Φόβοι επιστροφής του αιματηρού εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν

«Ο πόλεμος έχει επιστρέψει» στο Νότιο Σουδάν δηλώνει εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της χώρας και πρώην ηγέτη των ανταρτών Ρικ Μάκαρ τη στιγμή που αντίπαλες δύναμεις συγκρούονται και πληροφορίες θέλουν εκατοντάδες άτομα να έχουν σκοτωθεί. Εκτάκτως συνεδριάζει την Κυριακή το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

«Ο πόλεμος έχει επιστρέψει» στο Νότιο Σουδάν δηλώνει εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της χώρας και πρώην ηγέτη των ανταρτών Ρικ Μάκαρ τη στιγμή που αντίπαλες δυνάμεις συγκρούονται και πληροφορίες θέλουν εκατοντάδες άτομα να έχουν σκοτωθεί. Εκτάκτως συνεδριάζει την Κυριακή το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Δυνάμεις πιστές στον Ρικ Μάκαρ ανέφεραν ότι κυβερνητικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην κατοικία του αντιπροέδρου και εναντίον θέσεών τους στην πρωτεύουσα Τζούμπα.

Ο εκπρόσωπος του Μάκαρ, συνταγματάρχης Ουίλιαμ Γκάγιαθ, δήλωσε μιλώντας στο BBC ότι ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ «δεν παίρνει στα σοβαρά» την ειρηνευτική συμφωνία του 2015.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «εκατοντάδες» από τους άνδρες του Ρικ Μάκαρ πέθαναν την Κυριακή και ότι στρατεύματα πιστά στον αντιπρόεδρο και πρώην αρχηγών των ανταρτών προωθούνται στην πρωτεύουσα, Τζούμπα, από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Τζούμπα δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις της υπέστησαν ζημιές και εκατοντάδες άτομα αναζήτησαν καταφύγιο στα κτίριά της.

Αντίθετα, ο υπουργός Πληροφόρησης του Νοτίου Σουδάν Μακουέι Λούεθ λέει ότι «η κατάσταση είναι φυσιολογική και υπό πλήρη έλεγχο», και υποστηρίζει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα αντέδρασαν όταν οι δυνάμεις του Μάκαρ επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου, προσθέτοντας ότι οι δυνάμες αυτές έχουν τώρα διασκορπιστεί.

Είχαν προηγηθεί βίαιες συγκρούσεις την Παρασκευή μεταξύ υποστηρικτών των Κίιρ και Μάκαρ στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άτομα. Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε την Κυριακή ότι οι νεκροί μπορούν να φθάνουν και τους 271.

Υπό τους φόβους για διολίσθηση του νεότερου κράτους του κόσμου σε ένα εμφύλια σύρραξη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει το βράδυ της Κυριακής, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk