«Αν έχετε επιτύχει σε αυτά που θέλατε να κάνετε, τότε έχετε ευθύνη να ξοδέψετε ένα μέρος του χρόνου σας στέλνοντας πίσω τον ανελκυστήρα». Με αυτή τη φράση, η οποία αποτελούσε αγαπημένο μότο του θρυλικού ηθοποιού Τζακ Λέμον, ο κ. Γκάρεθ Ζούντελ, διευθυντής Επικοινωνίας του Libra Group, συνοψίζει μιλώντας στο «Βήμα» τις αρχές που διαπνέουν την κοινωνική δράση του ομίλου. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Στόχος μας είναι να «στέλνουμε το ασανσέρ στο ισόγειο», δηλαδή στις νεότερες γενιές ή σε εκείνους που λόγω συνθηκών είναι αποκλεισμένοι, για να τους δώσουμε την ευκαιρία να ανέβουν σταδιακά πιο ψηλά» εξηγεί.
Στη χώρα μας η ανεργία, οι χαμηλές αμοιβές και οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας στερούν από πολλούς νέους τις ευκαιρίες που αναζητούν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Με στόχο την αναστροφή αυτού του αρνητικού κλίματος, το Libra Group ξεκίνησε το 2012 ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στον όμιλο και στις 30 θυγατρικές του παγκοσμίως, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Greek America Foundation. «Η καρδιά της οικογένειας Λογοθέτη, στην οποία ανήκει το Libra Group, βρίσκεται πάντα κοντά στην Ελλάδα, έτσι και η καρδιά όλου του ομίλου» λέει ο κ. Ζούντελ.
Σήμερα το Libra Internship Programme «αγκαλιάζει» πια ετησίως 100 νέους από όλον τον κόσμο που φοιτούν σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια ή κολέγια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από τα «μάτια» μιας διεθνούς επιχείρησης. Οπως εξηγεί το έμπειρο στέλεχος, «δεν επιλέγουμε απαραιτήτως αυτούς που διαπρέπουν ακαδημαϊκά, προσπαθούμε να διατηρούμε μια ισορροπία, μας ενδιαφέρουν το πάθος, οι δεξιότητες, δεν κάνουμε διαχωρισμούς. Δεδομένου ότι οι ασκούμενοι έχουν εξασφαλισμένη στέγαση και αμείβονται για τους έξι ή τρεις μήνες του προγράμματος, μπορούν να συμμετέχουν όλοι».
Εκτός από τα τυπικά προσόντα, μέσα από μια κατά πρόσωπο συνέντευξη μέσω Skype, οι υπεύθυνοι προσπαθούν να «ταιριάξουν» την προσωπικότητα κάθε υποψηφίου με τις πολλές ευκαιρίες που μπορεί ο όμιλος να προσφέρει σε τομείς όπως ναυτιλία, αεροπορία, ακίνητα, φιλοξενία, ενέργεια (www.librainternship.com).
Ολοι οι ασκούμενοι περνούν μια εισαγωγική εβδομάδα, σε Λονδίνο ή Νέα Υόρκη, όπου παίρνουν μια πρώτη γεύση της διεθνούς επιχειρηματικότητας από έμπειρα στελέχη του ομίλου.
Ως σήμερα περίπου 200 νέοι Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Αυτό που μας κάνει υπερήφανους, και επιβεβαιώνει τον σκοπό μας, είναι ότι ποσοστό άνω του 70% από τους Ελληνες που συμμετείχαν έχει σήμερα δουλειά στην Ελλάδα. Επιλέγει να επιστρέψει στη χώρα κι εμείς, βάσει των δυνατοτήτων μας, θέτουμε ένα φρένο στη διαφυγή ταλαντούχων νέων από την Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Ζούντελ στο «Βήμα».
Αν και το πρόγραμμα δεν συνδέεται με την εύρεση εργασίας στον όμιλο, κανένας δεν αποκλείεται από τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για δουλειά. Αντιμετωπίζεται όμως με τους ίδιους όρους όπως όλοι οι υποψήφιοι. «Θέλουμε οι ασκούμενοι να μην έχουν αυτό το άγχος, να αισθάνονται άνετοι να κάνουν ακόμη και λάθη».
Μία ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία αναχαίτισης του λεγόμενου «brain drain» αποτελεί το πρόγραμμα υποτροφιών έρευνας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, για επιλεγμένους έλληνες γιατρούς και ερευνητές στη βιοϊατρική.
Ορο του προγράμματος αποτελεί ο «επαναπατρισμός» αυτών των επιστημόνων με στόχο να μοιραστούν και να διασπείρουν τη γνώση που αποκόμισαν είτε ασκώντας το επάγγελμα του γιατρού είτε στον ακαδημαϊκό χώρο.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συμβουλές και δάνεια σε φρέσκες ιδέες

Μέσω του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, στο οποίο το Libra Group έχει δεσμεύσει 10 εκατ. ευρώ, «στόχος είναι όχι μόνο η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η πλειονότητα των οποίων απαιτείται να βρίσκεται στην Ελλάδα» αναφέρει ο διευθυντής Επικοινωνίας του ομίλου, Γκάρεθ Ζούντελ. Από τότε έχουν περάσει 30 φιναλίστ και 11 νικήτριες ιδέες. Οι περίπου 4.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από το 2012 (www.hellenicaward.com), «αποδεικνύουν πόσοι θαρραλέοι άνθρωποι υπάρχουν στην Ελλάδα, οι οποίοι παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα παίρνουν το ρίσκο, δεν μένουν στάσιμοι, ακόμα κι όταν όλοι τούς λένε ότι κάνουν κάτι τρελό» σχολιάζει.

«Δεν τρέχουμε αυτό το πρόγραμμα ως επένδυση. Παρέχουμε ένα κεφάλαιο σαν δάνειο, αλλά χωρίς επιτόκιο, βοήθημα πολύ σημαντικό σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν προσφέρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τις επιχειρήσεις»
ξεκαθαρίζει. Παράλληλα έμπειρα στελέχη του ομίλου και των συνεργατών του μοιράζονται εμπειρίες, καλές πρακτικές και συμβουλές με τους εκκολαπτόμενους ή έμπειρους επιχειρηματίες που καταθέτουν τις ιδέες τους στον διαγωνισμό, δημιουργώντας ένα ζωντανό και ενδιαφέρον οικοσύστημα.
Οσο για το οικονομικό αποτύπωμα, οι νικήτριες startups έχουν ως σήμερα προσελκύσει επενδύσεις της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ, «δείγμα του πόσο οι επενδυτές εκτιμούν την προσπάθεια που γίνεται». Επίσης 11.500 άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια και τα συνέδρια που διοργανώνονται. Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές όμως, σύμφωνα με το έμπειρο στέλεχος, είναι η έμπνευση που προσφέρει στην κοινωνία. «Οταν ένας άνθρωπος, για παράδειγμα ένας ψαράς, έρχεται με μια απλή ιδέα, να επεξεργάζεται οργανικά τα αλιεύματα, και γίνεται πρωτοσέλιδο ως νικητής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, τότε πολλοί άνθρωποι θα σκεφτούν «γιατί όχι κι εγώ;»». Μέσω της φιλανθρωπικής δράσης του Ιδρύματος Grace Foundation, ο όμιλος υποστηρίζει διεθνώς τα Παιδικά Χωριά SOS, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ανακοίνωσε τη δωρεά 1,2 εκατ. ευρώ για δύο οργανισμούς στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και το Ινστιτούτο Prolepsis που υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για μαθητές σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας σήμερα πάνω από 20.500 παιδιά σε 247 σχολεία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε στήριξη, ύψους 600.000 ευρώ για τα επόμενα χρόνια, προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών (ΕΛΕΠΑΠ).

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη χορηγεί υποτροφίες σε επιλεγμένους έλληνες γιατρούς και ερευνητές στη βιοϊατρική. Ορο του προγράμματος αποτελεί ο «επαναπατρισμός» αυτών των επιστημόνων με στόχο να μοιραστούν και να διασπείρουν τη γνώση που αποκόμισαν είτε ασκώντας το επάγγελμα του γιατρού είτε στον ακαδημαϊκό χώρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ