Πέντε ημέρες μετά τον εφιάλτη στη Νίκαια, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παρατείνει για άλλους έξι μήνες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα.

Καθώς διαπράχθηκε «μια επίθεση, η οποία δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορούσε να βρει μιμητές, η ευθύνη μου και αυτή του Κοινοβουλίου είναι να παρατείνουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, ωστόσο είμαι ανοικτός στο ενδεχόμενο να παραταθεί για τρεις μήνες επιπλέον, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λισαβόνα.

Η δήλωση αυτή εγγράφεται σε ένα πολιτικό κλίμα στο οποίο οι πάντες πλέον στη Γαλλία μοιάζουν να στρέφουν το βλέμμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ εντείνονται τα φραστικά πυρά από την αντιπολίτευση για τη «χαλαρότητα» των αρχών όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση ζητεί από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση να υιοθετήσει προβλέπει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, αλλά, εάν υπάρξει συναίνεση, η διάρκεια του μέτρου θα μπορούσε να επεκταθεί σε ένα εξάμηνο, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017.

Αυτό το καθεστώς, που διευκολύνει τις έρευνες των αρχών και τους δίνει έκτακτες εξουσίες, είχε τεθεί σε ισχύ μετά τις επιθέσεις που είχαν διαπράξει οι τζιχαντιστές στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου 2015.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας διχάσουν, να μας χωρίσουν, να στρέψουν τον έναν εναντίον των άλλων» δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας από τη Λισαβόνα και προσέθεσε πως έχει «καθήκον» να φροντίσει «να παραμείνουμε ενωμένοι, συγκεντρωμένοι, ικανοί να αντιδράσουμε» στην απειλή.

Ολάντ: Η Τουρκία «δεν μπορεί» να επαναφέρει τη θανατική ποινή

Χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί» να επαναφέρει τη θανατική ποινή, όπως σχεδιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι αυτό που αναμένει η ΕΕ από την Τουρκία είναι συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο

«Μια χώρα η οποία […] θέλει μία σχέση με την ΕΕ» και διεξάγει «ενταξιακές διαπραγματεύσεις», όπως η Τουρκία, «δεν μπορεί να επαναφέρει την ποινή του θανάτου στο δίκαιό της» υπογράμμισε ο Ολάντ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Λισαβόνα.

«Αυτό που ζητούμε τώρα είναι α μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για να δικαστούν και να συλληφθούν αυτοί οι οποίοι διέπραξαν το πραξικόπημα να συμμορφώνονται προς το δίκαιο» επισήμανε.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το NATO έχουν ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία εναντίον μιας γενικευμένης καταστολής και της επαναφοράς της θανατικής ποινής, καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει το «κράτος του δικαίου».