Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού δημιουργεί ο νέος εκλογικός νόμος που έχει στο επίκεντρό του την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους, ενώ παράλληλα οδηγεί σε αναπροσαρμογή εκ των συνθηκών τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Με δεδομένη την αστάθεια στο ευρύτερο περιβάλλον, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στην Τουρκία, τις εκλογές στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στη Γαλλία και με ανοιχτό το θέμα του Brexit, οποιαδήποτε πρόβλεψη, ακόμη και αυτή της ΝΔ για πρόωρες εξελίξεις το φθινόπωρο, καθίσταται παρακινδυνευμένη. Μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι η αδυναμία να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο αποτελεί προσωπική ήττα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και νίκη του κόμματός του.
Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη μεταδίδεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ιδιαίτερα πιεσμένος και απομονωμένος από την κοινωνία, παρά το γεγονός ότι εκπέμπονται μηνύματα από πολιτικούς παρατηρητές και οικονομικούς παράγοντες, αλλά και από ορισμένους «βαρόνους» της Κεντροδεξιάς, ότι τα σενάρια της Συγγρού δεν είναι γραμμικά.
Συνεχής επίθεση


Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ απορρίπτουν την εκτίμηση διαφόρων κύκλων ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κερδίσει και άλλον «πολιτικό χρόνο» και άρα απομακρύνεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών για το άμεσο μέλλον. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει το πολιτικό τοπίο. Ο Τσίπρας πήγε να σωθεί με τον εκλογικό νόμο και δεν του βγήκε» είναι η θεώρησή τους.
Μάλιστα, όπως έλεγε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος Στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη, «από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε πρωτοφανή καταιγίδα καθώς η ίδια η ζωή έφερε τον κ. Τσίπρα σε μεγάλα αδιέξοδα».
Στη Συγγρού απαξιώνουν τη θεωρία ότι η απλή αναλογική αλλάζει τις συνθήκες διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, καθώς διευκολύνονται οι διαρροές, ακυρώνεται η ψυχολογία της χαμένης ψήφου και ενισχύεται η προοπτική των διπλών διαδοχικών εκλογών. Και από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εστιάζουν στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός (κάνουν λόγο για πολιτική αποδυνάμωσή του) και ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρρέουν.
Επίσης αναφέρονται και στην εσωκομματική πίεση –μιλάνε για σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα –που υπάρχει από την ομάδα των «53» που ήδη άσκησαν κριτική και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να συνεχιστεί η επίθεση στον κ. Τσίπρα και αυτό θα γίνει και την προσεχή Τρίτη στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το τρίτο Μνημόνιο.
«Θα έχουμε την πλήρη αποκάλυψη την Τρίτη» λένε από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ και προαναγγέλλουν άλλο ένα συντριπτικό πολιτικό χτύπημα μετά την κατά τον κ. Μητσοτάκη ήττα του Πρωθυπουργού να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος με 200 ψήφους.
Η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε και το πεδίο σύγκλισης με το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι, αν και από τη Συγγρού λένε ότι δεν τίθεται ζήτημα σύγκλισης με τη ΝΔ αλλά μόνο ταύτιση επί του εκλογικού νόμου.
Αναζητεί συμμαχίες


«Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Ποτέ κανείς δεν ξέρει πώς τα φέρνει η ζωή» έλεγε κεντρικό στέλεχος της ΝΔ και σημείωνε ότι ο κ. Μητσοτάκης, ακόμη και πανίσχυρος να εξέλθει από μια εκλογική διαδικασία, την επομένη των εκλογών, έχοντας ως σταθερή αρχή τον διάλογο και τη σύνθεση, θα επιχειρήσει να υπάρξουν συνεργασίες και συγκλίσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού μετώπου.
Εξάλλου θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, για τους οποίους κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι «λειτούργησαν ως δορυφόροι του Μητσοτάκη». Ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Βουλή ότι, «παρά τις διαφορές μας, θα ορθώσουμε ένα τείχος ευθύνης» και θεωρήθηκε σήμα για τα μελλούμενα. Εξάλλου προανήγγειλε κατάργηση του εκλογικού νόμου και έδειξε διάθεση για άλλον νόμο με ενισχυμένη αναλογική με μικρότερο του σημερινού μπόνους, μεικτό σύστημα, κατάτμηση περιφερειών, ψήφο ομογενών κ.ά.
Η ΝΔ εκτιμά ότι πλέον υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για διαρροές προς αυτήν στελεχών του ΠαΣοΚ, όπως το ίδιο θα γίνει, κατά την εκτίμηση άλλων παραγόντων, από ένα τμήμα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο παρασκήνιο έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κινήσεις να συμπορευθούν με τη ΝΔ πρόσωπα από την περιφέρεια που προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας και έχουν προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ. Ηδη υπάρχει μια λίστα με 70-100 άτομα που δεν είχαν ιδεολογική και οργανωτική σχέση με τη ΝΔ από όλους τους νομούς στα γραφεία της νέας ηγεσίας.


Επίθεση φιλίας
Κλείνει τα εσωκομματικά μέτωπα

Επίθεση φιλίας στους «βαρόνους» και στα ιστορικά στελέχη της ΝΔ κάνει εσχάτως ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να εκκαθαρίσει πλήρως το εσωκομματικό πεδίο. Εν όψει της πολιτικής αντεπίθεσης που σχεδιάζει και η οποία θα έχει σημείο εκκίνησης ουσιαστικά τη ΔΕΘ το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου δεν θέλει να έχει εντάσεις.
Ηδη το μέτωπο με τους «καραμανλικούς» δεν υφίσταται, αφού ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει ότι πρέπει να στηριχθεί ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν βέβαια φωνές από ελάχιστα μεμονωμένα πρόσωπα που διατηρούν μια χαμηλής έντασης εσωκομματική κριτική.
Το άλλο μέτωπο με τους «σαμαρικούς» παραμένει… κλειστό και η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι καλή. Οσο η νέα ηγεσία δεν έχει αφήσει αιχμές για την περίοδο της διακυβέρνησής του κ. Σαμαρά τόσο δεν θα υπάρχει ένταση.
Το βασικό για τον κ. Μητσοτάκη ήταν να κλείσει και το μέτωπο με τον κ. Μεϊμαράκη, με τον οποίο συναντήθηκε προ ημερών και, αν και ο πρώην πρόεδρος επέμεινε στις απόψεις του, συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν εντάσεις και δημόσιες παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν την εικόνα ενότητας που θέλει να περάσει η ηγεσία της ΝΔ.
Το γεγονός ότι επήλθε εκεχειρία δεν σημαίνει βέβαια ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα αφήσει στην άκρη τις απόψεις του και δεν θα τις προβάλλει. «Ο Μεϊμαράκης ποτέ δεν σκέφθηκε να κάνει κακό στη ΝΔ. Ηταν, είναι και θα είναι μπροστάρης στον αγώνα» λένε από τη Συγγρού και επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο δεν επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μεϊμαράκη.

Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Το πεδίο που μπορεί να δοκιμαστούν οι σχέσεις της ηγεσίας με διάφορα στελέχη και αρκετούς «καραμανλικούς» είναι το προεδρικό. Η αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ενδέχεται να δοκιμάσει τις αντοχές τής ΚΟ. Εξάλλου υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό, κυρίως μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, και ο κ. Μητσοτάκης καλείται να βρει το σημείο ισορροπίας.

Με σταθερή την άποψη περί μη εκλογής Προέδρου από τον λαό, οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννηκαι ο Δημήτρης Αβραμόπουλοςπροτιμούν την απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό.

Αρκετοί στο παρασκήνιο ζητούν να συγκληθεί η ΚΟ της ΝΔ και να συζητήσουν τη στάση του κόμματος, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου από τον λαό μόνο στην περίπτωση που οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή δεν οδηγούν στην ανάδειξη Προέδρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ