Τη δημιουργία 500 θέσεων μέχρι τον Ιούλιο για την φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών και παράλληλα την καθιέρωση εθελοντικού προγράμματος για την οικιοθελή επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Aπαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά με τους πρόσφυγες εξακολουθεί να είναι δύσκολη, σημειώνοντας ότι περίπου το 50% αυτών που βρίσκονται στα νησιά εισήλθαν παράνομα στη χώρα, τόνισε ωστόσο ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που πράγματι υπάρχουν, και ήδη η κατάσταση έχει αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Όπως είπε, συνολικά αυτή τη στιγμή παραμένουν 8.000 πρόσφυγες σε όλα τα νησιά, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη Μυτιλήνη όπου από 10.000 που ήταν αρχικά, σήμερα έχουν μειωθεί στους 3.000.

Ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στα κέντρα φιλοξενίας, με κρούσματα παραβατικότητας από ένα κόσμο, όπως είπε, «που έχει διαφορετική ψυχοσύνθεση, του τελειώνουν τα λεφτά, νιώθει εγκλωβισμένος και δικαιούται να είναι δεικτικός».

«Αυτή η κατάσταση δημιουργεί και μικροεντάσεις. Δεν είναι όλοι τους πολύ καλοί άνθρωποι. Υπάρχουν κάποιοι που πίνουν, κάποιοι που προσπαθούν να περάσουν ναρκωτικά, έχουμε αψιμαχίες. Και εγώ ακούγομαι από άλλο πλανήτη όταν λέω ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορεί να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα και να προστατέψεις τις οικογένειες. Είναι θέμα χειρισμού να χτυπήσεις το κακοποιό στοιχείο» επισήμανε ο κ. Μουζάλας.

Yποστήριξε ακόμα ότι δεν υπάρχουν κλειστά κέντρα φιλοξενίας και ότι «μόλις καταγραφούν είναι ελεύθεροι υπό περιορισμό».

«Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ψάχνουμε χώρους φιλοξενίας. Παράλληλα, όσοι το επιθυμούν βοηθάμε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Επιταχύνουμε την διαδικασία ασύλου. Πριν εξετάζονταν 30 αιτήσεις την ημέρα, σήμερα εξετάζονται 70 και στόχος μας είναι να φθάσουμε στις 150», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος έκανε λόγο για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και τόνισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα πριν το πρόβλημα γίνει εκρηκτικό.

«Είναι κατ’ όνομα κέντρα φιλοξενίας. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση ασύλου. Στη Σάμο είναι μόνο ένας υπάλληλος. Αυτό εντείνει την απελπισία τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και για τους εργαζόμενους στα hot spots», υπογράμμισε ο κ. Τάσσος.