Φέρεται να προσέλαβε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φυσικά την απέλυσαν. Για την Ζεϊνέπ Σαγίν Μπαλίκτσιογλου ο λόγος, καθηγήτρια στη σχολή Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Μπιλγκί στην Κωνσταντινούπολη η οποία «απολύθηκε αμέσως» αφότου ο πρύτανης του πανεπιστημίου ενημερώθηκε, μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και σχετικών αναφορών σε ΜΜΕ, ότι κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης, η κυρία Μπαλίκτσιοκλου προέβη σε «προσβλητικά» και «απρεπή» σχόλια σχετικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η προσβολή του τουρκικού έθνους ή κυβερνητικών και θεσμικών αξιωματούχων είναι παράνομη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών.
Το περασμένο Μάρτιο, ένας βρετανός ακαδημαϊκός, καθηγητής Πληροφορικής επίσης στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί δήλωσε πως απελάθηκε – και μάλιστα δίχως να έχει δικαστεί – από την Τουρκία με την κατηγορία της «άσκησης τρομοκρατικής προπαγάνδας». Πιο συγκεκριμένα, ο Κρις Στίβενσον κατηγορήθηκε για τη διανομή έντυπου προπαγανδιστικού υλικού του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, το έγκλημά του ήταν ότι μέσα στην τσάντα του βρέθηκαν μερικές προσκλήσεις για ένα κουρδικό φεστιβάλ. Στη συνέχεια, ο κ. Στίβενσον έλαβε άδεια για να επιστρέψει στην Τουρκία, όπου ζει τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τώρα αναμένει τη διεξαγωγή της δίκης του.
Αλλά αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά ανάλογα περιστατικά που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά το σεβασμό (και) της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά από ποινική έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο με αφορμή την υπογραφή από 1.128 τούρκους ακαδημαϊκούς μιας ανοιχτής επιστολής μέσω της οποίας ζητούσαν τον τερματισμό της βίας στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Στο πλαίσιο μιας επιχείρησης η οποία χαρακτηρίστηκε «σταυροφορία κατά των ακαδημαϊκών», κάποιοι από τους υπογράφοντες συνελήφθησαν ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν στο στόχαστρο των πανεπιστημιακών αρχών.