«Εξαφανίσθηκε» περιέργως από την τελευταία ετήσια έκθεση των «αδιάφθορων» η έρευνα για το κύκλωμα στελεχών ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ και ιδιωτών –ανάμεσά τους και ορισμένοι που είχαν σχέση και με τον ΣΥΡΙΖΑ– που συνεργάζονταν με δουλεμπόρους. Και αυτό παρότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για την υπόθεση αυτή.

Στην ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτονται στοιχεία που «διαψεύδουν» τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα και τις δημόσιες δηλώσεις του στα τέλη του 2015, για τους λόγους που είχε αποπέμψει τον πρώην προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας κ. Σταύρο Σταυρόπουλο. Ο κ. Τόσκας είχε αποδώσει στον κ. Σταυρόπουλο «μειωμένη» απόδοση και μικρότερο αριθμό υποθέσεων που είχε διερευνήσει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται τώρα όμως οι δικογραφίες που είχε συντάξει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων την περίοδο του εν λόγω αποπεμφθέντος αξιωματικού ήταν τελικώς περισσότερες των προκατόχων του. Προκαλούνται έτσι νέα ερωτηματικά για τους λόγους της απομάκρυνσής του.

Οι εκπλήξεις

Εκπλήξεις υπέκρυπτε η ετήσια εκθεση για τα πεπραγμένα του 2015 της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και δημόσιες υπηρεσίες, ιδιώτες κ.λπ.

Όπως μνημονεύεται στην έκθεση, το 2015 οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας είχαν δεχθεί 1.243 καταγγελίες έναντι 1.842 το 2014 και 1.687 το 2013. Δηλαδή ουσιαστικά το 2015 σημειώθηκαν περίπου 30% λιγότερες αναφορές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων οι οποίες αποτελούν κυρίως την «αφετηρία» των ερευνών της.

Τον Νοέμβριο του 2015 ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Τόσκας αποφάσισε αιφνιδιαστικά την αποπομπή του τότε προϊσταμένου των «αδιάφθορων» κ. Σταυρόπουλου (σ.σ. με σημαντικές επιτυχίες στον χώρο δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, εξιχνίαση ανθρωποκτονιών κ.ά.) με το σκεπτικό ότι επί της θητείας του οι Εσωτερικές Υποθέσεις της Αστυνομίας είχαν «χαμηλή απόδοση».

Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του Ποταμιού κ. Ιάσονα Φωτήλα για την απομάκρυνση του κ. Σταυρόπουλου, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι «ένας από τους λόγους ήταν ότι φέτος, το 2015, οι “αδιάφθοροι” είχαν 200 εκκρεμείς υποθέσεις ενώ πέρσι αυτές που δεν είχαν ολοκληρωθεί ήταν 91. Ακόμη φέτος κατεγράφησαν –όπως είπε– 215 εκκρεμείς δικογραφίες ενώ πέρσι ο αριθμός αυτός ήταν 114».

Στην ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. μνημονεύεται ωστόσο ότι «κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως 31.12.2015, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διεκπεραιώθηκαν συνολικά 576 δικογραφίες (προανακρίσεις – προκαταρκτικές εξετάσεις), αναφορικά με τη διερεύνηση διάπραξης αδικημάτων, τόσο από αστυνομικό προσωπικό όσο και από υπάλληλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ωστόσο διαφαίνεται (σ.σ. διατύπωση σαν να πρόκειται για μάλλον δυσμενή εξέλιξη) μια αύξηση στο σύνολο των δικογραφιών του έτους 2015 σε σχέση με το έτος 2014 της τάξεως του 9%».

Δηλαδή στην έκθεση των «αδιάφθορων» καταγραφεται αύξηση των δικογραφιών και δεν προσδιορίζεται καμιά εκκρεμότητα, όπως σημείωνε ο κ. Τόσκας. Και αυτό ενώ ο «τροφοδότης» των ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, δηλαδή οι αναφορές και οι καταγγελίες, είχαν μείωση της τάξης του 30% το 2015. Κάτι που επίσης δεν είχε επισημάνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μία διαφοροποίηση που δημιουργεί νέα ερωτηματικά σχετικά με τον ρόλο άλλων αξιωματικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι «τροφοδότησαν» με ημιτελή στοιχεία τον κ. Τόσκα και τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν.

Μια «καυτή» υπόθεση που… χάθηκε

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι στην εν λόγω έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ενώ καταγράφονται δεκάδες άλλες υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. και στον δημόσιο τομέα, έχει «εξαϋλωθεί» η σημαντικότερη έρευνα των «αδιάφθορων» την περασμένη χρονιά. Είναι αυτή που αφορούσε κύκλωμα στελεχών της ΕΥΠ και της Αστυνομίας –από τη Διευθυνση Αλλοδαπών και από το αρχηγείο του Σώματος– που είχαν επαφή με αλλοδαπούς δουλεμπόρους για την έκδοση παράτυπων πιστοποιητικών και για άλλες περίεργες μεθοδεύσεις κ.λπ.

Ο φάκελος αυτής της υπόθεσης είχε σταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς και είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για διάφορες πτυχές της υπόθεσης όπου υπάρχει εμπλοκή κα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την έρευνα στην οποία είχε αναφερθεί κατ’ επανάληψη και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης και η οποία θεωρείτο ότι ήταν η ουσιαστική αιτία που οδήγησε στην απομάκρυνση του κ. Σταυρόπουλου. Και δεν υπάρχει πουθενά!