Τέσσερις είναι τελικά και όχι τρεις, όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα, οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Έτσι, εκτός από τον ιταλικό διαχειριστή TERNA, τον γαλλικό RTE (θυγατρική της κρατικής εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής της Γαλλίας EdF) και τον κινεζικό Διαχειριστή State Grid Corporation of China (SGCC) –εταιρείες που επίσης είχαν ενδιαφερθεί για τον ΑΔΜΗΕ και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το 66%–, ενδιαφέρον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, φαίνεται να έχει εκδηλώσει και έτερη κινεζική εταιρεία, η China Southern Power Grid.
Βάσει του τελευταίου μνημονίου, ο επενδυτής πρέπει να είναι ευρωπαίος Διαχειριστής (σ.σ. ο κινεζικός κολοσσός SGCC κατέχει σημαντικό ποσοστό σε Διαχειριστές ευρωπαϊκών χωρών), να έχει επιλεγεί ως τις 31 Οκτωβρίου 2016 και η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Διαφορετικά, σύμφωνα με απαίτηση των δανειστών, θα πρέπει να προχωρήσει πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής: «Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ ανακοινώνει ότι η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρωθεί. Υποβλήθηκαν 4 Eκδηλώσεις Eνδιαφέροντος (Expressions of Interest – EoI). Η ΔΕΗ, υλοποιώντας την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 11ης Ιουλίου 2016, θα εξετάσει τις υποβληθείσες Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.
Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.
Η HSBC Bank plc, η Citigroup Global Markets Ltd., και η NBG Securities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, ενώ η Rokas ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ».