκε για εμπλοκή στην κίνηση του Φετουλάχ Γκιουλέν, πιθανώς και από υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας που είχε πρόσφατα απομακρυνθεί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ