Εμπόριο οργάνων με θύματα φτωχούς πρόσφυγες

Μετανάστες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους διακινητές για το ταξίδι τους από την Αφρική προς την Ευρώπη σκοτώνονται για τα όργανά τους, αποκάλυψε ένας πρώην δουλέμπορος.

Μετανάστες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους διακινητές για το ταξίδι τους από την Αφρική προς την Ευρώπη θανατώνονται για τα όργανά τους, αποκάλυψε ένας πρώην δουλέμπορος.

Ο Νουρεϊντίν Ατα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή στη διακίνηση μεταναστών, είπε στην ιταλική αστυνομία ότι μετανάστες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν για τα ταξίδια στην Μεσόγειο «πωλήθηκαν για 15.000 ευρώ σε ομάδες, ιδιαίτερα σε Αιγύπτιους, οι οποίοι εμπλέκονται σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων».

Η κατάθεσή του βοήθησε στην εξάρθρωση ενός διακρατικού δικτύου διακίνησης μεταναστών, με την ιταλική αστυνομία να επιβεβαιώνει ότι έχουν συλληφθεί και κρατούνται 38 άτομα ύποπτα για συμμετοχή – 25 από την Ερυθραία, 12 Αιθίοπες και ένας Ιταλός.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφανο δήλωσε ότι οι αρχές έχουν καταφέρει «ένα σκληρό πλήγμα» στο εγκληματικό δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιούσε τη Ρώμη για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές του.

Η αστυνομία στο Παλέρμο εξέδωσε δήλωση σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας από την Ερυθραία, ο οποίος συνελήφθη το 2014, συνεργάστηκε με τις αρχές, παρέχοντας για πρώτη φορά «μια πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές δραστηριότητες» της διακίνησης μεταναστών που αφορούν επιχειρήσεις τόσο στη Βόρεια Αφρική όσο και στην Ιταλία.

Ο Ατα είναι ο πρώτος ξένος στον οποίον θα χορηγηθεί καθεστώς προστασίας μαρτύρων στην Ιταλία. Είπε ότι ο συγκλονιστικός αριθμός των θανάτων μεταξύ των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα είναι αυτό που τον οδήγησε να ομολογήσει, ειδικά ο θάνατος 360 ανθρώπων σε πλοίο που βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα, αν και είπε ότι δεν είχε εμπλακεί ο ίδιος στο συμβάν.

«Οι θάνατοι που γνωρίζουμε είναι ένα μικρό μέρος από τον συνολικό αριθμό», είπε ο Ατα στην αστυνομία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Στην Ερυθραία και μόνο, υπήρξαν θύματα σε οκτώ από τις 10 οικογένειες».

Είπε, επίσης, ότι οι μετανάστες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λαθρεμπόρους στη συνέχεια πωλούνται σε διακινητές οργάνων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk