Τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Κούβαρη, τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, το Λιμενικό Σώμα, προέδρους συλλόγων, φορέων, ιδιοκτήτες εστιατορίων, την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και εκπροσώπους συλλόγων και σχολείων του Πειραιά τίμησε ο Δήμος Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την εθελοντική προσφορά τους στους πρόσφυγες που ήταν εγκατεστημένοι στο λιμάνι.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «όλοι εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά περίπλοκη και πρωτόγνωρη κατάσταση για την πόλη, αλλά και για τη χώρα.Ο Δήμος Πειραιά από την πρώτη στιγμή που άρχισε να εντείνεται η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές, ιδιαίτερα μετά το δυσάρεστο κλείσιμο των βορείων συνόρων, έδειξε θετική διάθεση στο να βοηθήσει στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων στη διαχείριση της κατάστασης. Τόσο στην απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας στο Σχιστό, όσο και μετέπειτα με την καθημερινή έλευση και παραμονή χιλιάδων ανθρώπων μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ».
Πρόσθεσε: «Παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν σε σχέση με το αν ήταν κατάλληλες ή όχι οι υποδομές για την παραμονή των μεταναστών και προσφύγων, σε σχέση με τον χρόνο παραμονής τους ο οποίος επιμηκύνθηκε, σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι φιλοξενήθηκαν τελικά σε αυτές τις εγκαταστάσεις, αναλάβαμε πρωτοβουλίες κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον συντονισμό της συγκέντρωσης και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης και διατροφής. Ο Πέτρος Κόκκαλης ανέλαβε επικεφαλής της προσπάθειας από πλευράς Δήμου Πειραιά, με σχεδόν 24ωρη παρουσία για πάνω από έναν μήνα στους χώρους του ΟΛΠ και βρισκόταν σε διαρκή συνεργασία με την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες και τον κ. Σωτήρη Αλεξόπουλο, με την Περιφέρεια και όλους εσάς, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όμως τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί μόνο από τον δήμο εάν δεν υπήρχε η δική σας συνδρομή και προσφορά».
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών κ. Πέτρος Κόκκαλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «παρ’ όλη την τιτάνια και σπουδαία προσπάθεια με την οποία η πόλη, οι πολίτες της και οι συλλογικότητές της κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την πολύ κρίσιμη αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκε στο λιμάνι, τους μήνες που περάσανε -και που υφίσταται ακόμα και σήμερα που μιλάμε- ως Δήμος Πειραιά και ως αντιπεριφέρεια Πειραιά και με όλους τους αρμόδιους φορείς, οφείλουμε πολύ γρήγορα να θωρακιστούμε θεσμικά. Με τη θεσμική θωράκιση θα έχουμε τη δυνατότητα σε μία μάλλον όχι απίθανη περίπτωση που κάτι τέτοιο επαναληφθεί στο μέλλον, να μπορέσουμε να αντιδράσουμε ακόμα καλύτερα και να προσφέρουμε υπηρεσίες περισσότερες από αυτές που -με τη συμμετοχή όλων εδώ- προσφέραμε. Εννοώ με αυτό ότι πέραν από ένα πιάτο φαγητό και μια πρόσβαση σε μία ιατρική και μία νομική υπηρεσία -απευκταίο βέβαια- αλλά εάν ξανασυμβεί, να μην αφήσουμε τόσους χιλιάδες ανθρώπους σε μια προβλήτα για τόσο καιρό».