Ρευστή, με χαρακτηριστικά «last minute» κρατήσεων και ανομοιογενής στην επικράτεια διατηρείται η φετινή τουριστική περίοδος, καθώς η εικόνα των διεθνών αεροπορικών και οδικών αφίξεων είναι αμφίρροπη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος έκλεισε με θετικό πρόσημο 4,9% ή περίπου 278.000 αφίξεις επιπλέον, στο σύνολο της χώρας. Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση 7,4% ή περίπου 337.000 λιγότερες αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

Η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστηρίζουν δυναμικά το σύνολο διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με άνοδο 11,1%, 9,7% και 16% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφανίζουν θετικό πρόσημο 4,2% και 4% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο και ποσοστά 17,9%, 39% και 63,1% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις, σε επίπεδο εξαμήνου, από τη Βουλγαρία καταγράφεται μείωση 32%, ενώ από το τριεθνές σημείο καταγράφεται αύξηση 14,8% και από την ΠΓΔΜ 11,8%.

Εκφράζοντας την ελπίδα η χρονιά στο σύνολό της να κλείσει θετικά, ο ΣΕΤΕ ωστόσο υπογραμμίζει εκ νέου ότι αυτό δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα σε όλους τους προορισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, την απασχόληση, την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Ενώ αναφορικά με την τουριστική επιχειρηματικότητα, θεωρεί βέβαιο ότι με την ισχύουσα υπερφορολόγηση, η όποια άνοδος σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.