Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop) τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία του καθώς και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).
O ίδιος υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων.
Όσον αφορά στο τελευταίο, επισήμανε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως -όπως είπε- δεν είναι επαρκείς.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει περαιτέρω αν χρειαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει προκειμένου να ενισχυθεί να ανάπτυξη. Και τούτο διότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι δεν έχουν αποσοβηθεί οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης.
Όπως υπογράμμισε, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει (αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια) προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.
Η ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από «ετοιμότητα», «βούληση», αλλά και «ικανότητα» να δράσει, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, εκτιμά η ΕΚΤ, επηρεάστηκε αρνητικά από το Βrexit.
Ερωτηθείς για πιθανές συνέπειες από τα γεγονότα στην Τουρκία ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι αυξάνουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, πλήττοντας το κλίμα εμπιστοσύνης. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις τους.
Αμετάβλητο το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Την αύξηση της αβεβαιότητας στις αγορές της ευρωζώνης, μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι αγορές και ο τραπεζικός κλάδος της ευρωζώνης -προς το παρόν τουλάχιστον- δείχνουν ανθεκτικότητα.
«Μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αξιολόγηση μας είναι πως οι χρηματοοικονομικές αγορές αντιμετώπισαν την μεγάλη άνοδο της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας με θάρρος και ανθεκτικότητα» σημείωσε.
«Η εκπεφρασμένη ετοιμότητα των κεντρικών τραπεζών να προσφέρουν ρευστότητα αν χρειαστεί και τα μέτρα υποστηρικτής νομισματικής πολιτικής που έχουμε εισάγει καθώς και το ισχυρό ρυθμιστικό και εποπτικό μας πλαίσιο, βοήθησαν να μείνουν περιορισμένες οι πιέσεις στις αγορές» τόνισε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, δεδομένου ότι ακόμη είναι νωρίς για συμπεράσματα -εξου και δεν αποφασίστηκαν σήμερα συγκεκριμένα μέτρα-, η ΕΚΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις.
Τους επόμενους μήνες, όταν θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αξιολογήσει καλύτερα τις μακροοικονομικές συνθήκες και να επανεξετάσει την κατάσταση. «Το Συμβούλιο κατέληξε ότι για την ώρα δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να λάβει αποφάσεις» για αυτό και δεν συζητήθηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, είπε.
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αν χρειαστεί, περιλαμβάνοντας το Brexit στα πιθανά εμπόδια για την ανάκαμψη της οικονομίας μαζί με τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Όπως εξήγησε μιλώντας για τις συνέπειες του Brexit στην οικονομία της ευρωζώνης, το προφανές «κανάλι» είναι αυτό του εμπορίου. Αντίθετα, στην περίπτωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και πιο συγκεκριμένα των εξελίξεων στην Τουρκία, το «κανάλι» δεν είναι ευδιάκριτο, αλλά δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την υπονόμευση της εμπιστοσύνης. Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πως αυτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την οικονομία, είπε.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι χαμηλότερη από αυτή του πρώτου τριμήνου.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες και θα αρχίσει να ενισχύεται αργότερα το 2016, ενώ περαιτέρω ώθηση θα δοθεί το 2017 και το 2018 χάρη στα μέτρα της ΕΚΤ αλλά και την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το Brexit δεν φαίνεται να είχε σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές του πληθωρισμού.
Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τα μέλη δεν εξέτασαν συγκεκριμένα εργαλεία.
Επισήμανε επίσης πως η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει ακόμα αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσει αν θα προσαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις από το Brexit.
Υπάρχει ευελιξία για να αντιμετωπιστεί η ιταλική τραπεζική κρίση
Σε σχέση με τις τράπεζες, ο Draghi τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι η φερεγγυότητά τους, αλλά η αδύναμη κερδοφορία τους, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα χρειαστεί χρόνο -παντού χρειάζεται χρόνο, είπε.
Πρόσθεσε επίσης πως οι υφιστάμενοι κανόνες για την κρατική ενίσχυση περιλαμβάνουν την απαιτούμενη ευελιξία για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις. «Την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτών των κανονισμών έχει η Κομισιόν» υπογράμμισε.
Σταθερό το επιτόκιο
Σταθερό στο 0,0% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί.
Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο -0,4%, όπως και τοεπιτόκιο οριακής χρηματοδότησης, στο 0,25%.
Πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στη συνέντευξη τύπου του διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα μιλήσει για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, μετά το Brexit και την κρίση που έχει ξεσπάσει στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.