Οι Βρετανοί ψηφίζουν για την παραμονή τους ή μη στο δημοψήφισμα, σε ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μία αναμέτρηση θρίλερ.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απευθύνει μήνυμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, μήνυμα που επανέλαβε αργότερα και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς και πέντε διατελέσαντες πρώτοι υπουργοί της Σκωτίας -όπου Brexit θα ανακινούσε ζήτημα απόσχισης.
Σε διάγγελμά του, δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -η πολιτική καριέρα του οποίου εξαρτάται από το αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν πολλοί- είπε ότι ένα Brexit θα είναι μη αναστρέψιμο και κάλεσε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του «Μένουμε» «για το μέλλον των παιδιών τους».
Την προεκλογική εκστρατεία σκίασε η δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ, η οποία συγκλόνισε τη Βρετανία. Η βουλευτής δολοφονήθηκε από άνδρα που συνδέεται με την ακροδεξιά οργάνωση, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι το όνομά του είναι: «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία». Δεν είναι γνωστό εάν και πώς η δολοφονία της Κοξ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι εκείνοι που θεωρείται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Αρχικά φαινόταν να επικρατεί το στρατόπεδο του Bremain, ενώ το τελευταίο διάστημα το Brexit πήρε προβάδισμα και λίγο αργότερα το Bremain κατάφερε να ανακτήσει κάποια από τη δυναμική του.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η Βρετανία θεωρείται ένα έθνος διχασμένο.
Συνολικά, περίπου 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της παραμονής και της αποχώρησης είναι πολύ κοντά και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια.
Ακόμα και τα πολιτικά κόμματα, καθώς και οι εφημερίδες είναι χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνο του «Μένουμε» και σε εκείνο του «Φεύγουμε».
Στη διάρκεια της εκστρατείας, πολιτικοί, καθώς και προσωπικότητες από τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών έχουν σπεύσει να ταχθούν υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.
Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να «μαντέψουν» τι υποστηρίζει η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έχει δηλώσει -μέσω του αντιπροσώπου της- ότι δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα άσκησης πολιτικής.
Με ενδιαφέρον και ανησυχία παρακολουθεί η Δύση τις εξελίξεις στην Βρετανία. Πιέσεις και εκκλήσεις από χώρες εντός και εκτός ΕΕ έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, με τελικό αποδέκτη τη Βρετανία, ενώ φαίνεται πως η ΕΕ προετοιμάζεται για κάθε αποτέλεσμα.
Εκφράσεις όπως «το τέλος της ΕΕ» έχουν εκφραστεί από ανώτερους αξιωματούχους που μεταξύ άλλων φοβούνται ότι πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση θα δημιουργούσε παρόμοιες επιθυμίες και σε άλλες χώρες – μέλη, ενώ θα ήταν πλήγμα για την ενιαία αγορά.
Οι υποστηρικτές του Brexit επισημαίνουν ότι διεκδικούν ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία που ασκούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ οι υποστηρικτές του Bremain θεωρούν ότι οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι βαρύτατες και ότι η χώρα μπορεί να είναι πιο ισχυρή εντός ΕΕ.
Σημειώνεται ότι το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.
Όπως και το 2014 και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit poll, επειδή το περιθώριο λάθους για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.
Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος.
Τα ευρήματα του ινστιτούτου θα ανακοινωθούν από το κανάλι Sky News λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες στις 22:00, τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας).
Η έρευνα αυτή θα είναι διαδικτυακή, δεν θα βασιστεί δηλαδή στις απαντήσεις που θα δίνουν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται συνήθως στα exit poll. Οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Αναμέτρηση-θρίλερ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία.
Η ιστοσελίδα WhatUKThinks δημοσίευσε κοινή σφυγμομέτρηση τεσσάρων εταιριών δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 49% που τάσσεται κατά.
Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διοργάνωσε η Opinium φαίνεται να προηγείται το Brexit κατά μία μονάδα έναντι του Bremain, με το πρώτο να συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 44% της παραμονής.
Δημοσκόπηση που διοργάνωσε το TNS δείχνει και αυτό προβάδισμα του Brexit με ποσοστό 43% έναντι ποσοστό 41% αυτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά από τις 16 έως τις 22 Ιουνίου σε δείγμα 2.320 ατόμων. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του TNS το Brexit προηγείτο με επτά μονάδες.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η Βρετανία θεωρείται ένα έθνος διχασμένο.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).
Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το εξής ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»
Οι Βρετανοί θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Συνολικά, περίπου 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της παραμονής και της αποχώρησης είναι πολύ κοντά και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια.
Ακόμα και τα πολιτικά κόμματα, καθώς και οι εφημερίδες είναι χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνο του «Μένουμε» και σε εκείνο του «Φεύγουμε».