Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στις 19 και 20 Ιουλίου ο εκλογικός νόμος, θα κριθεί το αν θα υπάρξουν τελικώς τροποποιήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως ζητούν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα συγκλίσεων. Στο πλαίσιο αυτό ΠαΣοΚ και Ποτάμι ενώ καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, επιφυλάχθηκαν επί των άρθρων για την Ολομέλεια. Προς το παρόν το σχέδιο νόμου παραμένει ως έχει αν και ο υφυπουργός Εσωτερικών Ι. Μπαλάφας είπε ότι «έχουμε την Ολομέλεια να τα ξαναδούμε», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρό της Κυρ. Μητσοτάκη ότι «έκοψε τις γέφυρες λέγοντας ότι είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής».

Η επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων (επιφυλάχθηκε για το άρθρο 1 που αφορά την ψήφο στα 17) και ΚΚΕ (καταψήφισε το άρθρο 3 που διατηρεί το πλαφόν του 3%), ενώ καταψήφισε η ΝΔ και η Χ.Α. επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Αιτιολογώντας την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι «δεν μπαίνουμε στην διαδικασία της ψήφισης επί των άρθρων και επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια», προκειμένου να τοποθετηθεί η κυβέρνηση επί των προτάσεων που έθεσε το κόμμα του. Και επανέφερε τα πέντε σημεία: αναλογικότητα και δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με συγκεκριμένο πρόγραμμα («αυτό το νόημα έχει το μπόνους», είπε, αποδεχόμενος ένα μικρότερο και αναλογικότερο μπόνους), ψήφο στα 17, διατήρηση του 3%, κατάτμηση περιφερειών και ψήφο των ομογενών. «Αποσύρετε το νομοσχέδιο, φτιάξτε τη διακομματική επιτροπή και φέρτε το σε ένα-δυο μήνες και να τα περιλαμβάνει όλα. Δεν σας βιάζει κανείς να το κάνετε τώρα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι «ακόμα μια βδομάδα υπάρχει προκειμένου η κυβέρνηση να διατυπώσει μια διαφορετική πρόταση». «Αν όχι να αποσύρει το νόμο. Εμείς αυτό τον αποσπασματικό και ατελέσφορο νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κατηγόρησε εξάλλου τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι ενώ «ξεκίνησε μια ενθαρρυντική διαδικασία και διατυπώνοντας τη γνώμη του προς την Φώφη Γεννηματά είπε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει και να φέρει εδώ μια κοινή συνισταμένη», τελικώς δεν το έπραξε. «Πού αναζητήθηκαν οι κοινές απόψεις και πού συζητήσαμε έστω για να διαφωνήσουμε;», διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «άλλη μια χαμένη ευκαιρία».

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Μ. Βορίδης επανέλαβε την θέση της ΝΔ ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε παρατεταμένη ακυβερνησία. «Αναγνωρίζετε και καταλαβαίνετε τις δυσκολίες όχι μόνο στον σχηματισμό κυβέρνηση αλλά και στην διατήρηση της κυβέρνησης», είπε, τονίζοντας ότι «στη συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ προσκόμισε σημεία συναίνεσης». «Καταθέσαμε και σήμερα τροπολογία για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι κάτοικοι του εξωτερικού καθώς και για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρεις περιφέρειες. Η τροπολογία αυτή έχει ενσωματώσει την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει από τον Μάρτιο και δεν έρχεται να συζητηθεί στην Βουλή», ανέφερε ο κ. Βορίδης για να υποστηρίξει ότι «υπήρχε η δυνατότητα των συγκλίσεων». Ενώ διευκρίνισε ως προς τη ΝΔ ότι «προφανώς θα καταψηφίσουμε όλα τα άρθρα αλλά περιμένουμε την τοποθέτηση της κυβέρνησης για την τροπολογία που καταθέσαμε».

Το ΚΚΕ αν και ψήφισε τα άρθρα πλην της διατήρησης του ορίου εισόδου του 3% στην Βουλή, τόνισε ότι αν και αναλογικότερο, το νομοσχέδιο αυτό «έρχεται να διευκολύνει την ισχυροποίηση του διπολισμού». Όπως είπε ο Χρ. Κατσώτης, «δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν τα κάλπικα διλήμματα περί προόδου και συντήρησης». Μάλιστα επισήμανε ότι «ακόμα και αν καθιερωθεί η γνήσια απλή αναλογική που λέμε εμείς, δεν θα αλλάξει τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής». «Ο εργαζόμενος λαός θα ματώνει και από τις κυβερνήσεις συνασπισμού και τις συμμαχικές κυβερνήσεις», είπε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφερθείς στη ΝΔ και το Ποτάμι, τους οποίους αποκάλεσε «πολιτικά εχθρούς της απλής αναλογικής», είπε ότι «το επιχείρημα της ακυβερνησίας αντικατοπτρίζει μια ελιτίστικη αντίληψη». «Τι μας εμποδίζει να κάνουμε αυτό το βήμα και να προχωρήσουμε;», διερωτήθηκε, ενώ κάλεσε τα κόμματα που αντιδρούν «να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». «Εμείς σε πάρα πολλά ζητήματα τολμήσαμε να μην ήμαστε μια από τα ίδια. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Φανταστείτε ότι κάποιοι δεν θα λειτουργήσουμε με βάση μικροκομματικές επιδιώξεις», υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «το ποιος θα κερδίσει και ποιος όχι θα το αφήσουμε να το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός».