Oι μουσουλμάνοι ανά την υφήλιο γιορτάζουν τη λήξη του Ραμαζανιού, όμως όπου κι αν κοιτάξει κανείς στο χάρτη θα δει ότι αρκετές μουσουλμανικές χώρες έχουν πρόσφατο το πένθος κι όχι το κλίμα γιορτής: Η φετινή περίοδος σημαδεύτηκε από ένταση των τρομοκρατικών επιθέσεων, που μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αιματηρές ακόμη και για τα δεδομένα χωρών όπως το Ιράκ.

Πίσω από τις περισσότερες βρίσκεται η ISIS, που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι παραμένει απειλή έστω κι αν υφίσταται ήττες σε στρατιωτικό πεδίο.

Η οργάνωση είχε καλέσει σε «ένταση» του τζιχάντ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και την Τετάρτη, λήξη του, οι νεκροί σε επιθέσεις που συνδέονται με ισλαμιστική τρομοκρατία κυμαίνονται σε πάνω από 350.

Με τις εξεαιρέσεις δε του Ορλάντο, ο δράστης στην οποία είχε δηλώσει αφοσίωση στην ISIS, και της Ντάκα, όπου το υπόβαθρο των δραστών μένει θολό, θύματα της σουνιτικής οργάνωσης ήταν οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι -ως επί το πλείστον σιίτες, που θεωρούνται «αιρετικοί» και ως εκ τούτου θεμιτοί στόχοι.

Το θέατρο των τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων είναι για την ISIS προπαγανδιστικά σημαντικότερο και από τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο: Το πλήγμα από μία επίθεση, που μπορεί να κινητοποιηθεί ακόμη και από έναν «απλό συμπαθούντα», πολλαπλασιάζεται στο παρανοϊκό «χρηματιστήριο του αίματος» και την εικόνα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όσο η ISIS υφίσταται ήττες σε Ιράκ ή Συρία -όπως την απώλεια της Φαλούτζα- τόσο μεγαλύτερη αξία έχει αυτό το πεδίο, και ιδιαίτερα όταν διενεργούνται επιθέσεις μακριά από τον «φυσικό χώρο» της οργάνωσης -επειδή το μήνυμα είναι ακριβώς ότι, δυνητικά, αυτός ο «φυσικός της χώρος» επεκτείνεται στο μέγιστο.

Από τις σημαντικότερες επιθέσεις, η πρώτη κατά τη διάρκεια του φετινού Ραμαζανιού ήταν στο Ορλάντο των ΗΠΑ με στόχο το γκέι κλαμπ Pulse στις 12 Ιουνίου.

Ο απολογισμός βρίσκεται σε 49 άτομα, ήταν το πιο αιματηρό μεμονωμένο περιστατικό στην αμερικανική επικράτεια μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ο δράστης είχε δηλώσει «πίστη στο χαλιφάτο της ISIS» -δεν υπάρχουν ωστόσο στοιχεία ότι έδρασε όντως σε συντονισμό με μέλη της οργάνωσης.

Ακολούθησε η επίθεση της 21ης Ιουνίου στην Ιορδανία, με στόχο φυλάκιο στη μεθόριο με τη Συρία και θύματα επτά στρατιώτες. Ήταν η πιο πολύνεκρη στη χώρα εδώ και χρόνια.

Έπειτα, στις 27 Ιουνίου οργάνωση που σχετίζεται με την ISIS προχώρησε σε σειρά επιθέσεων στην Μουκάλλα της Υεμένης με συνολικό απολογισμό 43 άτομα, κυρίως ένστολους.

Την ίδια ημέρα, στο Λίβανο σκοτώθηκαν πέντε άτομα σε συντονισμένες επιθέσεις καμικάζι σε χριστιανικά χωριά, επίσης στα σύνορα με τη Συρία.

Στις 28 Ιουνίου, η Κωνσταντινούπολη έζησε την χειρότερη επίθεση εδώ και χρόνια (και τη δεύτερη χειρότερη σε όλη την Τουρκία μετά το περυσινό μακελειό στην Άγκυρα), με την επίθεση στο κεντρικό αεροδρόμιο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 44 άτομα.

Την 1η Ιουλίου ξεκίνησε η πολύωρη ομηρεία σε εστιατόριο στην Ντάκα του Μπανγκλαντές, που κατέληξε στο θάνατο 20 ατόμων -ως επί το πλείστον ξένων υπηκόων, εκ των οποίων οι μισοί Ιταλοί.

Λογαριασμοί στο Διαδίκτυο που συνδέονταν με την ISIS είχαν αναρτήσει, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η ομηρεία, φωτογραφίες νεκρών ομήρων. Η σχέση των δραστών με την οργάνωση δεν είναι ακόμη πλήρως διαπιστωμένη.

Το χειρότερο τέλος ήταν φυσικά το μακελειό στη Βαγδάτη, με στόχο αγορά σε σιιτική κοινότητα, στις 3 Ιουλίου. Η έφοδος φορτηγού γεμάτου με εκρηκτικά στην κατάμεστη αγορά έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 250 άτομα, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα διαθέσιμο απολογισμό, στη χειρότερη επίθεση ακόμη και για τα ιρακινά δεδομένα μετά τον πόλεμο του 2003.