Στα δίχτυα της Οικονομικής Αστυνομίας έπεσε μετά από πολύμηνες έρευνες πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται στη συστηματική εισαγωγή από τη Βουλγαρία λαθραίων αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), που επεξεργαζόταν και διέθετε στην εγχώρια αγορά.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 άτομα, όλοι Έλληνες, αναζητούνται άλλα 39 άτομα, ενώ συνελήφθη και μία Ελληνίδα για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σε έρευνες που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, της Μαγνησίας και της Αττικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και οινοπνεύματος. Ενδεικτικά, κατασχέθηκαν περισσότερες από 33.000 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, πάνω από 2.600 φιάλες τσίπουρου και ούζου, 11 βαρέλια τσίπουρο και 13 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, γιατί καταφέραμε να αποδημήσουμε την εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης, που λειτουργούσαν οργανωμένα και συστηματικά, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη, στερώντας από το Δημόσιο δασμούς και φόρους εκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας. Παράλληλα, αποτρέψαμε την περαιτέρω εισαγωγή και διάθεση στην εγχώρια αγορά σημαντικών ποσοτήτων νοθευμένων ποτών, που η κατανάλωσή τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία» τόνισε, κατά τη σχετική παρουσίαση της υπόθεσης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής.

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα έφερνε από τη Βουλγαρία λαθραία αλκοολούχα ποτά και οινόπνευμα, τα αποθήκευαν και τα επεξεργάζονταν, με σκοπό τη διάθεσή τους σε κάβες ποτών ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με τη δράση τους αυτή, τα μέλη του κατάφερναν να αποφεύγουν την καταβολή των προβλεπόμενων φόρων, τελών, δασμών ή άλλης επιβάρυνσης και να αποκτούν έτσι κέρδη παράνομα.

Ο πρώτος «πυρήνας» της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένος με την αγορά από τοπικά κυκλώματα πώλησης και διακίνησης αλκοολούχων ποτών στη Βουλγαρία, επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ποσοτήτων οινοπνεύματος, που είχαν μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και τιμή. Για την εισαγωγή των ποτών στην Ελλάδα οι δράστες χρησιμοποιούσαν φορτηγά διεθνών μεταφορών και ως φορτίο εμφάνιζαν νόμιμα εμπορεύματα (καυσόξυλα, είδη οικιακής χρήσης κλπ).

Για να αποφεύγουν τους ελέγχους και τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν ως προπομπούς πολυτελή Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα ενεργοποιημένα σε αλλοδαπούς και μιλούσαν με ειδικό κώδικα.

Επίσης, φρόντιζαν να διέρχονται από τους μεθοριακούς σταθμούς όταν εκτελούσαν υπηρεσία συγκεκριμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι της Βουλγαρίας, τους οποίους και δωροδοκούσαν για να αποφεύγουν τον έλεγχο του εμπορεύματος.

Ένας δεύτερος «πυρήνας» της οργάνωσης αναλάμβανε την παραλαβή, αποθήκευση, επεξεργασία-παρασκευή των λαθραίων εμπορευμάτων και τη διάθεσή τους στην κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (ξύστρες, χαρτοκόπτες, ηλεκτρικά πιστόλια θερμού αέρα και μεταλλικές λάμες), τα μέλη του αντικαθιστούσαν από τα αλκοολούχα ποτά τις ετικέτες βουλγάρικης γραφής και επικολλούσαν ετικέτες ελληνικής γραφής. Στη συνέχεια, τα διέθεταν σε καταστήματα-κάβες ιδιοκτησίας τους, καθώς και σε άλλα καταστήματα όπως καφέ-μπαρ, μίνι μάρκετ κ.ά.

Όπως διαπιστώθηκε, μέρος της αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος) που εισήγαγαν λαθραία το διέθεταν για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών με ελληνικές ετικέτες, σε εργαστήρια που διατηρούσαν οι ίδιοι, ενώ το υπόλοιπο το διέθεταν ως καθαρό οινόπνευμα ή ως λοσιόν σε φιαλίδια με σήμα εταιρειών που κυκλοφορούν νόμιμα.

Πρωινές ώρες της Τετάρτης, οργανώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, στην οποία συνέδραμαν εισαγγελικοί λειτουργοί, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Εύβοιας και Μαγνησίας, καθώς και υπάλληλοι Τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν οχήματα και διάφοροι χώροι, όπως καταστήματα και αποθήκες, που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.

Ειδικότερα, στη Μεταμόρφωση Αττικής εντοπίστηκε φορτηγό αυτοκίνητο τη στιγμή που εκφόρτωνε σε αποθήκη αλκοολούχα ποτά και ποσότητες οινοπνεύματος από τη Βουλγαρία. Εκεί συνελήφθησαν τα δύο αρχηγικά μέλη του πρώτου «πυρήνα» της οργάνωσης, που είχαν αναλάβει την εισαγωγή του παράνομου φορτίου στη χώρα, ο οδηγός του φορτηγού, καθώς και άλλα δύο μέλη του δεύτερου «πυρήνα».

Παράλληλα, έγιναν έρευνες σε άλλες περιοχές της Αττικής (Καρέα, Καλλιθέα, Αυλώνα, Παγκράτι), αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας και της Μαγνησίας, όπου και συνελήφθησαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.

Στον Καρέα εντοπίστηκε αποθήκη με μεγάλες ποσότητες φιαλών διάφορων αλκοολούχων ποτών γνωστών σημάτων, δεξαμενές αιθυλικής αλκοόλης χωρητικότητας 1.000 λίτρων η καθεμία και ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο στο οποίο γινόταν η αντικατάσταση των ετικετών των λαθραίων ποτών.

Η αποθήκη ανήκε στο αρχηγικό μέλος του δεύτερου «πυρήνα» της οργάνωσης, ο οποίος είχε εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα καμερών και τοποθετούσε τσιλιαδόρους κατά τις συναλλαγές.

Στον Αυλώνα, σε έρευνα σε εργαστήριο ποτοποιίας που λειτουργούσε μέλος του δεύτερου «πυρήνα», ο οποίος προμηθευόταν αιθυλική αλκοόλη από την αποθήκη του Καρέα για να παρασκευάζει ποτά με ελληνικά σήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες τσίπουρου.

Σε κάβα ιδιοκτησίας του στην Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ποτών, που είχε παρασκευάσει και ήταν προς πώληση σε πελάτες του.

Σε παράνομη αποθήκη που διατηρούσε έμπορος κάβας στο Αλιβέρι Εύβοιας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, που είχε παραλάβει από τα μέλη του πρώτου «πυρήνα», ετικέτες ελληνικών σημάτων τις οποίες επικολλούσε στις φιάλες, λαθραία ποτά και ποσότητες παράνομου τσίπουρου.

Στο πλαίσιο των ερευνών στα σπίτια και στην κατοχή των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 33.397 φιάλες, 1.279 φιάλες τσίπουρου, 1.384 φιάλες ούζου, 329 φιάλες οινοπνεύματος, τέσσερα μπιτόνια και 13 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), 11 βαρέλια τσίπουρο, αλκοολούχα ποτά σε φιάλες των ενός, τριών και πέντε λίτρων, 53.670 ευρώ, 120 δολάρια ΗΠΑ, 200 λέβα Βουλγαρίας, τρεις τραπεζικές επιταγές αξίας 39.000 ευρώ, 22 κινητά τηλέφωνα, εργαλεία αποκόλλησης και κόλλησης ετικετών, χιλιάδες ένσημες ετικέτες, περίστροφο, αεροβόλο όπλο και
κυνηγετικό όπλο τύπου Flobert.

Κατασχέθηκαν, επίσης, δύο φορτηγά αυτοκίνητα, τέσσερα ημιφορτηγά τύπου βαν και δύο πολυτελή αυτοκίνητα.

Οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης θα παραδοθούν στις τελωνειακές Αρχές για να καταλογιστούν οι διαφυγόντες φόροι, ενώ παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί σημάτων, πλαστογραφία και παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Πέμπτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανάκριση.