Τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Δευτέρα στο Τορόντο, προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ανεξάρτητη επιτροπή επιστημόνων με επικεφαλής τον Καναδό καθηγητή νομικής και αθλητικό δικηγόρο, Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν.
Σύμφωνα με την έκθεση, το υπουργείο αθλητισμού της Ρωσίας όχι μόνο γνώριζε, αλλά χρηματοδότησε (!) πρόγραμμα ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Σότσι (το 2014), αλλά και σε διάφορες άλλες διοργανώσεις με κρατική επιχορήγηση, δημιουργώντας ένα οργανωμένο κύκλωμα εκτεταμένης φαρμακοδιέγερσης των Ρώσων αθλητών.
Ο ΜακΛάρεν, ο οποίος ήταν μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής του WADA που πέρυσι «ξεσκέπασε» το σκάνδαλο διαφθοράς στον ρωσικό στίβο, τόνισε ότι το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού επέβλεψε την χειραγώγηση των αναλυτικών αποτελεσμάτων των αθλητών και την ανταλλαγή των δειγμάτων!
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το υπουργείο αθλητισμού της Ρωσίας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας και με τη βοήθεια των κέντρων προετοιμασίας και των εργαστηρίων αντί-ντόπινγκ κοντρόλ σε Σότσι και Μόσχα, επέβλεψε το παράνομο «πρότζεκτ» με στόχο την επιτυχία της χώρας στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα.
Ο ΜακΛάρεν μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως η ρωσική «επιχείρηση» ξεκίνησε το 2010 και κράτησε μέχρι το 2014, τονίζοντας πως η διαδικασία συγκάλυψης ακολουθήθηκε και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου (2013), την Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα (2013), το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης (2015) και την προετοιμασία των Ρώσων αθλητών για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (2012).
Επίσης, ο WADA ανακοίνωσε ότι στα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης θα πρέπει να απαγορευθεί η πρόσβαση σε διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
Πλέον, τα αποτελέσματα της έκθεσης όχι απλά βαθαίνουν την κρίση στη Μόσχα, αλλά πλέον φέρνουν τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων αθλητών από τους τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (5-21 Αυγούστου) προ των πυλών.
WADA/McLaren report: https://t.co/AuGSinkoJn
Report includes the below chart (2012-2015, 139 in athletics): pic.twitter.com/5uAzJGOJG5— Athletics Weekly (@AthleticsWeekly) July 18, 2016
ΔΟΕ: «Οι πιο σκληρές κυρώσεις»
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τόνισε ότι τα ευρήματα της ανεξάρτητης έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ για τη ρωσική φαρμακοδιέγερση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι δείχνουν μια «σοκαριστική και χωρίς προηγούμενο επίθεση στην ακεραιότητα του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων».
Ο 62χρονος Γερμανός τονίζει σε σημερινή δήλωσή του: «Η ΔΟΕ θα μελετήσει τώρα προσεκτικά τις περίπλοκες και λεπτομερείς καταγγελίες, ιδίως όσον αφορά το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού. Η ΔΟΕ δεν θα διστάσει να λάβει τις σκληρότερες διαθέσιμες κυρώσεις εναντίον οποιουδήποτε εμπλεκόμενου ατόμου ή οργανισμού».
Επίσης, ο Μπαχ είπε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ θα έχει αύριο τηλεφωνική διάσκεψη, προκειμένου να λάβει τις πρώτες αποφάσεις του. Αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν προσωρινά μέτρα και κυρώσεις αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το διάστημα 5-21 Αυγούστου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ο Πούτιν αμφισβητεί την έκθεση του WADA
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) αναφορικά με τη φαρμακοδιέγερση μεταξύ Ρώσων αθλητών βασίστηκε στη μαρτυρία μόλις ενός ανθρώπου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ολυμπιακό κίνημα να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης.
Σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, ο Πούτιν τονίζει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στη συνεργασία και πως μοιράζεται τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει χώρος για το ντόπινγκ στον αθλητισμό, καθώς αυτό αποτελεί απειλή για τις ζωές και την υγεία των αθλητών και δυσφημεί το «ευ αγωνίζεσθαι».
Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος επισημαίνει ακόμη ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι που κατονομάζονται στην έκθεση του WADA θα τιμωρηθούν με προσωρινό αποκλεισμό, ωστόσο ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ περισσότερη λεπτομερή και «αντικειμενική» ενημέρωση.