«Η κυβέρνηση εξετάζει συνολικά το ζήτημα της αλυσίδας καταστημάτων «Carrefour Μαρινόπουλος», το οποίο είναι σύνθετο, απαιτεί ειδική ρύθμιση και όταν υπάρξει απόφαση θα ανακοινωθεί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Βλάχου για τη ζημιά που υφίστανται οι αγρότες παραγωγοί που προμήθευαν την εταιρεία.
Όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος, οι αγρότες αυτοί βρίσκονται σε ιδιότυπη ομηρία καθώς καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, να δηλώσουν έσοδα και να φορολογηθούν για τιμολόγια που εξέδωσαν αλλά ουδέποτε εισέπραξαν. Υπογράμμισε δε, ότι υπάρχουν πολλοί αγρότες που το συνολικό τους εισόδημα προερχόταν από τη συγκεκριμένη επιχείρηση και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.
Ο κ. Αλεξιάδης απάντησε ότι σύμφωνα με το νόμο 4172/13 ο χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που εκδόθηκε το παραστατικό, ανεξάρτητα από το αν πληρώθηκε ή όχι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τις διατάξεις αυτές και προτίθεται να τις αλλάξει, ώστε να καταβάλλονται φορολογικές υποχρεώσεις για χρήματα που έχουν εισπραχθεί.
«Θέλουμε να κάνουμε το φορολογικό σύστημα περισσότερο αναλογικό και περισσότερο δίκαιο, όμως λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν είναι δυνατό να γίνει τώρα. Θα φέρουμε διάταξη και θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όμως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.
Στα προβλήματα των εργαζομένων στην «Carrefur Μαρινόπουλος», αναφέρθηκε εν συνεχεία ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μην κλείσει η επιχείρηση και να κατοχυρωθούν τα επιμέρους δικαιώματα των εργαζομένων.
Ο κ. Κατσώτης ζήτησε να υπάρξει μέριμνα, ώστε να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας σε περίπτωση συγχώνευσης και σε περίπτωση πτώχευσης, οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν προτεραιότητα έναντι των άλλων πιστωτών της εταιρείας.
Απαντώντας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Κατσώτη, ότι η νομοθεσία που προβλέπει ότι, σε περίπτωση πτώχευσης, αποζημιώνονται πρώτα οι τράπεζες και μετά οι εργαζόμενοι, «είναι ένα βαθύτατα ταξικό προβάδισμα».
«Είναι ένα από τα κακά που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε κατά την διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία αλλά στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη θέση των εργαζομένων», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε επίσης το θέμα της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο χώρο του τουρισμού και ανέφερε ότι στη Μύκονο, εργαζόμενοι στο πλαίσιο της μαθητείας κοιμούνται σε κοντέινερ, ενώ 390 ξενοδοχεία στην Αττική δεν εφαρμόζουν τη συλλογική κλαδική σύμβαση.
Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας είπε, ότι θα διερευνήσει το θέμα των κοντέινερ, ενώ για τις κλαδικές συμβάσεις θα επιδιώξει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα εργασιακά, να επαναφέρει την επεκτασιμότητα των συμβάσεων εργασίας, ώστε να είναι δεσμευτικές για όλους, καθώς και την αρχή της εύνοιας υπέρ των εργαζομένων, σε περίπτωση σύγκρουσης διατάξεων.
Σήμερα οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υπογράψει την κλαδική σύμβαση δεν δεσμεύονται από αυτήν.
Ανέφερε μάλιστα ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και άλλοι κοινωνικοί εταίροι είναι υπέρ της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, γιατί υπάρχει θέμα παραβίασης των αρχών του ανταγωνισμού και αυτό ενισχύει τις θέσεις τις ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.