Οι συνομιλητές του Νίκου Χριστοδουλάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών και Ανάπτυξης, έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, ακόμη και αν ιδεολογικά βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τον σοσιαλιστή καθηγητή.
Τι είπε λοιπόν πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι; «Μην μπερδεύεστε, η έκπτωση ΦΠΑ 30% στα νησιά του Αιγαίου έγινε σε μια άλλη εποχή, προ εικοσαετίας, και δεν θα μπορούσε να ισχύει στις σημερινές συνθήκες της οικονομίας και πολύ περισσότερο στις συνθήκες κρίσης που περνάει η χώρα».
Και μεταξύ άλλων εξήγησε ότι η έκπτωση που είχε δοθεί επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι και να αναπτυχθούν τα νησιά λειτούργησε ως κίνητρο μεταφοράς της έδρας (των φορολογικών βιβλίων για να κυριολεκτούμε), εκατοντάδων επιχειρήσεων σε αυτά προκειμένου να απολαμβάνουν τον ευνοϊκό συντελεστή (ακόμη και στη Μύκονο). Για να μειώνεται η φοροεπιβάρυνση της δραστηριότητας στην Αθήνα ή όπου αλλού εκεί πήγαιναν μόνο τιμολόγια. Ούτε εργαζόμενοι ούτε εμπορεύματα…
Ο μειωμένος ΦΠΑ μετατράπηκε κατ’ ουσίαν σε ένα ισχυρό κίνητρο φοροαποφυγής, και ένα «άντρο» φοροδιαφυγής τάση που ενισχύθηκε και από την απαλλαγή φόρου εισοδήματος για νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων όπως η… Τζια. Οι εξαιρέσεις αυτές πλέον δεν υφίστανται.
Ζέον ζήτημα, όμως, κατά τον πρώην υπουργό, είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στις υπηρεσίες, επιβάρυνση η οποία επίσης δίνει κίνητρο φοροαποφυγής όχι μόνο στον επαγγελματία αλλά πρωτίστως στον πελάτη.
Προτείνει, λοιπόν, από τη στιγμή που είναι αδύνατον να ελεγχθεί η συναλλαγή για ορισμένες υπηρεσίες και εργασίες (π.χ., επισκευή ΙΧ, επιδιόρθωση συσκευών ή το βάψιμο του σπιτιού) να ενταχθούν όλες αυτές στον πολύ χαμηλό συντελεστή ώστε και ο καταναλωτής να μην επιβαρύνεται με το εξωφρενικό 24% και να έχει λόγο να ζητήσει την απόδειξη.
Είναι προφανές ότι οι απόψεις του είναι η «φωνή της λογικής» απέναντι όχι μόνο στους κυβερνώντες που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων αλλά και στους θεσμούς, οι οποίοι από το 2010 ως σήμερα οδηγούνται πάντοτε στην αύξηση των φορολογικών βαρών για τους συνεπείς φορολογουμένους ως λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Δεν είναι όμως αυτό μεταρρύθμιση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ