Με κέρδη 25% εφέτος, ο χρυσός εμφανίζεται εφέτος στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις καλύτερες επενδύσεις του 2016, καθώς όταν το κλίμα επιδεινώνεται –όπως το τρέχον διάστημα εξαιτίας του Brexit –οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια».
Ετσι ο βασικός λόγος που ο χρυσός επωφελήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η διάθεση αποφυγής κινδύνου που έπληξε άλλες κατηγορίες προϊόντων, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η εν λόγω εξέλιξη απομάκρυνε και άλλο χρονικά την προοπτική αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η απόφαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους «FT» «το μεγαλύτερο σοκ από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και απόφαση η οποία θέτει 70 χρόνια ευρωπαϊκής ενοποίησης σε αντίστροφη τροχιά» πυροδοτεί φόβους για «επιμόλυνση» και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οπως προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch, το Brexit θα προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων, αφού αυτή η εξέλιξη αλλάζει τον δρόμο της ευρωπαϊκής ιστορίας και θα μπορούσε να αποδειχθεί το τέλος της αρχής.
Επί της ουσίας τίποτε πια δεν θα είναι ίδιο ούτε για τη Βρετανία ούτε για την ΕΕ ούτε για τον δυτικό κόσμο στο σύνολό του, ανέφεραν οι αναλυτές, κάτι που οδήγησε τον χρυσό στα ύψη. Η ισχύς του δολαρίου μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος δεν εμπόδισε μάλιστα την ανοδική κίνηση του χρυσού, πυροδοτώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο ράλι στο πολύτιμο μέταλλο σε όρους ευρώ. Με το μέλλον της ΕΕ να είναι ίσως αβέβαιο, είναι απολύτως λογικό ότι η διάθεση αποφυγής κινδύνου και η ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου θα ευνοήσουν τον χρυσό σε ευρώ, ανέφερε η Saxo Bank.
Δεν αναμένεται διόρθωση
Μέχρι στιγμής εφέτος το ράλι του χρυσού έχει φτάσει στο 25%, ενώ του αργύρου στο 30%. Ενώ τέτοιου είδους εντυπωσιακές αποδόσεις θα μπορούσαν εύκολα να αποθαρρύνουν τους επενδυτές από το να εισέλθουν, δεν υπάρχουν πειστικοί λόγοι να περιμένουμε σημαντική διόρθωση από αυτά τα επίπεδα.
Οι πολλαπλοί παράγοντες που έχουν καθοδηγήσει την άνοδο των πολύτιμων μετάλλων από τον Ιανουάριο έχουν απλώς ενισχυθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις. Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν καταρρεύσει, ενώ το αφήγημα της διαφοροποίησης/ανακατανομής εξαιτίας των αρνητικών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζεται αμείωτο, αναφέρει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.
Αυτές οι ιστορίες φυσικά ακούγονται εδώ και έξι μήνες, αλλά όσο οι επενδυτές σε ETF (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) εξακολουθούν να τις παρακολουθούν –καταπνίγοντας έτσι την ήδη υποτονική φυσική ζήτηση –η στήριξη θα είναι ισχυρή.
Οι κίνδυνοι
Το πρόσφατο ράλι είναι πιθανό να δημιούργησε ένα νέο εύρος περίπου 75 δολ. υψηλότερα από το προηγούμενο. Ακριβώς όπως και στο πετρέλαιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον χρυσό προέρχεται από την εκτεταμένη τοποθέτηση. Από τον Μάιο η ζήτηση για διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από τον χρυσό αυξάνεται σχεδόν σε ημερήσια βάση, ενώ τα hedge funds, ύστερα από μείωση κατά 1/3 τον Μάιο, επέστρεψαν στο προσκήνιο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου ως ισχυροί αγοραστές. Με τη στήριξη των θεμελιωδών στοιχείων να ενισχύεται μετά το Brexit, οποιαδήποτε υποχώρηση θα συνοδευθεί από αύξηση των επενδύσεων στο κίτρινο μέταλλο.
Προβλέψεις για 1.900 δολάρια/ουγκιά
«Παρατηρούμε ήδη πολύ μεγάλη κινητικότητα στον χρυσό. Η αγορά ήταν εντελώς απροετοίμαστη για το αποτέλεσμα-έκπληξη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και ένα από τα εμπορεύματα που επωφελείται περισσότερο από αυτό είναι ο χρυσός» τόνισε ο Ole Hansen. Ο χρυσός αποτελεί το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχών και αυτό αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά και στην περίπτωση του Brexit. Η τιμή σε στερλίνες σημείωσε άνοδο κατά 15%, έναντι της τιμής σε ευρώ, που ανέβηκε κατά 10%, και του δολαρίου, κατά 5%. Ο χρυσός έχει σπάσει το όριο των 1.300 δολαρίων/ουγκιά και πιθανόν τώρα να κινηθεί ανοδικά προς τα 1.400 δολάρια/ουγκιά. Παράλληλα ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το πολύτιμο μέταλλο να συνεχίσει τα κέρδη του όσο οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές επιδεινώνονται, φτάνοντας τελικά τα 1.900 δολάρια το επόμενο έτος.
HeliosPlus