Οταν ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γέιτς συνάντησε για πρώτη φορά τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ για να του προτείνει τον ρόλο του Ταρζάν στην ταινία «Ο θρύλος του Ταρζάν», το πρώτο πράγμα που ο σουηδός ηθοποιός ένιωσε ήταν περιέργεια. «Η ιστορία του Ταρζάν έχει ειπωθεί τόσες φορές ως σήμερα, πώς λοιπόν αυτή η ταινία θα διέφερε;». Ολα αυτά προτού δει το σενάριο. Οταν διάβασε ότι ο Ταρζάν παίρνει το… τσάι του στο Λονδίνο μαζί με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, στον οποίο μιλάει με τέλεια βρετανική προφορά, ο Σκάρσγκαρντ ένιωσε παράξενα. «Δεν ήταν ακριβώς ο Ταρζάν που περίμενα να συναντήσω και αυτό το βρήκα πραγματικά ενδιαφέρον. Διάβασα για έναν ήρωα που εδώ και δέκα χρόνια ζει στην Αγγλία έχοντας εγκαταλείψει τη ζούγκλα. Δεν σκέφτεται καν την επιστροφή του εκεί. Ηταν ο Τζον Κλέιτον Γ’, το ακριβώς αντίθετο του προσώπου που έχουμε δει στις περισσότερες κινηματογραφικές μεταφορές του Ταρζάν». Ο Σκάρσγκαρντ θεώρησε πολύ έξυπνη την οπτική γωνία αυτής της ιστορίας, οπότε δεσμεύθηκε αμέσως. Του άρεσε όμως και «η διχοτομία που βρήκα στον ήρωα –αιώνια και παγκόσμια, γιατί είμαστε ανθρώπινα όντα που παλεύουν διαρκώς μαζί της. Ζούμε στη μεγαλούπολη, λειτουργούμε με επιτυχία ανάμεσα σε ξένους, αλλά την ίδια ώρα είμαστε ζώα».
Πώς έγινε ηθοποιός
Χάρη στη σειρά «True Βlood» (2008-2014) ο Αλεξάντερ Γιόχαν Χιάλμαρ Σκάρσγκαρντ είναι τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο hot πρόσωπα ευρωπαίων ηθοποιών που σχετίζονται με το Χόλιγουντ. Αν και δεν είναι πια και τόσο μικρός, καθότι στις 25 Αυγούστου κλείνει τα 40, έχει baby face μουτράκι και τα γαλαζοπράσινα μάτια του, σε συνδυασμό με το κατάξανθο μαλλί, του προσθέτουν γοητεία. Ηταν αυτά τα χαρακτηριστικά άλλωστε που έφεραν τον Αλεξάντερ για πρώτη φορά στα τηλεοπτικά στούντιο όταν ήταν ακόμη παιδάκι.
Ωστόσο, παρότι το ντεμπούτο του έγινε στα οκτώ, όταν ο Σκάρσγκαρντ έπαιξε σε μια σουηδική τηλεταινία, η σόουμπιζ άργησε να του κινήσει πραγματικά το ενδιαφέρον με την επαγγελματική έννοια. Ισως η γιατρός μητέρα του να ήθελε να τον δει επιστήμονα, κάτι που ενδεχομένως ήθελε και ο διάσημος πατέρας του, ο ηθοποιός-φετίχ του Λαρς φον Τρίερ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, ο οποίος όμως έγινε διεθνής αστέρας με το «Δαμάζοντας τα κύματα», όταν ο Αλεξάντερ ήταν πια 20 χρόνων (είναι ο μεγαλύτερος σε έξι αδέλφια).
Το βασικότερο όμως ήταν το πώς ένιωθε ο ίδιος. «Δεν ήμουν ακριβώς αυτό που ξέρουμε από τα πολυτάλαντα παιδιά του Χόλιγουντ, που τραγουδούν, χορεύουν και παίζουν ήδη από τα πέντε τους χρόνια. Επαιξα σε μια ταινία γιατί ο σκηνοθέτης ήταν φίλος του πατέρα μου. Και μετά είπα στους γονείς μου: «Καλά ήταν, αλλά δεν θέλω άλλο»». Ο πατέρας του, τον οποίο ο Αλεξάντερ δεν έχει σταματήσει να ευγνωμονεί, ήταν εκείνος που του έδωσε την πιο πολύτιμη συμβουλή: «Για να είσαι ηθοποιός, θα πρέπει πραγματικά να το αγαπάς. Αν όχι, κάνε κάτι άλλο».
Ο Αλεξάντερ απέρριπτε τη μία τηλεοπτική πρόταση μετά την άλλη και άρχισε σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Μετά άφησε το πανεπιστήμιο, υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του (στο Πολεμικό Ναυτικό) και αποφάσισε να σπουδάσει Αρχιτεκτονική στη Στοκχόλμη. Και το 1997, έναν χρόνο αφότου το «Δαμάζοντας τα κύματα» παίχθηκε στις Κάννες κάνοντας σταρ τον πατέρα του, ο Αλεξάντερ αποφάσισε ότι η ώρα για να ασχοληθεί σοβαρά με την ηθοποιία είχε έρθει. Και το ήθελε τόσο πολύ που πήγε στη σχολή θεάτρου Μέριμαουντ της Νέας Υόρκης για να πάρει το καλύτερο.
Η φήμη του «True Blood»
Επιστρέφοντας στη Σουηδία o Σκάρσγκαρντ δεν άργησε να πιάσει δουλειά, αρχικώς στην τηλεόραση, παίζοντας στη σαπουνόπερα «Vita lögner». Εγινε σταρ στη χώρα του, άρχισε να φλερτάρει με το Χόλιγουντ (το 2001 έπαιξε στο «Zoolander» του Μπεν Στίλερ), αλλά θα έπρεπε να περιμένει ως το 2008 για να γευθεί την παγκόσμια φήμη ως ο χιλιόχρονος Βίκινγκ-βαμπίρ Ερικ Νόρθμαν του «True Βlood».
Στον «Θρύλο του Ταρζάν» ο κάποτε γνωστός ως Ταρζάν έχει αφήσει πίσω του την αφρικανική ζούγκλα για την κοσμοπολίτικη ζωή του Τζον Κλέιτον Γ’, λόρδου του Γκρέιστοουκ. Στο πλευρό του βρίσκεται η αγαπημένη σύζυγός του Τζέιν (Μαργκό Ρόμπι), με την οποία όμως ο Τζον μοιράζεται έναν κοινό πόνο: τον χαμό του παιδιού τους. Οταν ο Τζον προσκαλείται στο Κονγκό ως έφορος της κυβέρνησης, δεν γνωρίζει ότι είναι πιόνι σε μια σκοτεινή υπόθεση απληστίας και εκδίκησης, σχεδιασμένη από τον βέλγο στρατηγό Λεόν Ροµ (Κρίστοφ Βαλτς). Αλλά κι εκείνος δεν έχει ιδέα για το τι θα επακολουθήσει από τη στιγμή που ο Ταρζάν βρεθεί ξανά στην πραγματική «έδρα» του.
Εχοντας μεγαλώσει στη ζούγκλα, ο Ταρζάν ανατράφηκε από ζώα για να αποκτήσει μια πνευματική σχέση με τη φύση. Αυτά τα δύο σημεία ήταν ίσως τα πιο ενδιαφέροντα στη δουλειά που έκανε για τον ρόλο του Ταρζάν ο Σκάρσγκαρντ. Παρότι στην ταινία όλα τα ζώα που εμφανίζονται είναι ψηφιακά, ο ηθοποιός μελέτησε αρκετά ντοκιμαντέρ για να δει κυρίως πώς κινούνται και συμπεριφέρονται οι πίθηκοι. Πέρασε ένα σχετικά μεγάλο διάστημα δίπλα σε γορίλες στο Ιδρυμα Aspinall που βρίσκεται στο Κεντ της Αγγλίας, ενώ ακόμη και στην Καλιφόρνια έκανε παρέα με αιλουροειδή (πάνθηρες, λιοντάρια, τίγρεις). «Επρεπε να κρατήσω ορισμένα στοιχεία στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά σήμερα, παρακολουθώντας τον εαυτό μου στην ταινία να έχει συναισθηματικές σκηνές με ζώα που δεν υπήρχαν, είναι μια τρέλα».
Hρωας παντός καιρού
Περισσότερες από 200 ταινίες, τηλεταινίες και σειρές έχουν ως κεντρικό ήρωα τον Ταρζάν, τον άρχοντα της ζούγκλας, δημιούργημα του συγγραφέα Εντγκαρ Ράις Μπάροουζ. Ο πρώτος Ταρζάν, Ελμο Λίνκολν, εμφανίζεται το 1918 (!), μόλις τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση του μυθιστορήματος του Μπάροουζ. Από το 1932 ως το 1948 τον Ταρζάν υποδύθηκε ο ολυμπιονίκης κολυμβητής Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος «έχτισε» τον ήρωα με υλικό του την πρωτόγονη αγνότητα. Ωστόσο τόσο ο Βαϊσμίλερ όσο και άλλοι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Ταρζάν (Λεξ Μπάρκερ, Μπάστερ Γκρέιμπ) ταυτίστηκαν με τον ήρωα σε τέτοιο σημείο που τελικά δεν τους θυμόμαστε για κανέναν άλλο ρόλο. Το 1984 ο σκηνοθέτης Χιου Χάντσον δημιούργησε έναν πιο σοφιστικέ Ταρζάν, κοντινότερο στο μυθιστόρημα του Μπάροουζ, με πρωταγωνιστή τον Κριστόφ Λαμπέρ. Ωστόσο το «Γκρέιστοουκ: Ο θρύλος του Ταρζάν, άρχοντα της ζούγκλας», το οποίο θα πρέπει να θυμίζει αρκετά η τελευταία ταινία, υπήρξε μια υπέρλαμπρη αποτυχία…
πότε & πού:
Η ταινία «Ο θρύλος του Ταρζάν» προβάλλεται στην Ελλάδα από την Πέμπτη 7 Ιουλίου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ