Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση» ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για τη μεγέθυνση της οικονομίας αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές της περασμένης περιόδου». Και πολύ σωστά, γιατί η ανάπτυξη δεν έχει νόημα αν δεν συνοδεύεται από μείωση της ανεργίας σε ανεκτά επίπεδα.
Δεσμεύθηκε μάλιστα το 2021 «η Ελλάδα να έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο μισό του σημερινού της ύψους». Δηλαδή από περίπου 1,2 εκατομμύρια ανέργους σε 600.000. Πράγμα που σημαίνει ότι σε λιγότερο από πέντε χρόνια ή καλύτερα σε τέσσερα χρόνια, αφού το 2016 όπως προέβλεψε ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχουμε ύφεση, θα πρέπει να δημιουργήσουμε 600.000 θέσεις εργασίας ή 125.000 τον χρόνο!
Ποτέ η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να πλησιάσει τέτοιες επιδόσεις. Ακόμη και στα καλά χρόνια της δεκαετίας του 2000, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς της τάξεως του 4%, δεν δημιούργησε παραπάνω από 40.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο.
Σύμφωνα με έκθεση του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, αύξηση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κατά 13.000 άτομα. Ακόμη λοιπόν και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5%-4%, θα χρειαστεί πάνω από μία δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης για να μειωθεί η ανεργία στο μισό και όχι τέσσερα χρόνια που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας. Για να μειωθεί η ανεργία στο μισό το 2021, όπως υπόσχεται ο κ. Τσίπρας, η οικονομία θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς της τάξεως του 10%-11% ετησίως!
Σύμφωνα με μελέτη της Endeavor Greece, η οποία προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα «ποιος θα δημιουργήσει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας;», προκύπτει ότι για να δημιουργηθούν 600.000 νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα χρειάζεται 10.000 νέες εταιρείες, οι οποίες να δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, να μεγαλώσουν γρήγορα και να δημιουργήσουν περί τις 50 θέσεις εργασίας η καθεμία. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με την ίδια μελέτη στη χώρα υπάρχουν μόλις 3.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Δηλαδή πρέπει να τριπλασιαστεί ο αριθμός τους άμεσα, πράγμα που σημαίνει δραστική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και στην επιχειρηματική λογική που κυριαρχεί στη χώρα για δεκαετίες, και σίγουρα δεν περιγράφεται στο σχέδιο «Δίκαιης Ανάπτυξης» του κ. Τσίπρα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ