Στη μεγάλη μάζα των πολιτών που «ψάχνεται» και αναζητεί πειστικό πολιτικό αφήγημα στρέφεται πλέον η Νέα Δημοκρατία. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση της στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, η αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύει στην προσέλκυση ψηφοφόρων κυρίως από τον χώρο του Κέντρου, πρώην ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ που είτε το ψήφισαν είτε στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το Ποτάμι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το κόμμα είναι συσπειρωμένο και πλέον η προσοχή τους θα επικεντρωθεί στην κρίσιμη κατ’ αυτούς μάζα των κεντρώων πολιτών, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο 1/3 των ψηφοφόρων που εμφανίζονται αναποφάσιστοι.
«Ανοιχτή πρόσκληση»
«Στο χέρι μας είναι η εκπροσώπηση αυτών των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το άνοιγμά μας στην κοινωνία» τονίζει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης και υποστηρίζει ότι η σημερινή ΝΔ εκφράζει αυθεντικά μεγάλο αριθμό πολιτών που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και παράγουν. «Στη ΝΔ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση και είναι όλοι καλοδεχούμενοι, από τις παρυφές της Δεξιάς μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς» είναι η κεντρική γραμμή. Στη Συγγρού αναγνωρίζουν ότι μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων τηρεί στάση αναμονής και θέλει να δει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, ρεαλιστικό, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο.
Με βάση τις μετρήσεις που έχουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, επιμένουν ότι η κυβέρνηση εμφανίζει εικόνα απόλυτης κατάρρευσης και άρα η ΝΔ έχει να προσελκύσει ψηφοφόρους από πολύ μεγάλη δεξαμενή. Στην παρούσα χρονική περίοδο το μόνο που θα κάνει η ΝΔ είναι να πιέσει πολιτικά, όσο περισσότερο γίνεται, την κυβέρνηση αναδεικνύοντας στον μέγιστο βαθμό την προβληματική κατάσταση, η οποία κατά την ίδια εκτείνεται σε πολλά επίπεδα. «Είναι εκτεθειμένοι σε πολλά επίπεδα. Η εικόνα της κυβέρνησης χειροτερεύει καθημερινά και η αποσύνθεση συνεχίζεται» σχολιάζει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, αν και αρκετοί στην ΚΟ αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχει ραγδαία φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ δεν καταγράφει μεγάλη δυναμική.
Στη σκιά της προ ημερών αναφοράς του Αντώνη Σαμαρά για συμπόρευση εκσυγχρονιστών και μεταρρυθμιστών πολιτικών –όπως για παράδειγμα η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Μανιάτης –με τη ΝΔ, αλλά και της θετικής του αναφοράς για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να κατονομάσει πρόσωπα.
Εξάλλου, για την ηγεσία της ΝΔ (που άκουσε με ευχαρίστηση τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μιλά θετικά για τον κ. Μητσοτάκη) δεν είναι θέμα προσώπων και μάλιστα πρώτης γραμμής. Ο βασικός στόχος είναι να συμπορευτούν με την αξιωματική αντιπολίτευση πρόσωπα που έχουν μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό και ευρωπαϊκό προφίλ. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην περιφέρεια και σε πρόσωπα που, όπως λένε, «έχουν να πουν κάτι στην τοπική κοινωνία, δεν είναι φθαρμένα, έχουν θετικό πρόσημο και αποτελούν αξιόπιστες επιλογές λόγω της συνολικής παρουσίας τους».
«Θέλουμε η ΝΔ να γίνει το αποκούμπι των πολιτών που κατ’ εξοχήν δουλεύουν στην ιδιωτική οικονομία, που ξυπνάνε νωρίς, που παλεύουν, που έχουν μια υγιή σχέση με την επιχειρηματικότητα, είτε είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είτε είναι οι ίδιοι μικροί και πιο μεσαίοι επιχειρηματίες» τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δική του απόφαση ήταν να ζητήσει η ΝΔ τις παραιτήσεις των υπουργών Νίκου Φίλη και Χρήστου Σπίρτζη, δείχνοντας ότι το κόμμα θα κινηθεί με μεγάλη επιθετικότητα από εδώ και πέρα.
Από την κορυφή της κομματικής πυραμίδας, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν τους αφορά η συζήτηση για μετεγγραφές εν ενεργεία βουλευτών άλλων κομμάτων και ότι η νέα πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών και όχι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.
Στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ
Ως ένδειξη ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον πρόεδρο της ΝΔ από τμήμα της διεθνούς κοινότητας να τον γνωρίσει και να ακούσει τις απόψεις του εκλαμβάνεται από την ηγεσία η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην εφετινή 64ηΣύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη Δρέσδη. Η απόφαση Μητσοτάκη να δεχθεί την πρόσκληση και να μιλήσει στη Σύνοδο έχει προκαλέσει συζήτηση και στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ ο ίδιος, όπως λένε συνεργάτες του, είχε την ευκαιρία, πέρα από την ομιλία του και τις γνωριμίες που θα κάνει με ισχυρά πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής, διπλωματικής και ακαδημαϊκής ελίτ, να αναλύσει και τις θέσεις του και να παρουσιάσει το σχέδιό του για την Ελλάδα της επόμενης περιόδου. Εκεί βρέθηκαν πρόσωπα όπως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους οποίους είχε συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην αρχηγός της CIA Ντ. Πετρέους (νυν πρόεδρος του fund KKR, που μαζί με ελληνικές τράπεζες έφτιαξαν την πρώτη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα) κ.ά.
«Πράσινο φως» στην κίνηση «Παραιτηθείτε»
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό της ΝΔ και για τις δύο συγκεντρώσεις σε Αθήνα (πλατεία Συντάγματος) και Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος) με σύνθημα «Παραιτηθείτε». Η ΝΔ δεν θα έχει οργανωμένη συμμετοχή και συντεταγμένη παρουσία βουλευτών» είπε ο εκπρόσωπός της Γιώργος Κουμουτσάκος, στηρίζει όμως τις διαδηλώσεις. Υπέρμαχοι των συγκεντρώσεων είναι πολλοί βουλευτές, αλλά και ο κ. Γεωργιάδης, που θεωρούν αυτονόητη υποχρέωσή τους να παραστούν, μετά τις δηλώσεις του κ. Φίλη ότι «το κίνημα ‘‘Παραιτηθείτε’’ κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας».
Ομως υπάρχουν ορισμένοι, όπως ο βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, που κρατούν αποστάσεις, λέγοντας ότι «το σύνθημα είναι υπερβολικό και δεν δίνει προοπτική στα αιτήματα των πολιτών», καθώς «η λύση “Παραιτηθείτε” δεν είναι λύση».
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Συγκρούσεις στο παρασκήνιο
Πόλεμος φθοράς «καραμανλικών»
Σε πλήρη εξέλιξη είναι στο παρασκήνιο ο πόλεμος φθοράς της νέας ηγεσίας από τμήμα των «καραμανλικών» που σχεδόν καθημερινά στοχεύουν –χωρίς την έγκριση, όπως λέγεται, του
Κ. Καραμανλή, τον κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα πρόσωπα της νέας ηγετικής ομάδας, όπως π.χ. τον
Αδωνι Γεωργιάδη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι σε πλήρη λειτουργία τουλάχιστον πέντε sites και ορισμένα blogs που αποτελούν την «ομάδα κρούσης» τμήματος της ομάδας των «καραμανλικών» που συστηματικά ασκεί κριτική στον κ. Μητσοτάκη για πολλά θέματα.
Αξιοποιούνται δηλώσεις, προβάλλονται άρθρα, ανασύρονται από το παρελθόν κείμενα και ειδήσεις για να συντηρηθεί το προφίλ Καραμανλή που αναμένουν να ηγηθεί κάποια στιγμή της παράταξης, όπως λένε. «Aνευ σημασίας» απαντάνε από τη Συγγρού, καθώς λένε ότι όλα αυτά αφορούν έναν κομματικό μικρόκοσμο και αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία.
Την ίδια στιγμή ένας άλλος πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο και αφορά ένα τμήμα των «σαμαρικών» και των «καραμανλικών» για μια σειρά ζητημάτων με επίκεντρο τα όσα θετικά είπε ο κ. Σαμαράς για στελέχη του ΠαΣοΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται θετικά από τη σημερινή ηγεσία, η οποία θεωρεί ότι δεν της δημιουργούν προβλήματα οι τοποθετήσεις του.
Αποστάσεις από την ηγεσία τηρεί και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με τον οποίο, όπως λέγεται, έχει έρθει σε επαφή η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία λειτουργεί ως «ειρηνοποιός δύναμη» για να υπάρξει καταλλαγή και να μη δημιουργήσει πρόβλημα με δηλώσεις του.
Σε αυτό το κλίμα, έχει ενδιαφέρον, στη σκιά των συζητήσεων για το αν είναι ή όχι η αξιωματική αντιπολίτευση σε στρατηγικό αδιέξοδο, η προβολή από την ηγετική ομάδα της μόνιμης επωδού του κ. Μητσοτάκη: «
Εγώ παρέλαβα μια ΝΔ η οποία είχε χάσει τις εκλογές με επτά μονάδες διαφορά. Και σήμερα είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις 8 με 10 μονάδες σε κάθε δημοσκόπηση. Εάν εμείς είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο, τι να πει ο ΣΥΡΙΖΑ ή τι να πουν τα υπόλοιπα κόμματα;».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ