Στις 4 Ιουλίου και ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνεται η «μάχη της τηλεόρασης», αφού συζητούνται οι 19 προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές συχνότητες και τις άδειες. Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένει σωρεία προσφυγών και ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με όλα τα στάδια εφαρμογής του νέου νόμου, από την προκήρυξη για τις άδειες ως τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την προεπιλογή, τον ορισμό του προσωρινού αναδόχου κ.λπ.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Νίκος Σακελλαρίου όρισε ως ημέρα εκδίκασης των 19 αιτήσεων ακυρώσεως του νόμου την ημέρα που λήγει η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της πρώτης άδειας, σύμφωνα με την πρόσφατη προκήρυξη που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Η απόφαση βέβαια θα εκδοθεί πολύ αργότερα, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα αν δοθεί παράταση του διαγωνισμού, γεγονός που πρακτικά έχει προηγούμενο σε μεγάλους διαγωνισμούς όπως είναι ο συγκεκριμένος.
Τα κρίσιμα θέματα που θα συζητηθούν στις 4 Ιουλίου είναι σίγουρα αυτά του άρθρου του Συντάγματος 15, παρ. 2, του άρθρου 14, παρ. 9 και 5Α, καθώς και η συμβατότητα του νέου νόμου με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επί της ουσίας θα κριθεί αν ο νέος νόμος συνάδει με το πνεύμα των δύο άρθρων, ότι δηλαδή αποκλειστική αρμοδιότητα για τη χορήγηση των αδειών έχει το ΕΣΡ, και, δεύτερον, αν περιορίζεται η ελευθερία της έκφρασης του άρθρου 14 με τη χορήγηση τεσσάρων αδειών σύμφωνα με τον νέο νόμο.
Φυσικά θα εξεταστεί και κατά πόσο συμβαδίζει η νέα νομοθεσία με τα κριτήρια που έχει ήδη θέσει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κυρίως για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιου νόμου για την τηλεόραση. Κομβικό σημείο της μάχης που θα δοθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναδεικνύεται το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται μόνο για τον νόμο και για τις προγενέστερες της προκήρυξης αποφάσεις της διοίκησης. Αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα προσβληθούν με άλλη αίτηση ακύρωσης η ίδια η διαδικασία προκήρυξης, η ανακήρυξη των υποψηφίων, η προεπιλογή τους, καθώς και οι διαδικασίες προσωρινών αναδόχων.
Προσφυγές κατά του νόμου έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star, Mega, Antenna, Alpha, Epsilon, Art καθώς και η ΕΙΤΗΣΕΕ (Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών).
Η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή και είχε θέμα τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Συμβουλίου της Ολομέλειας του ΣτΕ και αφορούσε προδικαστική προσφυγή έχοντας ως κύριο στόχο την προσβολή της διάταξης για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού που είναι 3 εκατ. ευρώ. Εισηγητής ήταν ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ της σύνθεσης προήδρευσε ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νίκος Σακελλαρίου. Η απόφαση, σύμφωνα με τον νόμο, θα εκδοθεί σε περίπου επτά ημέρες, αν και οι προσδοκίες εκείνων που έχουν προσφύγει δεν φαίνεται να είναι μεγάλες, αφού νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το Πενταμελές Συμβούλιο δεν θα δεσμεύσει με μία απόφασή του την ίδια την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τη συζήτηση που θα γίνει την 4η Ιουλίου.
Στις 25 Ιουνίου λήγει και η προθεσμία για αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθεί ο νέος νόμος, αφού η διοίκηση απέρριψε σιωπηρά όλες τις προδικαστικές προσφυγές.
Το βέβαιο είναι ότι η μάχη που θα δοθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα διαρκέσει ολόκληρο το καλοκαίρι, αφού ο νόμος δεν δεσμεύει τον πρόεδρο του ΣτΕ πότε θα πραγματοποιήσει την πρώτη του διάσκεψη για την απόφαση που αφορά τις 19 αιτήσεις ακύρωσης. Καλό φθινόπωρο, λένε όσοι γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες και όσα πρόκειται να επακολουθήσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ