Στη Βόρεια Ιρλανδία μεταβαίνει τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι, για συζητήσεις αναφορικά με το Brexit και τις επιπτώσεις της απόφασης για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Β.Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μάρτιν ΜακΓκίνες, ο οποίος έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να γίνει δυνατή η παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχόμενο που έχει απορρίψει το Λονδίνο.

«Θα καταστήσω απολύτως σαφές ότι ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας έλαβε μία δημοκρατική απόφαση στο δημοψήφισμα, τοποθετώντας το μέλλον του στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Η βρετανική κυβέρνηση, που φαίνεται αποφασισμένη να φύγει από την Ευρώπη, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν εδώ στον βορρά» δήλωσε ο ΜακΓκίνες σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTE, τη Δευτέρα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θέτει το θέμα των ανοικτών συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που θα είναι και τα μόνα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, σε ποσοστό 56%.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η διαδικασία εξόδου της χώρας της από την ΕΕ χρειάζεται επεξεργασία με κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με όλα τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι πολιτικές ηγεσίες της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας επιδιώκουν να διασφαλίσουν την συνέχιση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών διά μέσου των συνόρων τους, καθώς και τη διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ιρλανδική Θάλασσα που προϋπήρχε της ταυτόχρονης ένταξης των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.