Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Αιμοδοσίας του ΕΣΥ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγω για ελλείψεις προσωπικού, δομών και τεχνολογικού εξοπλισμού που έχουν οδηγήσει σε χαμηλό ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών, κατάσταση που «δείχνει και την κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει ως πολιτεία και κοινωνία για το μέγα ζήτημα της αλληλεγγύης». Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας χαρακτηρίζει λυπηρό φαινόμενο την τοποθέτηση της ΕΙΝΑΠ και την κατηγορεί για δημιουργία εντυπώσεων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί με χθεσινή ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι κάθε χρόνο χρειαζόμαστε ως χώρα 600.000 μονάδες αίματος για μετάγγιση για όλες τις ανάγκες (χειρουργεία, αιμορραγίες, μεσογειακή αναιμία κ.λπ.). Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται κυρίως από την Ελβετία.
«Το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών δείχνει και την κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει ως Πολιτεία και κοινωνία για το μέγα ζήτημα της αλληλεγγύης» υποστηρίζει η ΕΙΝΑΠ. Παράλληλα κάνει λόγο για εντονότατη κρατική αδιαφορία σε σχέση με τις αιμοδοσίες.
Όπως επισημαίνει, το 2013 καταργήθηκαν τρεις μεγάλες αιμοδοσίες με την κατάργηση τριών νοσοκομείων (1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, 3ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ και Νοσοκομείο Πατησίων), ενώ υπολειτουργεί η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» μετά τη συγχώνευσή του με το «Σισμανόγλειο».
«Οι αιμοδοσίες που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, χώρων αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού. Έχουν μετονομαστεί σε σταθμούς αιμοδοσίας από κέντρα αιμοδοσίας που ήταν, μιας και το κέντρο λειτουργεί στο Τατόι μετά από αδράνεια πολλών ετών. Λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που στερεί τη χρονική δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες, ενώ σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης» λέει η ΕΙΝΑΠ.
Τέλος, αναφέρει ότι ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια προμηθεύονται μονάδες αίματος από τα δημόσια νοσοκομεία εντελώς δωρεάν, χρεώνουν το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου στον ασθενή ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να ενισχύσει τις αιμοδοσίες πρέπει άμεσα να προσλάβει μόνιμο προσωπικό (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές) για να στελεχωθούν όλες οι αιμοδοσίες και να ανοίξουν και αυτές που έκλεισαν. Διαφορετικά, θα μείνουμε μόνο σε κάποιες διαφημίσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και προπαγανδίζουν την ανάγκη της εθελοντικής αιμοδοσίας. Εδώ και τώρα να ενισχυθούν οι αιμοδοσίες και ειδικά ενόψει καλοκαιριού που οι ανάγκες είναι αυξημένες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.
Τί απαντά το Εθνικό Κέντρο ΑιμοδοσίαςΗ πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΑ, Χάρις Ματσούκα χαρακτηρίζει λυπηρό«το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, να τοποθετείται με ελαφρότητα σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό της Εθνικής Αιμοδοσίας».
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΑ, το 2015 συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας 538.580 μονάδες αίματος, από τις οποίες 318.044 από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από συγγενικό περιβάλλον. Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2012 ήταν 558.825 σύνολο, 305.511 εθελοντές, 253.314 συγγενείς.
«Υπάρχει μικρή μείωση του συνόλου των αιμοληψιών, που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των μονάδων που προέρχoνται από το συγγενικό περιβάλλον, ενώ ο απόλυτος αριθμός μονάδων από εθελοντές έχει αυξηθεί. Από το 2012 και εντεύθεν παρατηρείται αναστροφή της σχέσης εθελοντών/ συγγενικού περιβάλλοντος υπέρ των εθελοντών, που είναι στόχος του αιμοδοτικού κινήματος από τη γένεσή του» λέει η κ. Ματσούκα.
Αναφορικά με το κλείσιμο των 3 αιμοδοσιών απαντά ότι, το 1ο ΙΚΑ συνέλεξε 3.600 μονάδες το 2012, το 3ο ΙΚΑ δεν διενεργούσε αιμοληψίες, το Γ.Ν. Πατησίων συνέλεξε επίσης 3.600 μονάδες το 2012. Οι αιμοδοτικοί σύλλογοι του 1ου ΙΚΑ και του Γ.Ν. Πατησίων ενσωματώθηκαν στον «Ευαγγελισμό» και το Γ.Ν. «Κωνσταντοπούλειο»/Αγ. Όλγα αντίστοιχα, και οι αιμοληψίες και των δύο νοσοκομείων αυξήθηκαν το 2015 συγκριτικά με το 2012. Επίσης οι αιμοληψίες «Αμ. Φλέμιγκ» και «Σισμανογλείου» αυξήθηκαν το 2015 έναντι του 2012.
«Τέλος, η εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό βεβαίως δεν τιμά τη χώρα και έχει αρχίσει μα μειώνεται σταδιακά (30.000μονάδες το 2012, 27050 το 2015)» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την απογευματινή και Σαββατοκύριακου λειτουργία των αιμοδοσιών, το ΕΚΕΑ παραδέχεται ότι έχει περιορισθεί λόγω υποστελέχωσης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι«παρά ταύτα, το προσωπικό των αιμοδοσιών με προσωπική ευαισθησία τεράστια προσπάθεια λειτουργεί περίπου τις μισές αιμοδοσίες της Αττικής απόγευμα και Σαββατοκύριακο».
Τέλος, χαρακτηρίζει αναληθή τον ισχυρισμό της ΕΙΝΑΠ ότι ο εργαστηριακός έλεγχος των μονάδων αίματος χρεώνεται από τις ιδιωτικές κλινικές στον ασθενή ή τον ασφαλιστικό του φορέα.