«Είδαμε μια τεράστια ειρωνεία: ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα εναντίον μιας αντιδημοκρατικής εξουσίας που θα τη σπρώξει πλέον προς τη χειρότερη δυνατή κατεύθυνση, σε μαζικές εκκαθαρίσεις και θηριώδη καταστολή» μας λέει ο Γκάρεθ Τζένκινς, συγγραφέας και αναλυτής στην Κωνσταντινούπολη.
«Νομίζω ότι ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή. Ζούμε το τέλος της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός. Το ξόρκι του φόβου με το οποίο συνήθιζε να ελέγχει κάθε αντιπολίτευση έχει απλωθεί σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Η Τουρκία είναι πρώτη παγκοσμίως σε φυλακίσεις δημοσιογράφων, αλλά το ξεκαθάρισμα στοχεύει τώρα παντού. Προβλέπω αντιδράσεις και νέα βία» καταλήγει ο Τζένκινς.
Οι εκκαθαρίσεις είναι τόσο εκτεταμένες που λίγοι πιστεύουν ότι δεν είχαν σχεδιαστεί εκ των προτέρων. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:
7.500 στρατιώτες έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων 118 στρατηγών και ναυάρχων.
8.000 αστυνομικοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους και 1.000 έχουν συλληφθεί.
3.000 μέλη του δικαστικού σώματος, συμπεριλαμβανομένων 1.481 δικαστών, έχουν απομακρυνθεί.
15.200 στελέχη του υπουργείου Παιδείας έχουν χάσει τη δουλειά τους.
21.000 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και 1.577 πανεπιστημιακοί πρυτάνεις ετέθησαν σε διαθεσιμότητα.
492 κληρικοί, ιεροκήρυκες και θρησκευτικοί δάσκαλοι έχουν απολυθεί.
257 υπάλληλοι της προεδρίας της κυβερνήσεως και 100 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) επαύθησαν.
«Ιμάμ-χατίπ»
Από (ισλαμιστικής) Παιδείας άρξασθε
Εντύπωση προκαλούν οι διώξεις στην Παιδεία. Ο πρόεδρος Ερντογάν βλέπει την άνοδο της ισλαμικής εκπαίδευσης στα σχολεία και στα πανεπιστήμια της Τουρκίας σαν ύψιστη προσωπική του αποστολή. Από τότε που το ισλαμικών καταβολών κόμμα του ανήλθε στην εξουσία το 2002, ο αριθμός των παιδιών που εκπαιδεύονται σε ξεχωριστά θρησκευτικά σχολεία, που είναι γνωστά ως «ιμάμ-χατίπ», έχει αυξηθεί κατά 90%. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει «μια ευσεβή γενιά» και να μεταρρυθμίσει ανάλογα τη δημόσια εκπαίδευση. Λιγότερο σαφές είναι γιατί τόσοι πανεπιστημιακοί πρυτάνεις βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο. Είναι απίθανο να είναι γκιουλενιστές όλοι όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Υπάρχει κάποια φήμη ότι προετοιμάζεται σαρωτική μεταρρύθμιση στα 300 πανεπιστήμια της Τουρκίας. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον των αλεβιτών (σιιτών) της Τουρκίας, κοινότητα η οποία αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια. Το κυβερνών ΑΚΡ της Τουρκίας είναι ένα κυρίως σουνιτικό κόμμα με μεγάλη στήριξη από την ισλαμιστική βάση.
«Η ΕΕ θα βλέπει την Τουρκία να πέφτει στην άβυσσο»
Για «δύο πραξικοπήματα και μια καταστροφή» μας μιλάει ο Κερέμ Οκτέμ, τούρκος καθηγητής Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία και συγγραφέας του βιβλίου «Οργισμένο έθνος: Η Τουρκία μετά το 1989» (εκδόσεις Ευρασία).
«Η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου απετράπη. Οχι μόνο από τους υποστηρικτές του Ερντογάν που βγήκαν στους δρόμους αλλά και από την πλειονότητα του ίδιου του στρατού, ο οποίος αντιτάχθηκε στην κλίκα των συνωμοτών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σώθηκε η δημοκρατία στην Τουρκία. Το αντίθετο. Ηδη πριν από το πραξικόπημα η χώρα όδευε προς μια όλο και πιο φασιστική κυβέρνηση. Μετά το πραξικόπημα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν –ορισμένοι από τους συμπαθούντες του οποίου ήταν πιθανότατα οι ιθύνοντες του αποτυχημένου πραξικοπήματος –έχουν εκδιωχθεί από το Δημόσιο. Ηδη κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το κράτος δικαίου έχει επισήμως καταλυθεί. Το πραξικόπημα αποφεύχθηκε, αλλά αυτά που βλέπουμε τώρα είναι αρκετά όμοια με ό,τι συμβαίνει συνήθως μετά από πραξικοπήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία οδεύει προς μια κυνική δικτατορία που θα τραυματίσει ακόμη πιο βαθιά την ήδη διχασμένη κοινωνία» τονίζει ο Οκτέμ.
«Ο Ερντογάν σίγουρα θα πιέσει περαιτέρω για ένα προεδρικό καθεστώς. Αυτό θα είναι ο μόνος τρόπος για την πολιτική του επιβίωση. Θα υπάρξουν περισσότερες εκκαθαρίσεις, μέχρι του σημείου της σημαντικής αποδυνάμωσης του κρατικού μηχανισμού. Αυτό περιλαμβάνει προφανώς και τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν χάσει μερικά από τα καλύτερα στελέχη τους. Μερικοί ήταν έτοιμοι να χύσουν αίμα για να επαναστατήσουν εναντίον της πολιτικής του Ερντογάν. Σίγουρα πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τώρα διώξεις με πολύ αδύναμες κατηγορίες. Φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν απαιτεί δηλητήριο, εκκαθαρίσεις και πόλωση. Και όλα αυτά θα βλάψουν τελικά τον ίδιο και τη χώρα. Η δημοκρατία καταλύεται από τον εκλεγμένο ηγέτη της. Είναι μια εθνική καταστροφή» λέει ο συνομιλητής μας.
Και δεν φαίνεται να υπάρχει εύκολη λύση σε αυτό το αδιέξοδο.
«Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Ενωση κάποια ενδοσκόπηση είναι πλέον αναπόφευκτη. Αφού ταπείνωσε την Ελλάδα για τόσο πολλά χρόνια, αφού χειρίστηκε λανθασμένα την κρίση των προσφύγων και αφού έχασε την αξιοπιστία της στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, θα βλέπει τώρα μια υποψήφια χώρα να πέφτει στην άβυσσο. Αυτή η θλιβερή διαπίστωση έρχεται ως άλλη μία υπενθύμιση ότι χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μια Ευρωπαϊκή Ενωση που θα συνεχίζει να συμβολίζει την ειρήνη και τη δημοκρατία» καταλήγει.
Μεχμέτ Αλτάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δημοσιογράφος
«Διώκονται οι πνευματικοί άνθρωποι, το προπύργιο της ελευθερίας της έκφρασης»
«Πρώτα οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς, οι άνθρωποι του πνεύματος, και τώρα οι δάσκαλοι και οι πανεπιστημιακοί βρίσκονται στο στόχαστρο του Ερντογάν. Οποιος θεωρείται φιλελεύθερος, προοδευτικός, και ανεξάρτητος διώκεται. Δεν έχουμε πια δημοκρατία ούτε κράτος δικαίου στην Τουρκία» μας λέει ο Μεχμέτ Αλτάν.
«Στο πανεπιστήμιο 15 συνάδελφοί μου απολύθηκαν χωρίς να μάθουν γιατί. Εκατοντάδες πρυτάνεις απομακρύνονται από τις έδρες τους και τους απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα. Βλέπουμε γύρω μας πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις –60.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται σε συνωμοσία. Οι διώξεις είναι γενικές και αυθαίρετες: στρέφονται κατά όποιου θεωρείται αντίθετος στο καθεστώς, ιδίως στον χώρο του πνεύματος και της διανόησης που εκ των πραγμάτων είναι προπύργιο της ελευθερίας της έκφρασης» μας λέει ο Αλτάν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ