Deutsche Welle: 175 χρόνια πακέτα διακοπών

Το 1841 πουλήθηκε από τον Τόμας Κουκ το πρώτο πακέτο διακοπών, το οποίο περιελάμβανε και διατροφή: Όλα ξεκίνησαν από ένα σάντουιτς με ζαμπόν και τσάι. Τότε μόνο λίγοι είχαν αυτό το προνόμιο. Σήμερα τα πακέτα διακοπών απευθύνονται σε εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο.

Το 1841 πουλήθηκε από τον Τόμας Κουκ το πρώτο πακέτο διακοπών, το οποίο περιελάμβανε και διατροφή. Τότε μόνο λίγοι είχαν αυτό το προνόμιο. Σήμερα τα πακέτα διακοπών απευθύνονται σε εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν από ένα σάντουιτς με ζαμπόν και τσάι. Αυτή ήταν η προσφορά του πρωτοπόρου στην διοργάνωση πακέτων διακοπών Τόμας Κουκ. Σαν σήμερα πριν από 175 χρόνια ο Τόμας Κουκ πούλησε το πρώτο πακέτο διακοπών σε μερικές εκατοντάδες συμπατριωτών του.

Τα μακρινά ταξίδια τότε ήταν προνόμιο της οικονομικής και πνευματικής ελίτ. Ας θυμηθούμε τα ταξίδια του Γκαίτε στην Ιταλία. Για τους αγρότες, τους εργάτες και τους μικρομεσαίους υπαλλήλους ένα Σαββατοκύριακο σε μια κοντινή εξοχή αρκούσε.

Ο Τόμας Κουκ χρέωνε ένα σίλινγκ στους πρώτους πελάτες για τα λίγα χιλιόμετρα που έκαναν με το τρένο από το Λέτσεστερ στο Λοουτσμπόρο και τους υποδεχόταν με μουσική πνευστών οργάνων.


Μεγάλη ανάπτυξη της ταξιδιωτικής αγοράς

Πολλά χρόνια αργότερα ο Γιόζεφ Νέκερμαν έφερε τα ταξιδιωτικά πακέτα στη Γερμανία. Ήταν τη δεκαετία του 1960 οι προσφορές περιελάμβαναν ταξίδια με το αεροπλάνο στη Μαγιόρκα. Ο Νέρκερμαν σήμερα είναι ο κύριος γερμανός εταίρος του ομίλου Κουκ, ο οποίος απασχολεί 22.000 εργαζομένους, 92 αεροπλάνα και 200 ξενοδοχεία.

Τα ταξιδιωτικά πακέτα αγαπήθηκαν από τον κόσμο, ωστόσο οι καιροί άλλαξαν. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες σε όλο τον κόσμο παρατήρησαν πως πολύ κόσμος προτιμά πλέον να οργανώνει μόνος του τα ταξίδια του. Ακόμα οι διανυκτερεύσεις σε ιδιωτικά καταλύματα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Παρόλα αυτά το 42% των διακοπών αποτελούν τα οργανωμένα από ταξιδιωτικά πρακτορεία, η διάρκεια των οποίων είναι το λιγότερο πέντε ημέρες. Πριν από δέκα χρόνια το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 48%. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι περιορίστηκε η ταξιδιωτική αγορά. Αντίθετα γνωρίζει μεγάλη άνθηση εάν σκεφθεί κανείς μάλιστα πως φέτος έχουν σχεδιαστεί 69 εκατομμύρια ταξίδια, ενώ πριν από δέκα χρόνια ο ίδιος αριθμός ήταν 60 εκατομμύρια.

Οι χώρες της Μεσογείου πρώτες στις προτιμήσεις των Γερμανών

Τα οργανωμένα πακέτα διακοπών θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πιστεύει ο Χάραλντ Πεχλάνερ, ειδικός ερευνητής σε θέματα τουρισμού. Μάλιστα οι κρίσεις, όπως η οικονομική ή τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ευνοούν τα οργανωμένα ταξίδια και αυτό γιατί σε περίπτωση ακύρωσης ευθύνεται ο διοργανωτής.

Οι ταξιδιώτες μπορεί να προτιμούν πλέον ένα πιο προσωπικό χαρακτήρα στα ταξίδια τους ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν έχουν αλλάξει, όπως για παράδειγμα οι χώρες που επιλέγονται για διακοπές. Στην κορυφή των προτιμήσεων για τους Γερμανούς παραμένουν οι χώρες της Μεσογείου: Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα όμως στην Τουρκία, την Τυνησία και την Αίγυπτο έχουν μεταποπίσει το ενδιαφέρον περισσότερο προς την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία αλλά και την Ιταλία.

Μπούρκχαρντ Φράουνε (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk