Όπως ανάφερε προ ημερών εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στο Βερολίνο, τη σχετική απόφαση για επανεκκίνηση των επαναπροωθήσεων θα την λάβει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα Τρίτη στη γερμανική πρωτεύουσα με τον έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Η προθεσμία αναστολής των απελάσεων προς την Ελλάδα στη βάση του Δουβλίνο ΙΙ εξέπνευσε την περασμένη Πέμπτη, 30 Ιουνίου. Μέχρι τη λήψη της σχετικής απόφασης όμως δεν πρόκειται να επαναπροωθηθούν πρόσφυγες.
Η Κομισιόν πιστοποιεί πρόοδο
Βάσει του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, υπεύθυνη για τη διαδικασία παροχής ασύλου είναι η πρώτη χώρα υποδοχής, στην οποία και πρέπει να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες. Λόγω της κακής κατάστασης στα ελληνικά κέντρα υποδοχής και του συστήματος ασύλου εν γένει, από το 2011 η Γερμανία ανέστειλε κάθε τόσο τις επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα. Το Βερολίνο έκανε χρήση της λεγόμενης «ρήτρας κυριαρχίας» του κανονισμού του Δουβλίνου που επιτρέπει στις χώρες μέλη να επεξεργάζονται οικειοθελώς αιτήσεις χορήγησης ασύλου, ακόμη κι αν την ευθύνη φέρει άλλη χώρα.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, στα μέσα Ιουνίου η Κομισιόν αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στο σύστημα ασύλου, διακρίνοντας όμως παράλληλα και περιθώρια βελτιώσεων. Σημειωτέον ότι παρόμοια ήταν η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Τόμας ντε Μεζιέρ αποφάσιζε παρόλα αυτά την εκ νέου αναστολή των επαναπροωθήσεων προς την Ελλάδα για έξι ακόμη μήνες.
Κριτική από την Pro Asyl
Όπως αναφέρουν στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, από τη στιγμή που αποφασίστηκε η αναστολή της εφαρμογής του Δουβλίνο ΙΙ για την περίπτωση της Ελλάδας, η Γερμανία έχει αναλάβει επίσημα 38.000 περίπου πρόσφυγες, για τους οποίους υπεύθυνη ήταν κανονικά η Ελλάδα. Μόνον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) μέτρησε 19.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου από πρόσφυγες που εισήλθαν στην ευρωπαϊκή επικράτεια μέσω της Ελλάδας. Το 2015 καταμετρήθηκαν περίπου 5.400 αιτήσεις.
Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση ντε Μεζιέρ-Μουζάλα η οργάνωση Pro Asyl ασκεί εκ νέου κριτική στις συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι αυτές αντίκεινται στις αρχές του κράτους δικαίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, στην πράξη το δικαίωμα στο άσυλο στην Ελλάδα ουσιαστικά παραβιάζεται.
epd, kna / Κώστας Συμεωνίδης