Στροφή προς το κόμμα προχωρεί ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και εφ΄εξής θα μετέχει, ανάλογα και με τις άλλες υποχρεώσεις του, σ΄όλες τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Οπως συνέβη και την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως θέμα τον εκλογικό νόμο.

Η επαναπροσέγγιση του κ. Τσίπρα με το κόμμα γίνεται βεβαίως ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την πρόληψη οποιασδήποτε εσωκομματικής «εξέγερσης», μετά την επιμονή της «Ομάδας των 53» τόσο για την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, όσο και για την αντίθεσή της στη διατήρηση μπόνους στον εκλογικό νόμο.

Να σημειωθεί ότι η «Ομάδα των 53» εξέφρασε την αντίθεσή της και για τα όσα έχουν κυκλοφορήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος από κυβερνητικές πηγές και αφορούν την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμφανίζεται να ανησυχεί για την «Ομάδα των 53», θεωρεί ότι είναι κεκτημένο δικαίωμα εντός του κόμματος η άσκηση κριτικής και η διαφορετική άποψη, αρκεί να μην φτάνει στα όρια της πολεμικής. Οσον αφορά τις σχέσεις του με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, τις θεωρεί «παραγωγικές και συνεργάσιμες» και δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα μέλη της, τις απόψεις και τις προτάσεις των οποίων πάντοτε λαμβάνει υπόψη.

Τις όποιες «γκρίνιες» ή διαμαρτυρίες μελών της Πολιτικής Γραμματείας τις θεωρεί επίσης παραγωγικές (παράγουν πολιτική, όπως λένε στο κόμμα), αν και όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι περισσότερες εξαντλούνται στην έλλειψη ενημέρωσης επειδή ο κ. Τσίπρας προτιμά να ενημερώνει πρώτα τους στενούς του συνεργάτες και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός προσήλθε πρώτος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κάτι βεβαίως που δεν το συνηθίζει, αν και τις προηγούμενες φορές η Πολιτική Γραμματεία είτε συνεδρίαζε με καθυστέρηση, είτε χωρίς την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ηθελε να ακούσει όλες τις απόψεις των μελών για τον εκλογικό νόμο και κάθισε έως το τέλος, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ελευσίνα στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Τέθηκαν όλες οι προτάσεις στο τραπέζι, από την ψήφο στα 17, την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (κυρίως αυτής της Β΄Αθήνας), την προεκλογική συνεργασία κομμάτων, έως και την κατάργηση ή διατήρηση ή μείωση του μπόνους των 50 εδρών. Τελικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν αν και διαφάνηκε ότι η Πολιτική Γραμματεία χωρίστηκε στα δύο όσον αφορά την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ορισμένοι ήταν υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι ήταν υπέρ «βελτιωμένης απλής αναλογική»,της πρότασης δηλαδή του κ. Κουρουμπλή για απλή αναλογική μόνον στην εκλογή των 270 βουλευτών και μείωση του μπόνους των 50 εδρών στις 30 (ή ακόμα και στις 27), ώστε να μπορούν να υπάρξουν βιώσιμες κυβερνήσεις.

Στόχος του υπό τροποποίηση εκλογικού νόμου είναι να τύχει της ευρείας συναίνεσης, ώστε να μπορεί να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές. Κάτι βεβαίως που η ΝΔ αντιμετωπίζει καχύποπτα, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει νέο εκλογικό νόμο για να ανακόψει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κ.Ε.: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021».