Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής κσι της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τους επικεφαλής της εταιρείας -και μάλιστα υπό τον ήχο του Ζορμπά- σε διάφορα τμήματα, όπου έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.
Ο κ.Τσίπρας στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κινεζικού ομίλου αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γ.Γρ. Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα. Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Huawei. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι νέες τεχνολογίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας κλάδος της οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Huawei τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.
«Η Ελλάδα συνέχεια του «δρόμου του μεταξιού»»
Η Ελλάδα είναι σε στρατηγική θέση η οποία συμπίπτει με την στρατηγική της Κίνας «Μία Ζώνη – Ενας δρόμος» που αποτελεί τη συνέχεια του περίφημου «δρόμου του μεταξιού» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύοντας το βασικό συστατικό της εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV2 όσο και στους ελληνες επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν στο Πεκίνο.
«Η εξαιρετική σύμπτωση είναι πως σε ό,τι αφορά το «one road», δηλαδή τη θαλάσσια διασύνδεση της Κίνας με τον δυτικό κόσμο, η Ελλάδα είναι πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός. Αλλά και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική και την οδική διασύνδεση, πάλι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σημαντικός δρόμος στην Ευρώπη. Συνεπώς, η στρατηγική της Κίνας να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία και τη διασύνδεσή της εμπορική και οικονομική με τον δυτικό κόσμο και με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο, έναν πυλώνα που θα γεφυρώνει τον δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, με την Κίνα, μια παγκόσμια υπερδύναμη. Αυτό περνάει βεβαίως μέσα από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει εκεί», ανέφερε ο κ.Τσίπρας στους επιχειρηματίες.
«Η συμφωνία με την Coscoείναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του», τόνισε από την πλευρά του ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ζου Σιαολί, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη συνεργασία σύμβολο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.
Ο κ. Ζου χαρακτήρισε «ορόσημο»την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο προσθέτοντας πως οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις «εισέρχονται τώρα σε μια νέα εποχή και υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για την επέκτασή τους δια της συνεργασίας, οι προοπτικές για την οποία βρίσκονται μπροστά μας».
Πρόσθεσε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην κινεζική διπλωματία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία».
Να σημειωθεί ότι σήμερα Κυριακή ο κ.Τσίπρας θα επισκεφθεί το τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI στο Πεκίνο όπου θα έχει συζητήσεις με την διοίκησή της. Ο εν λόγω «κολοσσός» στον χώρο των νέων τεχνολογιών (όπως και ο έτερος, η ΖΤΕ) ξεκίνησαν ήδη την δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται να την επεκτείνουν στο Θριάσιο και πέριξ αυτού.