Εξιχνιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και τις δικαστικές Αρχές η απόπειρα απαγωγής του 36χρονου εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου τον Δεκέμβριο του 2013 έπειτα από σημαντικά ευρήματα σε οπλαποθήκη ποινικών και ανταρτών πόλης στον Μαραθώνα που είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», το κυριότερο εξ αυτών είναι μια πινακίδα αυτοκινήτου, σπασμένη σε τρία τμήματα, το αριθμητικό και γραμματικό μέρος της οποίας συμπίπτει πλήρως με πινακίδα κλεμμένου οχήματος που είχε χρησιμοποιηθεί στην απόπειρα αρπαγής του εφοπλιστή. Εχουν εντοπισθεί και χειρόγραφες σημειώσεις που παραπέμπουν σε σχέδιο αρπαγής του ίδιου επιχειρηματία αλλά και έγγραφα από άλλο ΙΧ που χρησιμοποιήθηκε στην ίδια απόπειρα.
Τα στοιχεία έχουν ήδη παραδοθεί στις δικαστικές Αρχές, οι οποίες προχωρούν στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος των ενόπλων. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στις έρευνες της Αστυνομίας και των δικαστικών για τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος και για τη διαλεύκανση μιας υπόθεσης που είχε απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές προκειμένου να βρεθεί η «προέλευσή» της, με τον φόβο οι απαγωγείς να προχωρούσαν σε νέα αρπαγή.
Η παγίδα
Η κινηματογραφική απόπειρα απαγωγής του Ανδρέα (Κίκου) Μαρτίνου, γόνου μεγάλης εφοπλιστικής οικογενείας, σημειώθηκε το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου 2013 στη Βούλα. Οι πέντε δράστες με ένα κλειστό φορτηγάκι μάρκας Mitsubishi και ένα άσπρο Citroen επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τον 36χρονο επιχειρηματία την ώρα που ήταν εν κινήσει με το αυτοκίνητό του λίγα μέτρα μακριά από την εφοπλιστική εταιρεία του, στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών και Αιόλου. Ενα από τα οχήματα των ενόπλων βρέθηκε μπροστά από το αυτοκίνητο του εφοπλιστή. Από το μικρό βαν εξήλθαν δύο άτομα και έστρεψαν τα όπλα εναντίον του. Πίσω από το αυτοκίνητο του κ. Μαρτίνου εμφανίστηκε το άσπρο Citroen στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα.
Η παγίδα όμως δεν απέδωσε. Ο 36χρονος εφοπλιστής, με εντυπωσιακή ψυχραιμία, εμβόλισε το Citroen, ξέφυγε από τον κλοιό των επίδοξων απαγωγέων και επέστρεψε στην εταιρεία του. Οι δράστες έκαψαν το βαν σε αλσύλλιο στην οδό Καλύμνου και το Citroen στην οδό Αθηναΐδος και Πάτμου. Τότε οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι η επιτυχημένη προσπάθεια απεγκλωβισμού του κ. Μαρτίνου στα πρώτα δευτερόλεπτα ήταν το «κλειδί» για τη διάσωσή του. Συμπλήρωσαν ότι «οι δράστες ήξεραν πως αν υπερβούν αυτά τα 60 δευτερόλεπτα και ο στόχος τους δεν επιτευχθεί, κινδύνευαν να εμπλακούν με ομάδες ΔΙΑΣ ή άλλους αστυνομικούς που θα σπεύσουν επί τόπου».
Οι έρευνες
Ο φάκελος της υπόθεσης ανατέθηκε για πολλούς μήνες στην Ασφάλεια Αττικής που προσπάθησε να βρει την «άκρη του νήματος» από κάμερες, κινητά τηλέφωνα αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις. Η υπόθεση εθεωρείτο «υψίστης σημασίας». Στην απόπειρα αρπαγής του νεαρού εφοπλιστή υπήρχε μια περίεργη αναφορά γνωστού βαρυποινίτη σε δικογραφία που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2015 για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δικαστικής λειτουργού. Ο βαρυποινίτης ακούστηκε να λέει ότι «την απαγωγή την έκανε ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας, που έκανε όμως λάθος με το σύστημα εντοπισμού που διέθετε το ρολόι που φορούσε ο εφοπλιστής». Ομως από τότε είχαν διατυπωθεί πολλές εικασίες για την ομάδα των ενόπλων που υποκρυπτόταν πίσω από την αποτυχημένη επίθεση σε βάρος του επιχειρηματία.
Η «άκρη του νήματος» φέρεται να βρέθηκε από την περαιτέρω επεξεργασία ευρημάτων σε μια οπλαποθήκη ενόπλων που εντοπίστηκε στη λεωφόρο Μαραθώνος στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Προηγήθηκε μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής για την εξάρθρωση ομάδας ποινικών και αντιεξουσιαστών που είχαν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε δεκάδες ληστείες στα Μέθανα, στο Βελεστίνο, στην παραλία Διστόμου, στη Νεμέα, στην Κλειτορία Αχαΐας, στον Χολαργό και αλλού. Στην ένοπλη αυτή ομάδα συμμετείχαν οι ποινικοί Σπύρος Χριστοδούλου, Γιώργος Πετρακάκος, ο Σπύρος Δραβίλας (έθεσε τέλος στη ζωή του σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στον Βόλο), ο αντιεξουσιαστής και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Νίκος Μαζιώτης ή και άλλοι αντάρτες πόλης.
Στη «γιάφκα» του Μαραθώνα –ο εντοπισμός της είχε ακολουθήσει την ανακάλυψη άλλου κρησφύγετου στον Μώλο Φθιώτιδας –είχαν βρεθεί εκτοξευτήρας ρουκετών, δύο Καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, υποπολυβόλο ΜP-5, χειροβομβίδα, οκτώ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Αποδείχθηκε όμως ότι άλλα ευρήματα στην αποθήκη του Μαραθώνα ήταν πιο κρίσιμα. Το σημαντικότερο ήταν τα τρία τμήματα της ίδιας πινακίδας που ταυτίζεται με εκείνη που εντοπίστηκε σε ένα από τα οχήματα της αρπαγής του 36χρονου εφοπλιστή. Σύμφωνα με έγγραφα, τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσαν από τα ίχνη της κοπής ότι τα τρία αυτά τμήματα προέρχονται από την ίδια πινακίδα. Οπως αναφέρουν δικαστικοί λειτουργοί, «με το δεδομένο ότι στη χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 8,5 εκατ. αυτοκίνητα αλλά και οι συνδυασμοί γραμμάτων και αριθμών στις πινακίδες είναι πολλαπλάσιοι, καταδεικνύει ότι αυτή η «ταύτιση» των αριθμών και των γραμμάτων στην πινακίδα που βρέθηκε στον Μαραθώνα και σε αυτή της απόπειρας κατά του εφοπλιστή δεν θα μπορούσε να είναι σε καμία περίπτωση συμπτωματική».
ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ
Στελέχη των διωκτικών Αρχών εκτιμούν ότι «τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του «μείγματος ποινικών και αντιεξουσιαστών». Επισημαίνουν ότι η αρπαγή φέρεται να σχετίζεται έμμεσα με τον ποινικό Βασίλη Παλαιοκώστα αφού ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων φέρεται να είχαν παλαιότερα επαφές μαζί του. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η ίδια ένοπλη ομάδα συμμετείχε και σε τουλάχιστον έξι-επτά ακόμη ληστείες τραπεζών στην Αττική και στην επαρχία. Η εμπλοκή τους ανακαλύφθηκε προ μερικών εβδομάδων και φέρεται να έχουν ασκηθεί συμπληρωματικές ποινικές διώξεις.
Κομμάτι του παζλ
Οι «οδηγίες χρήσης» για πιέσεις και λύτρα
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που συμπληρώνει το παζλ της απαγωγής Μαρτίνου είναι ότι στη δικογραφία για τη «γιάφκα» του Μαραθώνα έχει ενταχθεί χειρόγραφο σημείο-«οδηγός» των ενόπλων που αναφέρεται σε διάφορα στάδια επικοινωνίας των επίδοξων απαγωγέων με την οικογένεια του παρ’ ολίγον ομήρου. Στα χειρόγραφα υπάρχουν διαβεβαιώσεις αρχικά «για τον γιο σας Ανδρέα που είναι καλά», για την κλιμάκωση των πιέσεων και για τη διαδικασία παράδοσης των λύτρων. Δεν μνημονεύεται ωστόσο οποιοδήποτε ποσό και το σχετικό σημείο είναι κενό και επαφίεται στη βούληση των ενόπλων.
Επιπλέον σημαντικό συμπληρωματικό στοιχείο θεωρείται ότι στους ίδιους χώρους που χρησιμοποιούσαν οι ένοπλοι βρέθηκαν έγγραφα από ΙΧ που φέρεται να χρησιμοποίησαν οι επίδοξοι απαγωγείς Μαρτίνου στο τελικό στάδιο διαφυγής τους και το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε μεταγενέστερη ληστεία τράπεζας στα νότια προάστια.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αστυνομικοί πλέον εκτιμούν ότι «η συγκεκριμένη ομάδα ενόπλων αποφάσισε να προχωρήσει στην αρπαγή του επιχειρηματία για να δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό «απόθεμα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ή και να τροφοδοτήσει πιθανόν το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο». Η αποτυχία του εγχειρήματος όμως φέρεται να τους ώθησε σε ένα μπαράζ ληστρικών επιθέσεων».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ