Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα πρέπει να έχουν στόχο την ευθυγράμμιση των νομισματικών πολιτικών για να μετριαστούν τα αποσταθεροποιητικά «ντόμινο» μεταξύ οικονομιών, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Η νομισματική πολιτική έχει δημιουργήσει αποσταθεροποιητικά ντόμινο, ιδίως όταν οι επιχειρηματικοί κύκλοι δεν είναι συντονισμένοι», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, αναφέροντας ως παραδείγματα τη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος και τις απότομες αλλαγές στις κεφαλαιακές ροές.

Μπορεί να μην χρειαζόμαστε επίσημο συντονισμό των πολιτικών μας. Ομως μπορούμε να επωφεληθούμε από μια ευθυγράμμιση. Αυτό που εννοώ με την ευθυγράμμιση είναι μια κοινή διάγνωση της ρίζας των προβλημάτων που μας επηρεάζουν όλους. Και μια κοινή δέσμευση να βασίσουμε τις εγχώριες πολιτικές μας σε αυτή τη διάγνωση», υπογράμμισε.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι άσκησης πολιτικής θα πρέπει να έχουν επαρκή εργαλεία για να πετυχαίνουν τους στόχους τους και όταν τα έχουν, πρέπει να τα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «δείξαμε με τα μη συμβατικά εργαλεία, ότι είναι δυνατόν να καλλιεργούνται φιλόξενες χρηματοοικονομικές συνθήκες ακόμη και με χαμηλά επιτόκια».

Θλίψη για το Brexit

Η λέξη θλίψη είναι η καλύτερη για να περιγράψει τα συναισθήματα του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται την Τρίτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των «27+1», προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για τις επιπτώσεις του Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και για τα σχέδια της ΕΚΤ για την επόμενη ημέρα.

Από την Πορτογαλία, όπου βρισκόταν τη Δευτέρα, για την ετήσια σύνοδο της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Προσπαθώ να βρω τη λέξη που περιγράφει τα συναισθήματά μας. Πιθανότατα η καλύτερη λέξη θα ήταν θλίψη».

O «σούπερ» Μάριο και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας, εν μέσω αναταραχής στις διεθνείς αγορές και της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.

Κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο συμφωνούν στην αύξηση της ρευστότητας, προκειμένου να διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα, και ο επικεφαλής της ΕΚΤ συμμετέχει την Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για τον ίδιο λόγο.