Επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα εξαπολύουν οι «53+» για την εκκένωση των υπό κατάληψη χώρων στη Θεσσαλονίκη, τους οποίους αναφέρουν ως χώρους φιλοξενίας προσφύγων, και τις συλλήψεις αλληλέγγυων.

«Όσοι δικαιολογούν το χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα» τονίζουν σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr, που απηχεί τις θέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

    «Η εκκένωση των τριών καταλήψεων -χώρων φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη με επέμβαση των ΜΑΤ, καθώς και οι συλλήψεις των αλληλέγγυων συνιστούν μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη.

    »Η χρήση του δόγματος «νόμος και τάξη», εργαλείο διακυβέρνησης από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, μας γυρίζει στην περίοδο κυριαρχίας της γραμμής Δένδια. Η επαναφορά έστω και στο ελάχιστο της κατασταλτικης αντίληψης της πολιτικής Δένδια που τόσο πλήγωσε τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα και εμπόδισε την έκφραση της κοινωνικής χειραφέτησης της θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

    »Και αυτό παρόλο που, η χώρας μας, παρά τις δυσκολίες, τους δυσχερείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τις υποχρεώσεις που διαμορφώνει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας παρέμεινε η μοναδική χώρα του βαλκανικού διαδρόμου που κράτησε και κρατάει τα σύνορα της ανοιχτά.

    »Ας το κατανοήσουν οι αρμόδιοι πολιτειακοί και θρησκευτικοί παράγοντες πως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεσμική αλληλεγγύη που επιδείχθηκε ως τώρα αποτελεί μία πολιτική παρακαταθήκη που δεν θα απεμπολήσουμε.

    »Παράλληλα όμως, οι πρόσφυγες αγκαλιάσθηκαν αυθόρμητα και μαζικά από την ίδια την πλειοψηφία της κοινωνίας ενάντια στις ξενοφοβικές απόψεις του κ. Δένδια και της Νέας Δημοκρατίας ,της Χρυσής Αυγής ή του Μητροπολίτη Άνθιμου.

    »Η προβολή της αλληλεγγύης ως μέσο διαχείρισης του προσφυγικού , το «Καλώς τους» με συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης , η υποψηφιότητα των κατοίκων της Λέσβου για το Νόμπελ Ειρήνης, οι πολλαπλές επισκέψεις πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων και, από την άλλη, το γεγονός της εκκένωσης των τριών καταλήψεων δείχνουν πως εντός της κοινωνίας αλλά και εντός του κρατικού μηχανισμού υπάρχει μία πολιτική και ιδεολογική διελκυστίνδα.

    »Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να νικήσει η αλληλεγγύη , η ανεκτικότητα και η δημοκρατία . Όσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα.»