Πολιτική παρέμβαση με πολλαπλά μηνύματα έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, δηλώνοντας ότι η χώρα έχει «επείγουσα ανάγκη από στοιχειώδη συναίνεση και από εθνική ενότητα» μέσα από την «συστράτευση όλων των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων» και την «προγραμματική συνεργασία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Στην κατεύθυνση αυτή ξεκαθάρισε ότι «καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο αυτό όχι ως νομοσχέδιο άδολης αναλογικής, αλλά ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού χωρίς ορίζοντα για τη χώρα», και δήλωσε ότι για τον ίδιο λόγο «θα αντιταχθούμε μετά τις επόμενες εκλογές σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές και οικονομική οπισθοχώρηση την πατρίδα».
Η φράση του αυτή ερμηνεύθηκε ως έκκληση για κυβερνητικές συνεργασίες που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και άρα νέας προσφυγής στις κάλπες με το νέο εκλογικό σύστημα της κυβέρνησης Τσίπρα. «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από παιχνίδια εξουσίας σε βάρος των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας ότι από το 2012 είναι σταθερή η πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
«Ανευθυνότητες και τακτικισμοί»
«Η δημοκρατική παράταξη, εμείς, προσπαθήσαμε να ανακόψουμε πέρσι τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης με την πρόταση νόμου για εκλογικό σύστημα μέσα στην τότε τραγική συγκυρία προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Είχαμε πρόταση και για εκλογικό σύστημα και για κυβερνητικό σχήμα υπό τις τότε έκτακτες συνθήκες», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε: «Αποτρέπουμε τώρα με τη στάση μας τον ίδιο πάντα θεσμικό τυχοδιωκτισμό που εμφανίστηκε να παίζει πέρσι με το plan X και το δημοψήφισμα και τώρα με τον εκλογικό νόμο». Ενώ υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν προχωρά ούτε με ανευθυνότητες και τακτικισμούς ούτε με ψευδαισθήσεις αυτοδυναμίας».
«Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που μπορεί να φέρει σε πέρας μόνο η έντιμη και αξιόπιστη συνεργασία των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν πραγματικά στην ισότιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή», διευκρίνισε. Εξήγησε δε ότι «βασικό προγραμματικό στοιχείο της συνεργασίας αυτής προφανώς και θα είναι ένας σύγχρονος, δίκαιος και αντιπροσωπευτικός εκλογικός νόμος».
Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ σημείωσε ότι «αλλαγή εκλογικού συστήματος που δυσκολεύει το πρώτο κόμμα και του στερεί το bonus, που να ψηφίζεται δέκα μόλις μήνες μετά τις εκλογές και τρία ολόκληρα χρόνια πριν τη φυσιολογική λήξη της περιόδου, σημαίνει παραδοχή και αποδοχή της ήττας από την κυβέρνηση και μάλιστα μιας ήττας αμετάκλητης».
«Δεν πρόκειται λοιπόν για θεσμική ευαισθησία και συνέπεια της κυβέρνησης. Απλώς η κυβέρνηση θέλει να πέσει στα μαλακά», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «πέρσι τον Ιούλιο η χώρα είχε επιτακτική ανάγκη από κυβέρνηση εθνικής ενότητας γιατί πήγαινε με ταχύ ρυθμό στα βράχια».
«Είχε ανάγκη από μια κυβέρνηση που μπορούσε να εγγυηθεί τη σωτηρία της χώρας και μια αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπως την είχαμε προτείνει τότε θα διευκόλυνε το σχηματισμό της κυβέρνησης αυτής. Όμως πέρσι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε το εξ υφαρπαγής δημοψήφισμα, τις πρόωρες εκλογές με το bonus σε ισχύ και κυβερνητική συνεργασία ξανά μόνο με τους ΑΝΕΛ», ανέφερε. Μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη η αιχμηρή διαπίστωσή του: «Βλέπουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με τρίτο αφανή εταίρο την προνομιούχα αντιμνημονιακή δεξιά που συνεισφέρει ιδίως με την τεχνολογία παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και το βαθύ κράτος».
«Απελπισμένη προσπάθεια»
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στην κυβέρνηση «απελπισμένη προσπάθεια να εκτρέψει τη συζήτηση από την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης, από την οποία πάσχει και η οποία είναι αθεράπευτη, σε μια δήθεν πολιτική μαγκιά: στην εντύπωση ότι καθοδηγεί και ελέγχει τις εξελίξεις με αλλαγή και μάλιστα άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος».
«Η κυβέρνηση μας λέει επιπλέον με τον δικό τρόπο της ότι ακόμη και αν δεν πετύχει την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μπορεί πολιτικά να εκβιάσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές, με τις δεύτερες να διεξάγονται με το νέο εκλογικό σύστημα. Δεν μας λέει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε ευρύτερο σχήμα με τη συμμετοχή του πρώτου και του δεύτερου κόμματος και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Κάθε άλλο. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πει ότι ναι ηττήθηκε, αλλά μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις μέσα από μια πατέντα που ξέρει πολύ καλά: την πατέντα των ετερόκλητων και ιδεολογικά ανενδοίαστων συνεργασιών που έχουν ως μόνο κοινό παρονομαστή τα παιχνίδια εξουσίας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Όπως εξήγησε, «αυτό που λέει πολιτικά η κυβέρνηση είναι ότι με απλή αναλογική δεν αποκλείεται θεωρητικά μια κυβέρνηση συνεργασίας με το δεύτερο κόμμα και διάφορους ετερόκλητους εταίρους. Υποτίθεται μια κυβέρνηση με κεντροαριστερό πρόσημο, αυτό όμως μαθηματικά δεν προκύπτει και κυρίως δεν προκύπτει προγραμματικό πλαίσιο αξιόπιστο και εφαρμόσιμο».
Ενώ διατύπωσε αιχμές όσον αφορά την πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και τις αυξημένες αρμοδιότητές του, σημείωσε: «Η κυβέρνηση ταυτοχρόνως ανοίγει με την αναθεώρηση του Συντάγματος θέμα άμεσης εκλογής του ΠτΔ και ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του και έτσι κλείνει το μάτι σε συνεργάσιμες συντηρητικές δυνάμεις». «Το πρόσημο από κεντροαριστερό με καταπληκτική ευκολία γίνεται κεντροδεξιό ή ό,τι να’ ναι, αρκεί να μένουν κάποιοι στο παιχνίδι εξουσίας», πρόσθεσε.