Την κατάκτηση των αιθέρων και μια θέση στη λίστα με τις 100 σημαντικότερες επιχειρήσεις του κόσμου έχει βάλει στόχο ο Τσενγκ Φενγκ. Ο κινέζος επιχειρηματίας έχει λίγο-πολύ καταφέρει το πρώτο με την Hainan Airlines, την τέταρτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κίνας, και φιλοδοξεί να έχει πραγματοποιήσει και τον δεύτερο στόχο μέχρι το 2020.
Από την αρχή του έτους ο Φενγκ, μέσω του ομίλου του HNA Group, επιδίδεται σε ένα κυνήγι εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών σε όλον τον κόσμο, κυρίως μικρότερων αεροπορικών επιχειρήσεων. Ο Τσενγκ επισημαίνει ότι η επέκταση της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον επιθυμούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις της εποχής και να αναδειχθούν σε μια από της κορυφαίες πολυσχιδείς επιχειρήσεις του κόσμου.
Περιουσία $80 δισ.


Ο ηλικίας 63 ετών Κινέζος ίδρυσε μια μικρή αεροπορική εταιρεία, την HNA Group το 1993 και έκτοτε η ανάπτυξή της ήταν ραγδαία. Κυρίως την τελευταία δεκαετία, μετεξελίχθηκε σε έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που αποτελείται από επιπλέον πέντε βασικούς τομείς: τα ακίνητα, τον τουρισμό, τη διαχείριση κεφαλαίων, τα logistics και την οικολογική τεχνολογία.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», εκτός από την Hainan Airlines, ο όμιλος HNA διαθέτει επιπλέον περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 80 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 33 ξένες εταιρείες. Την περασμένη χρονιά το περιοδικό «Fortune» συμπεριέλαβε τον όμιλο στη λίστα με τις 500 σημαντικότερες επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα 25,6 δισ. δολάρια.

«Εχουμε μεγαλώσει σε τέτοια κλίμακα που απαιτείται από εμάς να έχουμε ένα διεθνές όραμα και προοπτική»
είχε τονίσει σε πρόσφατη ομιλία του ο Τσεν, για να προσθέσει ότι «η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο για τη δημιουργία επιρροών αλλά και για τη μετάδοση και ανταλλαγή αξιών με έναν ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο».
«Είναι ευκαιρία»


Οι συμφωνίες της HNA μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους ανέβασαν τον κινεζικό κλάδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) στα επίπεδα ρεκόρ των 121,1 δισ. δολαρίων.

«Με τόσο καλές επιχειρηματικές συμφωνίες, αν μας δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουμε καλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία που ωφελούν τις βασικές δραστηριότητές μας, φυσικά και θα προχωρούμε. Διαφορετικά είναι μια χαμένη ευκαιρία»
δήλωσε ο Τσεν στην αμερικανική εφημερίδα.
Ο κινέζος δισεκατομμυριούχος φιλοδοξεί να μετατρέψει την HNA σε μια από τις 100 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου μέχρι το 2020 και μια από τις 50 μέχρι το 2030. «Για όσο καιρό τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι φθηνά, θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε. Απαιτούνται επιχειρήσεις παγκόσμιας κλάσης προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη της Κίνας» τονίζει ο χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, ο Τσεν σκοπεύει να εξακολουθήσει αυτή την επιθετική στάση αναφορικά με τις εξαγορές, κυρίως για την επέκταση των αερομεταφορών, λόγω της πεποίθησής του ότι οι κινέζικος τουρισμός θα συνεχίσει να ακμάζει. «Οσο περισσότερα χρήματα διαθέτουν οι Κινέζοι τόσο περισσότερο ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο. Αν κάποια χώρα δεν έχει κινέζους τουρίστες, τότε έχει ένα πρόβλημα» υποστηρίζει μεταξύ σοβαρού και αστείου στους «FT».
Ο Τσεν υποστηρίζει ότι η πολιτική του προέδρου Ξι Τζινπίνγκ για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος» (One Belt, One Road Iniative – OBOR), θα οδηγήσει σε περισσότερες υπερπόντιες προσφορές από τις κινεζικές εταιρείες.
Στην πραγματοποίηση αυτού του έργου συμμετέχει και η χώρα μας μέσω της συμφωνίας εξαγοράς του ΟΛΠ από την COSCO. Σε πρόσφατη ημερίδα, μάλιστα, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζόου Ξιαολί, είχε κάνει λόγο για την «ύπαρξη πολύπλευρου ενδιαφέροντος στην Κίνα για την Ελλάδα, από τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις μέχρι την εκπαίδευση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ