Σχεδόν 96.000 παιδιά πρόσφυγες που ταξίδεψαν στην Ευρώπη ασυνόδευτα το 2015, κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός είναι σχεδόν τετραπλάσιος σε σύγκριση τον προηγούμενο χρόνο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.

Το 50% και πλέον των ασυνόδευτων ανηλίκων ήταν Αφγανοί, ενώ ακολουθούν οι Σύροι και Ερυθραίοι, επισήμανε η EASO στην ετήσια έκθεσή της για το 2015.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που διέφυγαν από τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που βίωσε η ευρωπαϊκή ήπειρος από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Σύροι και Αφγανοί, αναζήτησαν διεθνή προστασία στην ΕΕ το 2015, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία. Πρόκειται για μια αύξηση 110% σε σύγκριση με το 2014, ενώ πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2008 που η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη συλλογή στοιχείων.

Ένας στους τρεις υποψηφίους κατέθεσε αίτημα χορήγησης ασύλου στη Γερμανία, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο αριθμός των Σύρων πολιτών που ζήτησαν άσυλο τριπλασιάστηκε κι ανήλθε στους 380.000. Σχεδόν 200.000 Αφγανοί υπέβαλαν επίσης αίτημα, ένας αριθμός τετραπλάσιος σε σύγκριση με τις αιτήσεις του 2014.