Ερευνητές ανέπτυξαν μια «κάψουλα» μεταφοράς με βάση το βακτήριο E.coli η οποία είναι σχεδιασμένη ώστε να βοηθά τα εμβόλια της επόμενης γενιάς να είναι πιο αποτελεσματικά από τα σημερινά. Ηδη στο πλαίσιο μελέτης η «βακτηριο-κάψουλα» αποδείχθηκε αποτελεσματική στη μάχη ενάντια στην πνευμονιοκοκκική νόσο, μια λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, σήψη, μολύνσεις των αφτιών και μηνιγγίτιδα.

Τα αβλαβή στελέχη του E.coli μάχονται νόσους

Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον δεν θα ενθουσιάζονταν στη σκέψη του να βάλουν εντός του οργανισμού τους το διάσημο πλέον βακτήριο E.coli το οποίο έχει κατηγορηθεί για πλήθος κυρίως ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και θανάτους. Και όμως αβλαβή στελέχη του βακτηρίου –ναι, τα περισσότερα στελέχη του Ε.coli είναι ασφαλή και ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα –φαίνεται ότι αντί να προκαλούν νόσους μπορούν να τις πολεμήσουν.
Αυτό δείχνει η μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουλίου στο επιστημονικό έντυπο «Science Advances». Οπως συγκεκριμένα ανέφερε ένας εκ των δύο κύριων συγγραφέων της μελέτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο Μπλέιν Φάιφερ, «μπορεί να φαίνεται περίεργο με βάση όσα ακούμε για το E.coli, ωστόσο υπάρχουν πολλά στελέχη του βακτηρίου, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι απολύτως «αθώα» για τον οργανισμό ενώ έχουν και σημαντική δυναμική σε ό,τι αφορά τη μάχη ενάντια σε νόσους».

Ο έτερος κύριος συγγραφέας της μελέτης ήταν ο πρώην φοιτητής του καθηγητή Φάιφερ Τσαρλς Τζόουνς, ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει εμπορικά τη συγκεκριμένη βιοτεχνολογία μέσω της εταιρείας startup Abcombi Biosciences που έχει ιδρύσει. Σημειώνεται ότι μεταξύ των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν και ένας Ελληνας, ο καθηγητής Στέλιος Ανδρεάδης του Τμήματος Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.
Πώς λειτουργεί όμως η κάψουλα; Ο πυρήνας της είναι τα αβλαβή E.coli, ενώ γύρω από τα βακτήρια οι ερευνητές τύλιξαν ένα συνθετικό πολυμερές που ονομάζεται poly (β-αμινοεστέρας) και μοιάζει με συρμάτινο φράχτη. Το θετικά φορτισμένο πολυμερές, σε συνδυασμό με το αρνητικά φορτισμένο κυτταρικό τοίχωμα του βακτηρίου, δημιουργεί ένα είδος υβριδικής κάψουλας.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη δοκιμή της κάψουλας

Προκειμένου να δοκιμάσουν την κάψουλα αυτή οι ερευνητές εισήγαγαν εντός της ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο το οποίο έχει σχεδιαστεί από την Abcombi ενάντια στην πνευμονιοκοκκική νόσο. Τα αποτελέσματα μετά τη δοκιμή του νέου εμβολίου ήταν εντυπωσιακά. Οπως προέκυψε, ο υβριδικός σχεδιασμός της κάψουλας προσέφερε:
*Στόχευση συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων που ονομάζονται αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα, τα οποία πυροδοτούν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού ενάντια στους εισβολείς.
*Ανοσοενισχυτικές ιδιότητες οι οποίες τονώνουν την άμυνα του οργανισμού.
*Ταυτόχρονη παραγωγή των αντιγόνων που απαιτούνται για ένα εμβόλιο.
*Ισχυρή προστασία ενάντια στην πνευμονιοκοκκική νόσο.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι επίσης σχετικά φθηνή η διαδικασία παραγωγής του συστήματος, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, η κάψουλα θα ήταν δυνατόν να αποτελέσει το «όχημα» μεταφοράς θεραπειών ενάντια στον καρκίνο, σε λοιμώδη νοσήματα που έχουν ιογενή αιτιολογία καθώς και σε άλλες νόσους.

HeliosPlus