H έκθεση των παιδιών σε διάφορες τοξικές χημικές ουσίες μέσω του αέρα, του νερού, της διατροφής και διαφόρων προϊόντων ενέχει κινδύνους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, ιδίως κατά την εμβρυϊκή ηλικία, προειδοποιεί η επιστημονική «συμμαχία» TENDR (Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks) με ανακοίνωσή της στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Health Perspectives».

Συγκεκριμένα, η έκθεση των ειδικών υποστηρίζει ότι αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης διαφόρων νευροαναπτυξιακών διαταραχών (φάσμα αυτισμού, διανοητική καθυστέρηση, ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).

Ομοφωνία επιστημόνων για… χειρόφρενο

Είναι η πρώτη φορά που κορυφαίοι ειδικοί και επιστημονικοί φορείς στις ΗΠΑ εκδίδουν ομόφωνη ανακοίνωση ζητώντας να υπάρξει άμεση δράση, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η έκθεση των σημερινών παιδιών και των επόμενων γενεών στα δυνητικά επικίνδυνα χημικά.

Κατ’ εξοχήν επικίνδυνα θεωρούνται τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα για τα φυτά, οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE), οι φθαλικές ενώσεις, οι ρυπαντές που σχετίζονται με τις καύσεις (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οξείδια αζώτου, σωματίδια), ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

Η επικεφαλής του TENDR, Ίρβα Χερτς-Πιτσιότο, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, χαρακτηρίζει «ιστορική συμφωνία» την ανακοίνωση λέγοντας ότι «πριν δέκα χρόνια μια τέτοια επιστημονική συναίνεση δεν θα ήταν δυνατή, όμως πλέον η επιστημονική έρευνα είναι ξεκάθαρη: τα τοξικά χημικά βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μας. Ως κοινωνία, μπορούμε να εξαφανίσουμε ή να μειώσουμε σημαντικά αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες και να αντιμετωπίσουμε τις ρυθμιστικές ανεπάρκειες, που έχουν επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό αυτών των χημικών. Με αυτά τα βήματα, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τα υψηλά ποσοστά των νευροαναπτυξιακών διαταραχών».

Μαθησιακά προβλήματα με χημική ρίζα

Σύμφωνα με τους 48 κορυφαίους επιστήμονες, συχνά οι έγκυες γυναίκες μολύνονται με διάφορα χημικά, πράγμα που έχει επιπτώσεις στο έμβρυο. «Είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης στα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς των παιδιών», τονίζουν και επισημαίνουν ότι «ακόμη και υπερβολικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης» σε ορισμένα χημικά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι «αυτά τα χημικά είναι διάσπαρτα, όχι μόνο στον αέρα και στο νερό, αλλά και σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας». Και επισημαίνουν ότι «για τα περισσότερα χημικά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα τι κάνουν στη νευρική ανάπτυξη των παιδιών, επειδή απλώς δεν έχουν μελετηθεί».

Newsroom ΔΟΛ