Συνεχίζονται οι τιμωρητικές διώξεις στον δημόσιο τομέα της Τουρκίας

Χιλιάδες είναι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στην Τουρκία, καθώς συνεχίζονται οι τιμωρητικές διώξεις στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Στο στόχαστρο υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών, υπουργείων, ακόμα και το γραφείο του πρωθυπουργού. Συνελήφθη στενός σύμβουλος του Ερντογάν.

Σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, επεκτείνεται μετά από στρατό, αστυνομία και Δικαιοσύνη η εκκαθάριση-μαμούθ του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, ανακλήθηκαν οι άδες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα ανά τη χώρα, ενώ οδηγούνται σε παραίτηση 1.577 κοσμήτορες.

Χιλιάδες είναι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στην Τουρκία, καθώς εντείνονται οι τιμωρητικές διώξεις στη χώρα. Καθαιρέσεις και στην ΜΙΤ. Συνελήφθη στενός σύμβουλος του Ερντογάν.

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά (βακουφικά) ιδρύματα -απόφαση που έρχεται να προστεθεί στις απομακρύνσεις χιλιάδων ατόμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, την αστυνομία το δικαστικό σώμα, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

«Οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα έχουν ανακληθεί. Πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη» δήλωσε ανωνύμως Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters σχετικά με την ανάκληση των αδειών 21.000 εκπαιδευτικών, χωρίς να επεκταθεί.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την είδηση ότι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συµβούλιο διέταξε διέταξε να υποβάλλουν παραίτηση όλοι οι κοσμήτορες σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας. Πρόκειται συνολικά για 1.577 κοσμήτορες εκ των οποίων οι 1.176 βρίσκονται σε δημόσια και οι 401 σε ιδιωτικά (βακουφικά) πανεπιστήμια.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου για φερόμενες διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

Μαζικές εκκαθαρίσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα, την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών, το γραφείο του πρωθυπουργού και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Η Τουρκία απομάκρυνε 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις, ανέφερε ανακοίνωση της Αρχής.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα κηδευτούν οι πραξικοπηματίες.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».

Παράλληλα, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) έθεσε σε διαθεσιμότητα 100 άτομα -οι περισσότεροι δεν ήταν ενεργοί πράκτορες-, με την κατηγορία ότι μπορεί να συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι 257 άτομα που εργάζονταν στο γραφείο του πρωθυπουργού παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, καθώς και ότι κατασχέθηκαν οι ταυτότητές τους.

Ακόμη απολύθηκαν 392 άτομα από το υπουργείο Οικογενειακών Ζητημάτων και Κοινωνικής Πολιτικής. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι απομακρύνθηκαν λόγω δεσμεών με το τάγμα Γκιουλέν.

Οι διώξεις αυτές έρχονται μετά από τις διώξεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων τις προηγούμενες ημέρες και τις συλλήψεις χιλιάδων στρατιωτικών.

Σχεδόν 9.000 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών -στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί- «ξηλώθηκαν» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ δεκάδες κυβερνήτες και υψηλόβαθμοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν καθαιρεθεί.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εν τω μεταξύ, ότι ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα Πολεμικής Αεροπορίας, αντισυνταγματάρχης Ερκάν Κιβράκ, συνελήφθη σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Αττάλειας.Ο Κιβράκ βρισκόταν σε διακοπές την ώρα της σύλληψής του και έχει μεταφερθεί στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk