Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αλλά επιπλέον μειώνει το ενδεχόμενο καισαρικής τομής, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Obstetrics and Gynecology».
Οι γυναίκες διαχρονικά συμβουλεύονται να απέχουν της έντονης σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω του κινδύνου πρόωρου τοκετού. Η λογική πίσω απ’ αυτό είναι ότι η γυμναστική συντελεί στην έκκριση νορεπινεφρίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας και έτσι να προκληθεί πρόωρος τοκετός.
«Όμως αναρίθμητες μελέτες, περιλαμβανομένης και της παρούσας ανασκόπησης έχουν δείξει ότι η άθληση δεν κάνει κακό στο κυοφορούμενο έμβρυο, ενώ αντιθέτως μπορεί να έχει οφέλη για τη μητέρα και το παιδί» εξηγεί ο δρ Βιτσέντσο Μπερτζέλλα, διευθυντής Μητρικής Εμβρυϊκής Ιατρικής και καθηγητής στο Ιατρικό Κολέγιο «Kimmel» του Πανεπιστημίου «Thomas Jefferson» στις ΗΠΑ.
Η μελέτη
Ο δρ Μπερτζέλλα και οι συνεργάτες του άντλησαν στοιχεία από εννέα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, στις οποίες οι έγκυες γυναίκες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες. Εκ των 2.059 γυναικών που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα, περίπου οι μισές (1.022) γυμνάζονταν 35-90 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες ή μέχρι να γεννήσουν, ενώ οι άλλες μισές (1.037) δεν αθλούνταν καθόλου.
Να σημειωθεί ότι, όλες οι γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα δεν κυοφορούσαν δίδυμα, είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος ευθύς εξαρχής και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας που να εμποδίζουν την σωματική άσκηση.
Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε σημαντική αύξηση του κινδύνου πρόωρου τοκετού, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα κυοφορίας για τις γυναίκες που γυμνάζονταν έναντι της ομάδας ελέγχου. Μάλιστα, όσες αθλούνταν ήταν πιθανότερο να γεννήσουν φυσιολογικά (73% αυτών γέννησαν όντως φυσιολογικά έναντι του 67% όσων δεν έκαναν γυμναστική). Επίσης, καταγράφηκε μικρότερη συχνότητα καισαρικής τομής σε όσες γυμνάζονταν κατά την κύηση, 17% έναντι 22% της ομάδας ελέγχου. Τέλος, καταγράφηκε μικρότερη συχνότητα διαβήτη κύησης και μικρότερο ποσοστό υπέρτασης στην ομάδα της άθλησης.
Newsroom ΔΟΛ