Στο Συμβούλιο Εφετών μετακυλίεται πλέον η ευθύνη για την τύχη των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η ανάκριση έχει πλέον περατωθεί, ως προς τα δύο -από τα τρία- σκέλη της, τα οποία και είχε στα χέρια του ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνος Σαργιώτης.
Οι δικογραφίες έχουν ως βασικούς άξονες τους τόκους που εισπράχθηκαν από την πώληση και λειτουργική μίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου (και δεν αποδόθηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό του Δημοσίου), καθώς και τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΠΑΠ. Αμφότερες έχουν αφετηρία την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της υπεξαίρεσης (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου), με το οποίο βαρύνονται τρία μέλη πρώην διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ: βασικό σκεπτικό, ότι οι κατηγορούμενοι δεν ιδιοποιήθηκαν τους τόκους, τα χρήματα αυτά παρέμειναν στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να καλύψουν ανάγκες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, όπως προβλέπεται από τον καταστατικό νόμο του Ταμείου.
Στις 3 Ιουνίου άλλωστε ο ίδιος ανακριτής άφησε ελεύθερα μετά την απολογία τους τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (τριών εκ των οποίων αλλοδαποί, και είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group), που βαρύνονται με το αδίκημα της απιστίας, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Στον απόηχο της απολογίας των τελευταίων, σε σχόλιο είχε προβεί μάλιστα η Κομισιόν, μέσω του εκπροσώπου της κ. Μαργαρίτη Σχοινά. «Για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη» είχε πει χαρακτηριστικά.
Με πυρήνα το ΤΑΙΠΕΔ, εκκρεμές προς το παρόν είναι το τρίτο σκέλος της υπόθεσης, σχετικά με τόκους που δεν αποδόθηκαν από τη μεταβίβαση του κτιρίου του Golden Hall.