Εφέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και ο OTE TV προσκαλούν σεναριογράφους και σκηνοθέτες όλων των ηλικιών να καταθέσουν τα σενάριά τους σε ανοικτό διαγωνισμό για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Οπως και πέρσι, προς το στάδιο της παραγωγής θα προχωρήσουν δύο σχέδια ταινιών τα οποία θα λάβουν το ποσό των 15.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) έκαστη. Καταληκτική ημερομηνία για τις προτάσεις είναι η Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016.
Οι αιτήσεις που θα πρέπει να κατατεθούν μόνον σε ηλεκτρονική μορφή αφορούν ταινίες με διάρκεια ανάμεσα στα 8′ – 15′ και θα πρέπει να περιλαμβάνουν σενάριο στην ελληνική γλώσσα (word ή pdf, με αρίθμηση σελίδων, σε κανονικό format σεναρίου –γραμματοσειρά Courier New, μέγεθος γραμμάτων 12, διάστιχο μονό), βιογραφικό του σεναριογράφου και σκηνοθέτη (αν δεν είναι το ίδιο πρόσωπο), παραγωγού (εφόσον υπάρχει), καθώς και links για προηγούμενες δουλειές (αν υπάρχουν).
Θα πρέπει επίσης να υπάρχει το όνομα, η email διεύθυνση και το τηλέφωνο του σεναριογράφου/σκηνοθέτη και αν είναι διαθέσιμα τα ονόματα άλλων συντελεστών ή συμπαραγωγών. Από την αίτηση δεν πρέπει να λείπει το ύψος του προϋπολογισμού, η επιθυμητή ημερομηνία έναρξης αλλά και η διάρκεια των γυρισμάτων. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία κρίνεται απαραίτητη αλλά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300 λέξεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής, θυμίζουμε ότι πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις βραβευμένους από την ΕΑΚ κινηματογραφιστές, έναν εκπρόσωπο του ΟΤΕ TV και έναν από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, θα προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση, επιλέγοντας 12 σενάρια. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Film Factory που θα γίνει τον εφετινό Δεκέμβριο, θα διεξαχθούν συνεντεύξεις της επιτροπής με τους σεναριογράφους-σκηνοθέτες των σεναρίων, που θα έχουν επιλεγεί στην πρώτη φάση της διαδικασίας, ενώ στη λήξη του Film Factory θα ανακοινωθούν οι έξι επικρατέστερες προτάσεις που περνούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.
Οι έξι φιναλίστ για τους επόμενους τρεις μήνες θα παρακολουθήσουν σεμινάρια που θα αφορούν τις βασικές ειδικότητες της κινηματογραφικής διαδικασίας, με σκοπό να οργανωθεί η προετοιμασία (pre-production) των ταινιών.

Τα σεμινάρια θα διδάξουν βραβευμένοι κινηματογραφιστές της ΕΑΚ και θα διεξαχθούν απογευματινές ώρες ή Σαββατοκύριακα, ώστε να μην εμποδίσουν τυχόν επαγγελματικές υποχρεώσεις των συμμετεχόντων. Η ΕΑΚ επισημαίνει ότι θα ληφθούν υπόψη τυχόν ειδικές ανάγκες των σεναρίων για άλλες ειδικότητες (ειδικά εφέ, μακιγιάζ, κ.τ.λ.).

Τα δύο σενάρια που θα χρηματοδοτηθούν θα κριθούν από την αρχική επιτροπή, σε συνεργασία με τους κινηματογραφιστές-συμβούλους, που θα ενημερώσουν την επιτροπή για την πορεία των σχεδίων αλλά και τη δική τους αντίληψη για τη δυνατότητα της επιτυχούς ολοκλήρωσής τους. Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει στην Τελετή Απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαρτίου, 2017. Οι δύο ταινίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως τον Δεκέμβριο του 2016 και θα προβληθούν στη διάρκεια του επόμενου Film Factory.
Πέρσι το Athens Film Factory έλαβε χώρα από τις 12 ως τις 14 Δεκεμβρίου με σεμινάρια και εργαστήρια από τους Πάνο Χ. Κούτρα (βραβείο σκηνοθεσίας, σεναρίου και καλύτερης ταινίας –«Xenia»), Ρέα Αποστολίδη – Γιούρι Αβέρωφ (βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ –«Μια οικογενειακή υπόθεση»), Μαρία Καλλιμάνη (βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου –«Στο σπίτι»), Κωστή Γκίκα (βραβείο φωτογραφίας –«Για πάντα»), Ελένη Κοσσυφίδου (βραβείο καλύτερης ταινίας –«Xenia») και πολλούς άλλους.
Τα σχέδια που είχαν κατατεθεί πέρσι έφτασαν τα 200, ενώ οι δυο νικητές ήταν οι Καρίνα Λογοθέτη και Ελίνα Φέσσα, για σχέδια «Βουρβουρού» και «Ράγες» αντιστοίχως. Η βράβευσή τους ανακοινώθηκε στην εφετινή τελετή απονομής των βραβείων IRIS της ΕΑΚ από την παραγωγό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΚ, Αμάντα Λιβανού και τον υποδιευθυντή κινηματογραφικών και θεματικών καναλιών του ΟΤΕ TV κ. Αλέξανδρο Χριστόγιαννη.

HeliosPlus