Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, με τους υπουργούς Οικονομικών να καλούν το Λονδίνο και την Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το Άρθρο 50 για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του διαζυγίου προς αποφυγή παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μια «προκαταρκτική εκτίμηση» της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1-2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωζώνη 0,2-0,5% του ΑΕΠ.

«Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης καλώντας σε ταχεία διευθέτηση.

«Όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι» είπε στους δημοσιογράφους. Σημείωσε πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».

Ωστόσο, σημείωσε πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε την Τερέζα Μέι, που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι κατέστη σαφές πως θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα ‘λάιτ Brexit’, ότι η Σκωτία δεν θα εγκαταλείψει [την ΕΕ], ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει ‘Μικρή Βρετανία’», υποστήριξε ο Σέλινγκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον άφησε στην διάδοχό του την ευθύνη να επισημοποιήσει το διαζύγιο της χώρας του με την ΕΕ και να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική διμερή εμπορική σχέση, μια διαδικασία που οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν.

Στις χρηματαγορές επικρατεί αναταραχή μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, και η στερλίνα υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία 31 χρόνια.